maandag 5 september 2011

Agenda


8 september - Dyab Abou Jahjah
Staat de Islam de democratie in de weg? Of heeft de Arabische lente het tegendeel bewijzen? En zullen de protesten in de Arabische wereld daadwerkelijk leiden tot democratie of zullen zij verzanden in chaos? Deze vragen en andere worden beantwoord door Dyab Abou Jahjah, de grondlegger en gewezen voorman van de AEL.
Stichting Argan heeft Dyab Abou Jahjah uitgenodigd om een lezing te houden over de situatie in de Arabische wereld en om terug te blikken op de tien jaren na 9/11. Daarnaast zal Abou Jahjah een debat voeren met het publiek over de inhoud van zijn lezing en zijn standpunten met betrekking op de positie van de derde generatie allochtonen in Nederland en hun toekomstsperspectieven.
Datum: 8 september 2011
Tijdstip: 19:30 – 21:30 uur
Locatie: Argan, Overtoom 141, Amsterdam
Email: info@argan.nl (aanmelden verplicht)


10 september -- Ali Abunimah
Palestijns activist, publicist en een van de drijvende krachten achter The Electronic Intifada (die eerder in aanvaring kwam met minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal), woonachtig in Chicago.
 Hij zal spreken over de kwestie van de toelating van de Staat Palestina tot de Verenigde Naties, de Electronic Intifada/ICCO/Rosenthal-affaire en over het offensief van Israel en zijn sympathisanten tegen critici van de politiek van de Staat Israel en tegen de BDS-campagne.
De publicisten Anja Meulenbelt en David Cronin zullen als co-referenten optreden.
datum:    zaterdagmiddag 10 september 
plaats:    Singelkerk, Singel 452, Amsterdam-Centrum 
aanvang:   14.00 uur


15 en 16 september -- Werkgroep Kairos Palestina Nederland 
Symposium Vrije Universiteit
In december 2009 brachten Palestijnse christenen in Bethlehem het Kairos-document uit. Het is een schreeuw om hulp uit het hart van het Palestijnse lijden. Wat zijn de Nederlandse reacties op deze schreeuw?
Een internationaal gezelschap van wetenschappers en betrokkenen belicht het Kairos-document in de context van het Israëlisch-Palestijnse conflict en de huidige veranderingen in het Midden-Oosten.
Met bijdragen van o.a.: Desmond Tutu (videoboodschap), Naim Ateek, Jan Pronk, Cedar Duaybis, Jamal Khader, Stephen Sizer, Hans van der Ven, Mark Braverman, Ron Kronish, Manuela Kalsky, Arjan Plaisier en Jaap Hamburger.
Klik hier voor het programma.
Voor deelname is opgave verplicht.


16 september -- Christendom en Zionisme
Organisatie: Leonhard Woltjerstichting (LWS) in samenwerking met het Instituut VISOR van de VU, de organisator van de conferentie aan de Vrije Universiteit op 15 en 16 september over dezelfde thematiek
De avond is de vierde avond in de lezingenreeks (mrt.-sept. 2011):
Aan wie is het Land beloofd?Perspectieven vanuit het Jodendom, Christendom
en de Islam op de situatie in Israël/Palestina.

Sprekers: Stephen Sizer, International Bible Society, Christ-church, UK en Mark Braverman, American Jews for a Just Peace, USA..

Aansluitend vindt een panel plaats over de discussie in Nederland, met name rondom het Palestijns-Christelijke Kairos-document. Panelleden: Gied ten Berge (Sivmo), Marcel Poorthuis (Universiteit van Tilburg) en Janneke Stegeman (VU, Amsterdam).
Avondvoorzitter: Ghada Zeidan. Voertaal: Engels. Toegangsprijs 5 euro.
de Balie, Leidseplein, Amsterdam Vrijdagavond 16 september 2011, 20 u
Reserveren is mogelijk via www.debalie.nl

Geen opmerkingen: