(Updated - zie onderaan) -De Israelische militaire advocaat generaal heeft na 4,5 jaar het onderzoek afgesloten naar de dood van de Palestijnse demonstrant Bassam Abu Rahmeh, die in april 2009 werd gedood door een traangasgranaat tijdens een demonstratie tegen 'de Muur' in het dorp Bil'in. De granaat was in strijd met de instructies rechtstreeks op hem afgevuurd en trof hem vol in de borst. Hij overleed ter plekke. Volgens de advocaat generaal is er echter onvoldoende bewijs in de zaak dat het een strafbaar feit betrof.
De militaire aanklager was er niet in geslaagd te bewijzen dat de militairen op een wijze te werk waren gegaan die strafbaar was. En de politie van 'Judea en Samaria', zoals de politie van de Westoever tegenwoordig officieel heet, had geprobeerd vast te stellen welk lid van de grenspolitie het dodelijke schot had afgevuurd, maar dat was evenmin gelukt.
Zo wordt dus opnieuw een zaak onder het tapijt geschoven waarbij op zijn minst de hand is gelicht met schietinstructies (traangasgranaten mogen nooit recht op de man worden afgeschoten), en waar mogelijk sprake was van moord.
Justitie heeft er in het geval van Bassam Abu Rahmeh overduidelijk blijk van gegeven dat zij onwillig was om op te treden. Om te beginnen duurde het 14 maanden voordat er überhaupt een onderzoek kwam, en dat dan alleen nog na aandringen van de mensenrechtenorganisaties B'Tselem en Yesh Din, die op grond van drie verschillende video-opnames en het horen van diverse getuigen hadden vastgesteld dat Bassam tijdens de demonstratie tegen het 'Hek' niet in de buurt van de soldaten was gekomen en dus geen bedreiging was, en dat er gericht op hem was geschoten.
De hele gang van zaken illustreert nog eens op treurige wijze de schandalige staat van dienst van het Israelische rechtssysteem ten aanzien van geweldsmisdrijven jegens Palestijnen. Politiemannen of militairen worden zelden wegens het doden van Palestijnen vervolgd. En veroordelingen vinden al helemaal vrijwel nooit plaats. Wat het beeld oplevert dat Palestijnen in feite nagenoeg straffeloos kunnen worden afgeknald.
Een extra wrange noot is bovendien dat het feit dat het dossier is gesloten, pas bekend werd nadat de moeder van Bassam Abu Rahmeh in maart het hooggerechtshof had benaderd met de vraag waarom de moordenaar van haar zoon niet was aangeklaagd. De bekendmaking dat de zaak gesloten is, kwam als een antwoord op deze vraag.
Update: De site +972 verwijst naar de getuigenis van een voormalige sergeant tegenover 'Breaking the Silence' over deze gebeurtenis. (Breaking the Silence is een organisatie waar ex-militairen hun hart kunnen luchten over wandaden begaan tijdens hun diensttijd). Uit zijn getuigenis blijkt dat ongeveer alle militairen die aanwezig waren bij het doodschieten van Bassam Abu Rahmeh wisten wat er gebeurde, wisten dat het niet mocht en wisten wie het gedaan had. Hoezo geen bewijs, zou je zeggen. Er is dus gewoon sprake van een schandalig - eigenlijk gewoon misdadig - plichtsverzuim van het hele Israelische justitiële apparaat en van het leger. Dat gaat wel anders als het om Palestijnse daders gaat.
De sergeant vertelt:
The actual order is to not shoot the gas canisters point-blank, but rather to aim in an arch at where the demonstrators are standing. The grenade flies into their midst and releases the gas and that should disperse them. But this one time, one of the soldiers simply aimed at someone point-blank, and it hit his chest and he got killed.Het hele verhaal staat hier op +972
How did you hear about this?
Everybody heard about it. It was a mess. Once something happened in the [military] sector everybody would hear.
How did everyone know that it was point-blank?
Because they would tell us.
Your commanders talked about it?
They didn’t linger on it for too long, you know. Just explained what happened. The use of grenade launchers is not really that common (amongst army units, H.M). Dispersing demonstrations is mostly handled by the Border Police.
Who “explained what happened”?
The platoon commander or something. Usually in briefings they’d tell what had happened recently and explain. At the time there was a video of this incident where you see the man who got shot, you see something hit him, then he roles over and shouts and then he actually dies. Some of the soldiers had this clip on their phones and they’d send it to one another and have a bit of a laugh. The guy who shot him, I don’t remember his name, I personally don’t know him but I had an idea of who it was. He was kind of pleased with the whole thing, he had an X on his launcher.
3 opmerkingen:
Abu,
Je label is misleidend.
Misschien te vervangen door 'Israeli Injustice'
Of 'occupational hazards'?
Ben, toen ik ongeveer vijf jaar geleden met dit blog begon, stuitte ik een keer op een opmerking van een collega-blogger die zich afvroeg wat het toch was dat termen als je er 'Israelisch' voor plaatste ineens zo ongeloofwaardig werden. Voorbeelden waren Israelisch links, Israelisch socialisme, Israelisch recht, Israelische humanitaire hulp, om er een paar te noemen.
Helaas weet ik niet meer wie deze blogger was, maar ik volgde zijn voorbeeld. En ik laat het dus zo.
Afgezien daarvan moet ik opmerken dat Israelische rechters van tijd tot tijd ook nog wel eens uitspraken kunnen doen die ons verrassen door hun liberale en humanitaire opvattingen. (Neem bijvoorbeeld de recente uitspraak, in een post hier vlak onder genoemd) waarbij Im Tirtzu van de rechter een fascistische organisatie mag heten). Het verhaal is dus niet volledig zwart-wit.
Abu,
Uiteraard wijzig je dat niet. Zou ik ook niet doen in jouw plaats.
Blijft wel de indruk dat je beter geen Palestijn kunt zijn in bezet gebied, gezien vanuit het standpunt wet en recht. Maar - zal de opponent zeggen - dat geldt zo'n beetje voor het hele MO. Dat klopt ook, maar dat is een andere discussie.
Met een kwinkslag: Wie weet krijgt 'Israeli' dezelfde betekenis in 'kringen', als 'Dutch' in Engelse uitdrukkingen.
Een reactie posten