maandag 19 september 2011

Creatieve journalistiek

 Ismail Haniyye, de premier van se Hamas-regering in Gaza zei zondag dat Hamas tegen de stap van Mahmoud Abbas is om naar de VN te gaan en het lidmaatschap aan te vragen voor een Palestijns ministaatje. AFP deed verslag: 
There is no mandate for any Palestinian leadership to infringe on Palestinian national rights, nor is there a mandate for any Palestinian actor to make historic concessions on Palestinian land or the right of the Palestinians, foremost among them the right of return," he warned.
"Given this position, we reiterate our rejection of this bid," he added.
But the leader of the Islamist group that rules the Gaza Strip stressed that Hamas would "not place obstacles in the way of the establishment of a Palestinian state with full sovereignty."
"We repeat today that we are with the establishment of a Palestinian state on any liberated part of Palestinian land that is agreed upon by the Palestinian people, without recognizing Israel or conceding any inch of historical Palestine."


Wat las ik vervolgens bij dagblad De Pers?

Hamas is tegen de aanvraag van een volwaardig lidmaatschap van de Verenigde Naties voor de Palestijnse autonome gebieden. Ismail Haniya, premier van de radicaalislamitische beweging, heeft dat zondag gezegd.
Haniya zei ook dat hij de aanvraag niet zal blokkeren. De Palestijnse president Mahmoud Abbas dient het verzoek komende week in bij de VN, omdat het vredesproces met Israël volgens hem op niets is uitgelopen.
 Volharding in standpunt
Hamas, dat al eerder zijn ongenoegen liet blijken, is het er niet mee eens dat de Palestijnse staat alleen de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem omvat. De beweging volhardt in haar standpunt van één Palestina inclusief het tegenwoordige Israël.


Wat?? Zei Haniye dat? Dat de beweging volhardt in haar standpunt van één Palestina inclusief het tegenwoordige Israel? Echt?? Nou nee hoor, Haniye zei dat Abbas geen mandaat heeft om uit naam van alle Palestijnen historische concessies te doen. Dat is eigenlijk de constatering van een feit. Vermoedelijk is het ook de mening van bijna alle Palestijnen ter wereld. En in ieder geval gaat het over de angst die velen van hen hebben dat Abbas op eigen houtje Palestijnse rechten weg gaat geven en zijn eigen bestuur de plaats zal laten nemen van de PLO, die in principe ook alle Palestijnse vluchtelingen vertegenwoordigt.
Het is hoe dan ook echt wel iets anders dan wat er stond in De Pers.
Broddelwerk dus van die krant, dacht ik. Tot ik erop werd gewezen dat deze creatieve vertaling van het AFP-bericht afkomstig was van het ANP. Broddelwerk van ons nationale persbureau dus, waar een luie redacteur wel even dacht naar eigen goeddunken samen te kunnen vatten wat die Haniye, van dat radicaal islamistische clubje in Gaza tenslotte, had gezegd. Al doende zondigde hij tegen de allereerste basisregels van de journalstiek. namelijk dat je moet zorgen dat in ieder geval de feiten en citaten zoveel mogelijk kloppen en dat je moet oppassen dat jouw interpretatie niet in de overhand kijgt over wat er echt is gebeurd is.
Het is zeker niet de eerste keer dat het ANP dit soort gemakzuchtige, vooroordeel bevestigende wanprestaties levert. Ik weet waar ik het over heb. Ik ben in de jaren negentig een paar jaar chef buitenland geweest van het ANP en heb wel meer van dit fraais voorbij zien komen. Het is treurig dat dit soort 'nieuws'' dan zijn weg vindt naar dagblad De Stem, de Limburger, en noem ze maar op, al die regionale bladen.
Maar ....mikte de De Pers niet wat hoger dan het niveau van De Limburger of Radio Oost? En dan toch klakkeloos zo'n ANP-tje overnemen? Ze zouden zich diep moeten schamen.

Geen opmerkingen: