maandag 8 september 2014

Mahmoud Abbas dreigt met opzeggen akkoord, eenheid Fatah-Hamas is alweer in gevaar


Mahmoud Abbas (L) tijdens zijn bijeenkomst met de leider van Hamas, Khaled Meshaal (L), in het bijzijn van de emir van Qatar, sheikh Tamim Bin Hamad al-Thani in Doha op 21 augustus. Abbas maakte daar al ruzie met Meshaal. (Foto: AFP/Thaer Ghanem)

De eenheid tussen de Palestijnse bewegingen Fatah en Hamas staat alweer onder druk, slechts een paar maanden nadat de twee bewegingen eindelijk op 2 juni hun rivaliteit op zij leken te hebben gezet en een regering van nationale eenheid vormden.
De leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, ging zaterdag zelfs zover dat hij dreigde de overeenkomst tussen de twee weer op te zeggen als Hamas niet zorgt dat de de nieuwe regering naar behoren kan functioneren in Gaza. Abbas beschuldigde Hamas ervan in Gaza een soort schaduwregering te handhaven. "We zullen niet accepteren dat de situatie met Hamas voortduurt zoals hij op dit moment is," zei Abbas in een uitspraken die werd gepubliceerd door het officiële persbureau van de PLO, WAFA. "We accepteren geen partnerschap met ze als de situatie in Gaza voortduurt zoals hij nu is, waar een schaduwregering het gebied bestuurt. De nationale eenheidsregering kan ter plekke niets doen.''
In Gaza reageerde woordvoerder van Hamas Sami Abu Zuhri door te zeggen dat de opmerkingen van Abbas ''onwaar, ongefundeerd en unfair tegenover ons volk'' waren. Hij deed een beroep op Abbas om geschillen niet via de media uit te vechten.
Desondanks leek Abbas zondag, bij het begin van zijn rede tegenover de Arabische Liga op het punt een nieuwe aanval op Hamas te doen. Het persbureau AFP meldde dat Abbas zo'n 30 seconden nadat hij zijn speech was begonnen, opmerkingen aan het maken was over het treffen van de twee bewegingen in 2007, waarbij Hamas de macht in Gaza overnam van Fatah. Maar toen werd hem een briefje in de handen gestopt en hield hij abrupt op met spreken. Journalisten werden vervolgens uit de zaal verwijderd.
Ismail Haniye, de vroegere premier van de regering van Hamas in Gaza, leek zondag een poging te doen het conflict te bezweren. Hij deed een oproep om een ''Follow up comité'' van alle Palestijnse fracties te voeren om de naleving van het met Israel gesloten bestandsakkoord te volgen - onder meer omdat er nu al berichten zijn dat Israel op vissers geschoten heeft die binnen de afgesproken grens van zes zeemijl aan het vissen waren. Maar ook riep hij op de jurisdictie van de Palestijnse eenheidsregering uit te breiden, zowel op de Westoever als in Gaza. Desondanks deed een andere woordvoerder van Hamas, Fawzi Barhoum, maandag weer een scherpe aanval op Abbas, die hij ervan beschuldigde de overeenkomst tussen Fatah en Hamas onderuit te willen halen en zo het spelletje van de Israeli's en de Amerikanen te spelen

De eenheid hangt duidelijk weer aan een zijden draadje. De eenheidsregering mag dan op 2 juni gevormd zijn, een belangrijke reden waarom Hamas in Gaza de facto nog de macht uitoefent is vanzelfsprekend Israels offensief, dat een overdracht van de macht tegenhield. Maar een andere belangrijke reden is dat het dispuut over de betaling van 45.000 overheidsemployees van Hamas nog steeds niet is geregeld. Premier Rami Hamdallah van de Palestijnse regering zei dat dit in feite het grootste probleem vormt op dit moment. Hij gaf aan dat de Palestijnse eenheidsregering de betaling wel had willen overnemen, maar dit niet kan, omdat verschillende landen Hamas nog als een terroristische organisatie hebben aangemerkt. De eenheidsregering zou daardoor de kans lopen dat hulpverlening wordt geschrapt als gelden naar Hamas worden overgemaakt en banken zouden te horen hebben gekregen dat ze zullen worden geboycot als ze aan de betalingen meewerken. (Met name in de Amerikaanse wetgeving is het overmaken van geld naar Hamas strafbaar gemaakt). Aan de andere kant zou de nieuwe regering worden bedreigd als ze haar opwachting zou maken voordat de betalingskwestie zou zijn geregeld. Hamdallah zei zelf bedreigingen in die zin te hebben ontvangen. Hamdallah zei dat de nieuwe regering op deze manier is gevangen ''tussen hamer en aambeeld''. Maar hij voegde eraan toe dat een ongenoemde  ''derde partij'' aan een  oplossing werkt. Qatar had eerder toegezegd dat het 20 miljoen dollar bij zou dragen om het salarisdispuut tijdelijk te helpen oplossen, maar er blijkt nog geen geld et zijn overgemaakt.
Ik voeg eraan toe dat de spanningen tussen Fatah en Hamas natuurlijk niet alleen op dit soort praktische kwesties teruggaan. Er is Israel nog steeds veel aan gelegen om de eenheidsregering te saboteren en in dat verband is het interessant dat de Israelische geheime dienst Shin Bet meende enkele maanden geleden een complot te hebben opgerold van Hamas om Fatah op de Westoever te onttronen. De Shin Bet maakte Mahmoud Abbas nog tijdens de Gaza-oorlog deelgenoot van dit verhaal. Niemand minder dan de chef van de Shin Bet, Cohen, zou naar Amman zijn gereisd om Abbas daarover in te lichten. Dit leidde in augustus tot een felle woordenwisseling tussen Abbas en de leider van Hamas, Khaled Meshaal, tijdens hun ontmoeting in Doha in het bijzijn van de emir van Qatar. (Interessant is dat de Israelische krant Haaretz later, na het verslag van verhoor van de voornaamste arrestant van Hamas te hebben gelezen, berichtte weinig geloof te hechten aan de beschuldigingen van de Shin Bet).
Nog een reden, naast de goedgelovigheid van Abbas die blijkbaar direct geloof hechtte aan de beschuldigingen van nota bene de Israeli's, is de uitkomst van een opinie-onderzoek onder Palestijnen van Gaza en de Westoever dat aantoont dat Hamas na de Israelische veldtocht tegen Gaza enorm aan populariteit heeft gewonnen. Als nu verkiezingen zouden worden gehouden zou Hamas met gemak zowel de presidentsverkiezingen als de verkiezingen voor een nieuw parlement winnen. Een van de onderdelen van het akkoord dat Hamas en Fatah op 2 juni afsloten met de vorming van een nieuwe regering, is dat zij afspraken binnen zes maanden nieuwe verkiezingen te houden. Het is echter onwaarschijnlijk dat Abbas graag zal meewerken aan verkiezingen die zijn ondergang en het verlies van Fatah zullen inhouden. En dat zou dus best eens een reden kunnen zijn waarom hij nu probeert het eenheidsakkoord weer op te blazen.

4 opmerkingen:

Chris zei

De eenheid is alweer in gevaar. Hoe verrassend. Daar kijk je echt van op.
Man, o man. Geloof je nou werkelijk in dit soort stompzin van 'eenheid' van twee concurrerende moordenaarsbendes of is het pose van jou?

Abu Pessoptimist zei

Chris, o Chris,
Als ik naar de statistieken kijk, moet ik toch constateren dat de moordenaarsbende met de bloederigste staat van dienst, de bende is die optrekt onder de vlag met de Davidsster. Maar je hebt gelijk dat ik niet erg in de Palestijnse eenheid geloof. Zolang Mahmoud Abbas, die door de VS betaalde vazal van Israel, het op de Westoever voor het zeggen heeft, is de kans dat het gaat lukken erg klein.

Chris zei

Wat ben je toch een vreselijke demagoog en zwetser. Je baseert je op verslagen van Hamas en en de verslagen van NGO's gelieerd aan Hamas. Figuren zoals jij zijn pas tevreden als de laatste Jood vermoord is en Israël de zoveelste terreurstaat is. Zou Israël ooit veroverd worden door die slachters dan gaan zij vrolijk naar het volgende land en dat is momenteel Libanon.

Ik mag dus aannemen dat als iemand jouw woning binnendringt jij die persoon als gast behandeld en je alles laat afnemen inclusief vrouw en kinderen of dat jij je zelfs de woning laat uitzetten, want zo links en simpel ben je blijkbaar wel.
Wij zullen eens kijken naar je reactie mochten hier de eerste doden vallen door aanslagen en bommen. Hoe groot jouw mond dan nog is. Ik vrees dat je dan een heel klein ventje bent geworden.

Abu Pessoptimist zei

Nou Chris,
Als iemand als jij mijn woning zou binnendringen Zou ik wel weten wat me te doen staat.

Israel werkt in Gaza samen met plunderaars van vrachtauto's

  Een intrigerend bericht twee dagen geleden was dat UNRWA en The World Food Program 100 vrachtauto's Gaza hadden binnengereden en dat d...