zaterdag 17 september 2011

Verstoren concert Israel Philharmonic in Londen leidt tot schorsing musici

 Dit had ik even gemist. Het protest van de Palestine Solidarity Campaign waarbij een concert van het Israelisch Philhamonisch Orkest (IPO) op 1 september tijdens de 'Proms' concerten zodanig werd verstoord dat de BBC de uitzending ervan stopte, heeft een akelig gevolg gekregen. Het Londense collega-orkest London Philharmonic Orchestra (LPO) heeft maatregelen genomen tegen vier orkestleden die het protest hadden ondersteund. Celliste Sue Sutherley en de violisten Tom Eisner, Nancy Elan en Sarah Streatfeild werden voor niet minder dan negen maanden geschorst. Zij hadden op 30 augustus tezamen met nog 20 andere Britse musici een brief in de krant The Independenet ondertekend, waarin werd opgeroepen het concert niet door te laten gaan. In de brief werd Israel een racistische apartheidsstaat genoemd, en het IPO een instrument van Israels propaganda.
Het orkest zei 'niet de carrière van getalenteerde musici te willen beëindigen en ook niet hun recht aan te vechten om vrijelijk hun mening te uiten'  maar te willen aangeven dat dit onafhankelijk van het LPO diende te gebeuren. De vier hadden in de brief aangeven dat zij lid van het LPO waren.
De straf is ongekend zwaar voor wat toch een licht vergrijp lijkt, maar geeft, denk ik, aan wat voor indruk de verstoring  van dit concert heeft gemaakt, in Israel, maar ook elders en kennelijk ook in Engeland. Een boycot van universiteiten die banden hebben met de bezette gebieden, of van producten en mensen uit die gebieden,  is één ding, een verstoring van een concert van het gerenommeerde IPO tijdens nota bene de populaire Proms, onder het motto dat het een vlagschip van de Israelische propaganda is, is nog heel wat anders. Het geeft aan hoezeer BDS in opmars is.
In Nederland zijn we nog niet zover. Het IPO trad op 15 september met veel succes op in het Gergiev-Festival in Rotterdam  Wie zei ook weer dat hij naar Nederland zou gaan als de wereld verging, omdat daar alles 50 jaar later gebeurt?

2 opmerkingen:

AdR zei

Die van Nederland en de vijftig jaar - ik zeg het hopelijk ten overvloede - is van radencommunist en vrijdenker Frits Kief, die ook de mystificatie dat het een citaat van Heine is in het leven heeft geroepen.

Abu Pessoptimist zei

Wat denk je, waarom, zou ik het geformuleerd hebben zoals ik het formuleerde?