dinsdag 3 november 2015

Israel sluit Palestijns radiostation in Hebron


Journalist Fadi Arouri maakte deze video van de manier waarop Israelische militairen onlangs journalisten behandelden bij het Al-Bireh checkpoint in de buurt van de nederzetting Beit El.  (Zie ook onderaan dit bericht - en de site +972).

Israelische militairen hebben dinsdagmorgen het kantoor van een Palestijnse radiostation in Hebron bestormd, apparatuur vernield en in beslag genomen en de sluiting van het station bevolen.  Deze schending van de persvrijheid was nodig volgens een verklaring van het Israelische leger, in het kader van de strijd tegen het aanzetten tot geweld van Palestijnen.
In de verklaring heette het dat de uitrusting van het station, Minbar al-Hurriya (Spreekgestoelte van de Vrijheid) in beslag genomen moest worden omdat het station verantwoordelijk was voor het opvlammen van het geweld in de regio in de afgelopen weken. Het leger beschuldigde het radiostation ervan ''aanvallen met messen en gewelddadige rellen te hebben aangemoedigd'' en ''valse en kwaadwillige berichten te hebben verspreid over executies en kidnappings door de veiligheidstroepen''.  Hetzelfde station werd ook  in 2002 en in 2008  door de Israeli's gesloten.
Israeli's geloven nogal in het verhaal dat ophitsing een grote rol speelt bij de huidige onlusten. Met name premier Netanyahu uitte beschuldigingen dienaangaande aan het adres van de Palestijnse president Abbas (die gretig werden overgenomen door het CIDI en de aanhang van de huidige regeringskoers van Israel in Nederland toen Abbas hier vorige week was). Het geloof in de ophitsing is hardnekkig. De krant Haaretz meldde vandaag dat de chef van de militaire inlichtingendienst in Israel, generaal Herzl Levi, tijdens een kabinetsvergadering had gezegd dat ''woede en gevoelens van frustratie'' een belangrijke reden was waarom vooral jongeren nu in actie komen. Hij zei ook dat leiders van de Palestijnse Autoriteit vrijwel geen invloed op deze jongeren hebben, Maar dat bracht hem onmiddellijk in conflict met één van de ministers, Ze'ev Elkin van Immigratie, die hem verweet geen aandacht te hebben voor ''ophitsing''.
De sluiting van het radiostation in Hebron komt overigens precies een dag nadat de Palestijnse organisatie MADA, die zich opwerpt als een soort kritische toezichthouder op de persvrijheid in de bezette gebieden, ruim 450 inbreuken op de persvrijheid meldde in het afgelopen jaar. MADA leverde vooral scherpe kritiek op de manier waarop de Israeli's in oktober journalisten tegemoet zijn getreden in de bezette gebieden. Daar registreerde de organisatie in één maand meer dan 100 schendingen van de persvrijheid en van de vrijheid van de pers om haar werk te doen. MADA zei dat het weliswaar nog niet zo erg was als vorig jaar in Gaza waar niet minder dan 17 journalisten werden gedood, maar dat niettemin sprake was van "een enorme escalatie'', waarbij het vooral ging om de manier waarop journalisten bij demonstraties worden mishandeld en gehinderd bij het uitoefenen van hun werk (zie de video boven dit stukje), naast zaken als censuur en vervolging van activisten die gebruik maken van de sociale media.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...