donderdag 1 september 2011

BBC stopt uitzending Israelisch Philharmonisch Orkest in de 'Proms' na protesten in de zaal

Een protest van boe roepende en leuzen schreeuwende bezoekers heeft donderdagavond een einde gemaakt aan de live uitzending van een optreden van het Israelisch Philharmonisch Orkest (IPO) onder leiding van Zubin Mehta in de Royal Albert Hall in London. De solist, Gil Shaham, wilde net beginnen aan het vioolconcert van Bruch, 'when some people in the audience began booing and shouting, zoals de BBC meldde. Radio 3 van de BBC onderbrak eerst de uitzending met de bedoeling later door te gaan, maar  maakte vervolgens bekend dat het hele concert niet meer zou worden uitgezonden omdat de protesten aanhielden. "We regret that as a result of sustained audience disturbance tonight's concert was taken off BBC Radio 3,' aldus de omroeper.
 
Gil Shaham trad ook op  tijdens de Proms van 2010. Hij speelde toen met de London Philharmonic het Vioolconcert van Alban Berg. De foto werd genomen tijdens een repetitie.

Het protest was georganiseerd door de 'Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel'. De PACBI had eerder een beroep gedaan op de BBC het concert af te gelasten om dat het IPO medeplichtig was aan het verdoezelen van Israels 'voortdurende schendingen van de internationale wetten en de mensenrechten.' 
De jaarlijkse serie Promenade Concerten- Proms - in de Royal Albert Hall, die meestela rechtstreeks worden uitgezonden door de BBC, zijn zeerpopulai en trekken een groot gemengdpubliek. Het komt vrijwel nooit voor dat ze worden verstoord.

Geen opmerkingen: