donderdag 15 september 2011

Shin Bet rolt weer een 'terreurcel' van Israelische Palestijnen op

 
 Met de klok mee: Amin, Akatilat, Maslaha, Atash, Ibrahim. (Haaretz)

Israel heeft weer een terreur-affaire. En uiteraard gaat het om Israelische Palestijnen. Na de zaak van Ameer Makhoul, die zich in oktober 2010 gewonnen gaf tegenover door de Shin Bet aangebrachte, onzinnige klachten waartegen, zoals in het verleden gebleken is, binnen het rechtssysteem in Israel voor Arabieren geen verweer mogelijk is, zijn nu vijf jongeren uit Galilea de pineut. De vijf, afkomstig uit het plaatsje Daburiyya bij Nazareth worden ervan beschuldigd lid te zijn van een 'terroristische cel'. Zij werden volgens de berichten begin deze maand gearresteerd en inmiddels is de 'gag order' betreffende hun zaak opgeheven, zodat erover mag worden gepubliceerd. 
Het gaat om  Asalam Abdel Qader Khalil Atrash (24), een student aan de universiteit van Haifa die door de Shin Bet als de 'leider van de cel' wordt gezien, en verder Shadi Ali Fuad Ibrahim (19), student aan het Israel Institute of Technology, Mahdi Khaled Saadi Maslaha (21), Ibrahim Suheel Mahmoud Akatilat (20) en Ismail Ibrahim Amin Akatilat (van wie de leeftijd niet werd genoemd). Volgens de Shin Bet zouden zij van plan zijn geweest een politiepost aan te vallen en hadden ze ook plannen om een soldaat en een lid van de grenspolitie, die in hun dorp woonden, te overvallen om hun wapens te stelen. Haaretz meldt dat de Shin Bet het ook heeft over plannen om een soldaat te kidnappen. Deze krant zegt verder dat ze behoorden tot een tot salafistische groep, en wel één waar niemand tot dusver ooit van had gehoord (de salafiyya jihadiyya, oftwel de 'jihadistische salafistische', wat in het Arabisch niet eens een volledige naam is). De vijf  zouden al bezig zijn geweest om de financiële middelen bijeen te krijgen om hun plannen te financieren. En een van hen zou zelfs hebben gesolliciteerd bij een niet nader genoemde overheidsinstelling. Met de bedoeling daar dan een aanslag te kunnen plegen, wel te verstaan.
De jongens hebben helemaal niets gedaan, maar het klinkt allemaal reuze gevaarlijk. En natuurlijk zijn er ook de gebruikelijke superovertuigende bekentenissen, ongetwijfeld gedaan na lange verhoren waar enige gematigde martelpraktijken aan te pas zijn gekomen, 'beperkt lichamelijk geweld' dat op grond van uitspraken van Israels hooggerechtshof is toegestaan als het gaat om verhoren van 'tikkende tijdbommen'. Zo zouden de vijf jongens hebben bekend geleerd te hebben hoe je bommen en vuurwapens kunt maken. Hoe? Door  video's te bekijken op het internet. Jawel, het staat er echt. Eén van hen had zelfs een blauwdruk gedownload van een elektrisch circuit dat bij bommen gebruikt zou kunnen worden (!)
Arme jongens. Dat worden flinke gevangenisstraffen, zoveel is duidelijk. Niks aan te doen. De advocaat van één van hen, Abed al-Malek Dehamshe, zei dat het hele geval op niet meer is gebaseerd dan wat kletsverhalen. 'Net als in veel gevallen in het verleden, hebben ze (de Shin Bet) een berg gemaakt van een molshoop of zelfs meer dan dat. Ik heb met mijn cliënt gesproken en wat hij gedaan heeft is niet meer dan over politiek praten met zijn vrienden. Dat is zijn enige misdaad. Net als iedereen wil hij rechtvaardigheid voor de Palestijnen en is hij tegen de bezetting in Gaza. Er werd niemand gekidnapt, er waren geen plannen, niets. Gewoon wat praten over politiek.' 

8 opmerkingen:

Gennadi zei

Lijkt veel op de Hofstadgroep, niet waar?

Anoniem zei

Gennadi,

Bedoel je die groep die een handgranaat gooide naar agenten.

Even bij de les blijven graag !
Gert

Gennadi zei

Nou, nou.
Na mijn weten hadden de leden van de Hofstadgroep geen aanslagen in Nederland gepleegd (behalve Theo van Gogh maar dat is verhaal apart). Granaat was tijdens de arrestatie gegooid, dus dat was geen aanleiding voor de arrestatie. Ik weet niet wat zijn de beschuldigen tegen deze jongens in Israël maar zolang de vonnis niet uitgesproken is zie ik geen reden voor de speculaties. Als zij onschuldig zijn dan worden deze jongens gewoon vrijgelaten.
Ongeveer 20% van studenten in Technion, Haifa zijn van Arabische afkomst en zij komen nooit in aanraking met Shin Bet.

Abu Pessoptimist zei

''Als zij onschuldig zijn dan worden deze jongens gewoon vrijgelaten.''
O ja? En als ze niet worden vrijgelaten, zijn ze schuldig?? Werkte het maar zo. Als een zaak als deze door de Shin Bet wordt aangebracht volgt er altijd een veroordeling, of desnoods een plea bargain om de straf niet nog zwaarder te laten uitvallen. Lees wat ik schreef over de zaak-Makhoul (doorklikmogelijkheid in tweede regel van het bericht).
Rechters in Israel gaan altijd mee met de Shin Bet. Veiligheid is er een toverwoord dat alle rechtsregels overstijgt. Het bewijsmateriaal uit de dossiers blijft geheim. De (Shin Bet) getuigen worden gehoord achter gesloten deuren. De verdediging heeft het nakijken.

Sonja zei

@Gennadi Het was een handgranaat van de politie. Hoe komt de 'Hofstadgroep' aan een politiegranaat? Sterker nog, die vraag is nooit gesteld. Mijns inziens is er wel wat meer aan de hand dan simpel 'een terreurcel opdoeken'.

Anoniem zei

He Gennadi,

( Abu, dit is een beetje oftoppic maar het laatste wat ik er over schrijf ).

Lees je wat je zelf schrijft ?

De leden van de hofstadgroep hebben geen aanslagen in Nederland gepleegd.
"behalve Theo van Gogh maar dat is een verhaal apart"
Dat is het natuurlijk helemaal niet.

"de granaat was tijdens de arrestatie gegooid, dus dat was geen aanleiding van de arrestatie"
Het feit dat je een granaat in bezit hebt en ook nog gooit zegt genoeg over de legitimiteit van deze arrestatie.
Hoe je dat krijgt omgedraaid is mij een raadsel.

Gert

Abu Pessoptimist zei

Gert, de moord op Theo van Gogh was wèl een verhaal apart. Ook de rechters oordeelden dat Mohamed Bouyeri geheel op eigen houtje had gehandeld. De mensen van de zogenaamde Hofstad groep kenden hem wel, maar hadden geen deel aan de planning.
En die handgranaat kan natuurlijk nooit de arrestatie rechtvaardigen. Als ik gearresteerd wordt voor het stelen van een fiets die ik niet heb gestolen, en ik sla daarbij uit boosheid een agent in zijn gezicht, is dat niet iets dat achteraf de onterechte arrestatie wegens diefstal rechtvaardigt.

Anoniem zei

Abu,

Ik reageer toch, omdat jij er ook op in gaat.

Over dat van Theo heb je gelijk, heb me fout laten informeren.

Met die vergelijking bagatelliseer je dit incident wel heel extreem.

Een handgranaat is bedoelt iemand te doden of ernstig te verwonden en bovendien strafbaar.
Heel wat anders als iemand een klap geven dus.
Als men dergelijk spul in huis heeft en met hetzelfde gemak ook gebruikt, kan men gerust stellen dat we met een gevaarlijk persoon van doen hebben.
En juist dat, de mogelijke gevolgen van een handgranaat, zijn in de verste verte niet vergelijkbaar met die van een klap op het hoofd.
Bovendien word er, in het geval van een klap niet een strafbaar voorwerp gebruikt.

Gert