donderdag 12 november 2015

Donderdag: Israelische undercover agenten schieten man dood in ziekenhuis


(Foto's Ma'an).

Een Israelische undercover eenheid heeft donderdagmorgen een Palestijn doodgeschoten in het Ahli-ziekenhuis in Hebron, tijdens een inval om een patient te arresteren. Het was de 83ste dode Palestijn sinds 1 oktober.
De als Arabieren verklede Israeli's waren het ziekenhuis binnengedrongen om de 20-jarige Azzam Ezzat Shalaldah mee te nemen, die verpleegd werd op de chirurgische afdeling, nadat hij vorige maand was neergeschoten door een kolonist in het Etzion nederzettingenblok. Toen zij daarmee bezig waren kwam Azzams neef, de 28-jarige Abdullah Azzam Shalaldah, terug van de wc. Hij maakte er bezwaar tegen dat Azzam in een rolstoel werd meegenomen en werd daarom ter plekke met meerdere schoten afgemaakt. In de woorden van de woordvoerder van het leger heette het dat toen Azzam werd gearresteerd ''een tweede verdachte de militairen aanviel''. Volgens de legerwoordvoerder waren de leden van de familie Shalaldah ''sympathisanten van Hamas'' (en dat is vanzelfsprekend voldoende reden om ze te doden, AbuP.)
Azzam werd volgens het leger meegenomen omdat hij op 25 october een Israelische kolonist zou hebben gestoken. De 58-jarige kolonist liep bij dit incident volgens een woordvoerder in het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem een lichte hoofdwond (vermoedelijk van een steen) op, evenals een schram. De kolonist zat in een auto die door een steen werd geraakt, stopte en werd daarna aangevallen, waarna hij Azzam Shalaldah neerschoot. Palestijnse ooggetuigen van het voorval vertelden het persbureau Ma'an destijds dat zij meenden gezien te hebben dat de echte aanvaller van de kolonist vluchtte. Azzam zou toevallig in de buurt op land aan het werk zijn geweest.

9 opmerkingen:

inke zei

Wanneer gaan die Israëlische undercover agenten eens de moordenaars van de Dawabsheh familie arresteren? Ze weten toch wie het zijn. Israël, Israël, je bent een schurkenstaat!

Mathilde van Vliet zei

Helaas is het RD 'vergeten' te vermelden dat Bilal Azzam Shalaldeh het ziekenhuis gebruikte om niet gearresteerd te kunnen worden. Het is een schending van het internationale recht dat het ziekenhuis zich leent om misdadigers onderdak te verlenen, zodat zij niet gearresteerd kunnen worden.Bilal Azzam Shalaldeh hoefde niet in het ziekenhuis te verblijven vanwege zijn verwondingen.
Ook jammer dat het RD doet overkomen dat het niet zeker is dat Bilal Azzam Shalaldeh vorige maand (25-10-’15) een aanslag had gepleegd in Gush Etzion (Israël), en daarbij een 58-jarige man zwaar verwondde.
Wat ook weg is gevallen in het bericht van het RD is dat Bilal en zijn broer Shawar, die beiden geboeid werden, zonen zijn van een Hamas terrorist.

Verder zaten er een paar foutjes in het artikel:
Abdullah Azzam Shalaldeh, die in het al-Ahli ziekenhuis werd doodgeschoten door Israëlische troepen, was geen broer maar een neef.
Bovendien kwam hij met getrokken pistool uit de aangrenzende badkamer. Daar zou hij, volgens Shawar, gezeten hebben om zijn handen te wassen voor het avondgebed. Dus het was niet, zoals RD beweerd ochtend, maar avond.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4724483,00.html

Abu Pessoptimist zei

Mathilde van Vliet,
Ik weet niet zo goed wat RD is, is dat het Rotterdam Dagblad? Maar hoe dan ook dit is niet het RD, maar mijn blog. Of daar foutjes op staan is een heel andere zaak. In ieder geval zitten er foutjes in jouw voorstelling van zaken. De gearresteerde man was niet Bilal, maar Azzam Shalalde. En diens broer Bilal die ook in het ziekenhuis lag te slapen, werd door de Isareli's vastgebonden aan een bed.
Of Azzam ook werkelij de kolonist Ben Aharon heeft verwond is niet helemaal duidelijk. De Israeli's denken dat omdat hij door Ben Aharon (die overigens niet zwaar maar licht gewond raakte) was aangeschoten, maar zich vervolegsn uit de voeten maakte. Volgens de Palestijnen was echter een andere Palestijn de man die ben Aharon aanviel, en werd Azzam ten onrechte beschoten. De Israeli's kan dit niet schelen. Ze hebben een dader en die krijgt waarschijnlijk een jaar of 12 voor een militaire rechter, die in 99,97% van de zaken conform de eis veroordeelt. (Google ''wereldrecord;; in combinatie met de naam van dit blog en je ziet waar ik dat vandaan heb).
Verder is onduidelijk waar jij je wetenschap vandaan hebt dat de doodgeschoten neef een pistool had. Het hoogst ongebruikelijk dat iemand die zich in de wc wast om te gaan bidden, deze wc met een getrokken pistool zou verlaten. Zelfs de in dit soort zaken notoir onbetrouwbare Israelische kranten (onbetrouwbaar omdat ze allemaal 1 op 1 de mededelingen van leger en politie overnemen zonder zelf op onderzoek uit te gaan) melden dat niet. En tenslotte: een ziekenhuis is voor zieken en gewonden, ongeacht wat ze hebben uitgespookt. Het is ongehoord dat een patient gewoon wordt gekidnapt en dan ook nog eens uit gebied dat helemaal niet tot de jurisdictie van Israel behoort, maar valt onder de jurisdictie van de Palestijnse Autoriteit. En dan nog dit: hij was wel degelijk ziek. Op video opnamen is te zien dat de Israeli's met een rolstoel naar binnen gingen en hem in een rolstoel afvoerden. De Israeli's gedragen zich als een groep gangsters. Ik kan het niet mooier maken.
En tenslotte: die verdachtmakingen steeds: ''ze waren zonen van een Hamas-terrorist''. Zijn alle mensen die banden hebben of hadden met Hamas terroristen? Is Hamas (nu nog) terroristisch? Is de zoon van iemand die iets met Hamas had een terrorist? Als mijn vader een akelige rechtse man was die VVD stemde, ben ik dan ook reactionair?

Gennadi zei

Het laat me denken aan de beroemde operatie Toorn van God. Troots op Israel.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Jje bedoelt de operatie ''Grapes of Wrath" in de jaren '90, waarbij meer dan 100 Libanese mannen, vrouwen en kinderen die voor de Israelische operatie schuilden in een VN-gebouw door Israelisch 133mmm geschut aan reepjes werden geschoten??
Lekkere jongen ben jij. Je bent het er dus mee eens dat VN-posten, ziekenhuizen, waarschijnlijk geen enkele plek, heilig is voor Israels ''wraak''?? Iemand die zo denkt is net zo erg als de moordenaars zelf, in mijn ogen. Je bent gewoon medeplichtig aan moord.

Gennadi zei

Nee, die bedoel ik niet. Het is raar dat jij dat niet weet.
Operatie Toorn van God was door Golda Meir op gang gezet om wraak te nemen voor het bloedbad dat Palestijnse terroristen aanrichtten tijdens de Olympische Spelen van München in 1972.

En ja, geen enkele plek is heilig als dat gaat om opsporen en terechtstellen van terroristen en moordenars.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Ik kende de naam van die operatie inderdaad niet. Het was ook geen operatie, het was meer een lang volgehouden moordcampagne, waarbij mogelijk een paar deelnemers aan de gijzelingsactie in München werden gedood, maar waarbij ook in het wilde weg gemoord werd,en zelfs een Marokkaanse ober in Lilienhammer (Noorwegen) per ongeluk voor het oog van zijn verloofde werd doodgeschoten. Het was niet de enige blunder van de Mossad, maar wel één van de grootste, want de daders werden gepakt en dat zette de Noren op het spoor van de ontvoering van een schip met uranium door de Israeli's, zodat werd bevestigd dat ze in Dimona een atoombom aan het maken waren.
In totaal werden waarschijnlijk zeker honderd mensen tijdens wat Golda ''Gods wraak'' noemde gedood. Een groot aantal viel bij het opblazen van twee gebouwen in Beiroet. Verder werden en passant wat mensen uit de weg geruimd die helemaal niks op hun geweten hadden, maar die volgens Israel gewoon te bekwame Palestijnse leiders waren (Atef Bseiso was zo iemand. Hij was chef van de veiligheidsdienst, een dichter, en de man van een goede vriendin van me, een geweldig goede Italiaanse fotografe van het pesrbureau AP, die daarna nooit meer de oude geworden is).
De echte bedenker van de actie in München hebben ze nooit te pakken gekregen. Dat was Abou Daoud (zie elders op dit blog) . Ik heb hem gekend. Hij had de actie met wat vrienden bedacht toen ze op een caféterrasje zaten te praten over hoe oneerlijk het was dat Israel naar de Olympische Spelen kon en de Palestijnen daar niet welkom waren omdat ze geen land hadden. De bedoeling was wat athleten te gijzelen en te gebruiken als onderpand om Palestijnen uit Israelische gevangenissen vrij te krijgen. Het ging al meteen fout toen een van de athleten zich verzette (gewapend vermoed ik, maar dat weet ik niet meer zeker) en werd doodgeschoten. Israel weigerde vervolgens - zoals vaker in dit soort situaties - te onderhandelen. De namen liever het risico van een bloedbad. Dat werd ook de afloop toen Duitse scherpschutters probeerden de gijzelnemers te slim af te zijn. Een van de gedod athleten was de echtgenoot van Ankie Reches, NOS-correspondent. Hij was een schermkampioen en toevallig een goede vriend van mijn tandarts die NL-kampioen was. Ook Ankie Reches is nooit meer de oude geworden als je het mij vraagt.

Elisabeth zei

Och, och, Gennadi heeft natuurlijk de Steven Spielberg film over die wraakactie van goeie ouwe Golda gezien, want veel over geschiedenis lezen doet hij niet, dat hebben we al eerder gemerkt.

Gennadi, je wordt steeds erger. Alleen zielige macho'tjes als jij vinden zulke illegale moordpartijen als in dat ziekenhuis 'cool' en 'gaaf' en zo. Wordt volwassen.

Anoniem zei

Abu, RD is het reformatorisch Dagblad
http://www.refdag.nl/
groet Jose

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...