zaterdag 14 november 2015

Israel blaast huizen op van vier verdachten van moord

Ruins of home of Shaker Ja’abis, his wife and their four children, destroyed in the demolition of his brother’s home, one flight up. Photo by ‘Amer ‘Aruri, B’Tselem, 6 October 2015.Ruins of home of Shaker Ja’abis, his wife and their four children, destroyed in the demolition of his brother’s home, one flight up. Photo by ‘Amer ‘Aruri, B’Tselem, 6 October 2015.
Oeps foutje: Toen ze het huis van zijn broer vernielden, een kraandrijver die betrokken was bij een verkeersongeluk dat werd aangemerkt als een terroristische daad, ging ook het huis van Shaker Ja'abis eraan. Hij, zijn vrouw en vier kinderen werden dakloos. (Foto B'tselem, 8-1-2015)

Terwijl in Parijs in een nacht ongeveer net zoveel mensen zijn gedood als door de Israeli's in een jaar (tenminste 120 in Parijs, 112 Palestijnen tot nu toe in 2015) heeft Israel ook niet stil gezeten. Zaterdagmorgen, tijdens de shabbat, werden vier huizen vernield van mensen die ervan verdacht worden dit jaar Joden in de bezette gebieden te hebben vermoord. (Let wel: ze zijn verdacht, nog niet veroordeeld).
Het ging om de huizen van de families van vier mensen die zijn opgepakt in verband met de moord op twee kolonisten, het echtpaar Henkin op 1 oktober bij Beit Furik op een weggetje tussen twee nederzettingen.  
In Nablus werden de families van Yahya al-Hajj Hamad, Samir Kousa, en Karam al-Masri, in alle vroegte uit hun huizen gejaagd, waarna de explosievendienst van het leger de huizen ondermijnde en vervolgens opblies. Buurtbewoners werden eveneens uit hun huizen gehaald en bijeengedreven in huizen van andere buurtbewoners, iets verder van de plekken waar de explosies plaatsvonden. Bij botsingen die volgden liepen twee inwoners van Nablus schotwonden van scherpe munitie op, raakten zeven mensen gewond door ''rubberkogels'' en werd één man geramd door een militaire jeep.
Daarnaast kreeg ook de plaats Silwad bij Ramallah bezoek van een 50-tal militaire voertuigen. Daar werd met het huis van Moath Hamed dezelfde procedure gevolgd als in Nablus. Hamed zit overigens niet in een Israelische gevangenis, maar in een gevangenis van de Palestijnse Autoriteit. Het huis van Hamed werd 40 jaar geleden door diens vader gebouwd. Het was door diens nakomelingen geërfd en was eigendom van 16 families.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...