maandag 9 november 2015

Maandag: 80ste dode Palestijn is een 24-jarige vrouw


Zondag werd een Palestijn doodgeschoten bij de Tapuah-kruising en zuiden van Nablus. Hij reed drie Israeli's aan.  (Foto Ma'an).

Israelische soldaten hebben maandagmorgen een Palestijnse jonge vrouw doodgeschoten bij een checkpoint ten zuiden van Qalqilya op de Westoever. Volgens de Israelische legerautoriteiten weigerde ze gehoor te geven aan een bevel om te stoppen en werd er daarom gericht op haar geschoten. Ze was volgens de soldaten van plan een aanval te plegen met een mes. Het bleek te gaan om de 24-jarige  Rasha Muhammad Oweisi. Zij is de 80ste Palestijn sinds  oktober die door de Israeli's werd gedood. 
Zondag werd bij de Tapuah-kruising ten zuiden van Nablus de 22-jarige Sulaiman Aqel Muhammad Shahin uit El Bireh doodgeschoten, nadat hij met zijn auto drie Israeli's had aangereden. Volgens de Israelische kranten gebeurde dit opzettelijk. Twee van de drie aangereden Israeli's raakten zwaargewond. Ook een vierde Israeli raakte gewond, maar dat was omdat één van de kogels die op Sulaiman Shahin werden afgevuurd hem trof in zijn been.
De Israelische krant YNet meldt dat zondag ook een Israeli overleed, de 19-jarige sergeant Benjamin Yaakovovich van de grenspolitie, die gewond was geraakt bij een eerder incident met een auto.
Hij was de 11e Israeli die sinds 1 oktober dor toedoen van Palestijnen overleed. 
De dag daarvoor doodden de Israel's een 73-jarige oma die in haar auto op weg was naar een lunch met haar zuster. Ook in dit geval werd de beschuldiging geuit dat de vrouw, Tharwat Sha'arawi, soldaten had willen aanrijden. Van deze gebeurtenis is een korte video-opname,  gemaakt door een soldaat, op nog onbekende wijze uitgelekt naar Palestijnse media (ik heb hem hieronder overgenomen via de blog Tikun Olam van Richard Silverstein.
Op de video is te zien dat mevrouw Sha'arawi misschien een beetje hard rijdt, maar dat ze op geen enkele manier een bedreiging vormde toen de soldaten haar auto onthaalden op een regen van kogels. Zelfs is niet te zien dat de soldaten een stopteken gaven of iets dergelijks dat ze zou hebben genegeerd.  Het is dan ook niets anders dan een ordinaire moord. Uiteraard denken de Israelische autoriteiten daar anders over. De krant Maariv, zegt Silverstein, schreef dat de autoriteiten zich ernstige zorgen maken over de vraag hoe het mogelijk is dat de video in Palestijnse handen is gevallen. Zij hebben daar een onderzoek naar ingesteld.

2 opmerkingen:

Mr.johanyip zei

Misschien geeft onderstaande filmpje een beter beeld van de aanrijding op het tapuach kruispunt;

https://m.youtube.com/watch?v=n0zJRqAVjGk

Of de volgende, aanval bij de ingang van nederzetting Beitar, dezelfde dag;

https://m.youtube.com/watch?v=bZ5gbHtaDVE

Misschien wordt hiermee ook eens de andere kant belicht

Abu Pessoptimist zei

Mr johanyip,
Het filmpje van de Tapuah kruising laat zien wat ik al berichtte. Het filmpje van Beitar Illit laat zien wat ik niet berichtte. De veiligheidsagent werd namelijk slechts licht gewond en de vrouw die de aanslag pleegde werd gearresteerd. Door tijd- en ruimtegebrek laat ik zulke gebeurtenissen, waar geen doden of ernstige gewonden vallen, gewoonlijk weg. Tenslotte kan ik ook moeilijk in detail berichten over de intussen bijna 4.000 gewonden aan Palestijnse kant, van wie er alleen al 1.300 zijn getroffen door scherpe munitie.
Maar als u meent dat uw fimpjes iets van een andere kant laten zien, waarom zou ik u dan niet het plezier gunnen dat te vermelden?

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...