vrijdag 13 november 2015

Vrijdag: drie dode Palestijnen en twee dode Israeli's


De begrafenis in Sair van de 28-jarige Abdulla Shalalde die donderdag bij een overval van Israelische undercover troepen in het Ahli-ziekenhuis in Hebron met drie schoten werd vermoord. Amnesty International heeft zijn dood bestempeld als ''waarschijnlijk een buitengerechtelijke executie''. (Foto Ma'an)

Israelische militairen hebben vrijdag in drie verschillende incidenten drie Palestijnen doodgeschoten.   In totaal zijn nu sinds 1 oktober 86 Palestijnen gedood. Voor het hele jaar 2015 staat het aantal gedode Palestijnen nu op 112.
Vrijdag werden ook in de buurt van een nederzetting in de regio Hebron ook twee Israeli's doodgeschoten, een vader en een zoon. Sinds 1 oktober zijn nu 13 Israeli's door Palestijns toedoen gedood.
In Budrus, een dorp in de regio Ramallah dat aan twee kanten is afgesloten door de ''Afscheidingsmuur", werd tijdens botsingen met het Israelische leger de 22-jarige Lafi Yusif Awad neergeschoten. Hij werd met een schotwond in de onderbuik in kritieke toestand het Palestijnse Medische Complex in Ramallah binnengebracht, waar hij kort daarna overleed. Volgens een woordvoerder van het leger mikten soldaten tijdens ''gewelddadige rellen'' op de voornaamste gangmaker. Die gangmaker zou ook, een vaker gehoorde verklaring als militairen een Palestijn doodschieten, een wapen van een soldaat hebben willen afpakken.
Enkele uren eerder schoten Israelische soldaten de 23-jarige Hassan Jihad al-Baw in het hart tijdens botsingen in Halhul. Hij was op slag dood. Nog weer eerder vrijdag schoten de soldaten in Sair bij Hebron de 22-jarige Issa Shalalde dood. Dat gebeurde bij heftige botsingen tijdens de begrafenis van de donderdag bij een overval door Israelische undercover soldaten in het Ahli-ziekenhuis in Hebron doodgeschoten 28-jarige Abdullah Shalaldeh, die daar op bezoek was bij zijn neef, Azzam, die door de troepen uit zijn ziekenhuisbed werd gehaald en ontvoerd. iIn totaal werden vrijdag overigens tenminste 94 Palestijnen gewond door schotwonden. Hte totaal aantal door scherpe munitie gewonde Paletsijnen sinds  1 oktober kigt nu in de buurt van de 1.400.
Amnesty International heeft het doodschieten van Abdullah Shalaldeh, die werd gedood met een drietal schoten, waarvan tenminste één in het het hoofd, bestempeld als ''waarschijnlijk een buitengerechtelijke executie'' en gezegd dat Israel dit dient te onderzoeken. (Dat is een kansloze opmerking van Amnesty, want zoiets gaat niet gebeuren, AbuP.) Amnesty meldt dat Abdullah geen gevaar voor de soldaten vormde toen hij werd gedood. Volgens getuigen was hij ongewapend toen hij na zich voor het gebed gereed te hebben gemaakt uit de wc kwam, en stond hij op meerdere meters van de soldaten toen het vuur op hem werd geopend.
Vrijdagmiddag werden tenslotte ook een 40-jarige Israelische man en diens 18-jarige zoon gedood bij een aanval waarbij hun auto werd beschoten.Dat gebeurde toen zij met de rest van hun familie, (nog drie andere personen) op weg waren naar een familie-gebeurtenis in Meitar (Haaretz noemt het het stadje Meitar, maar het is een nederzetting in de zuidelijke heuvels van de regio Hebron). In de buurt van de nederzetting Othniel in Zuid-Hebron werd de auto onder vuur genomen door iemand die daar waarschijnlijk had staan wachten op een auto met Israeli's.  De vader en een zoon werden gedood, twee andere familieleden, een vrouw en een andere, 16-jarige zoon, raakten lichtgewond. Israelische troepen begonnen een zoekactie naar de schutter die zich in een auto uit de voeten had gemaakt en en sloten voor dat doel de nabijgelegen Palestijnse stad Yatta geheel af van de buitenwereld.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...