woensdag 3 juli 2024

Israel doodt vier man met drone in Nur Shams en meer ellende van de bezetting

De vier van Nur Shams
Israel heeft dinsdagavond net voor middernacht en drone-aanval uitgevoerd op vier mannen in het Nur Shams-kamp bij Tulkarm, die volgens de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet bezig waren een explosief in de weg te planten op nog geen 100 meter van waar maandag een Israelische reservist met zijn APC (pantserauto) was opgeblazen. Volgens de Shin Bet werden zij al een tijdje gevolgd. De vier werden getroffen door een hellfire-raket en gedood. Het waren Yazid Sa'ad Shafe' (22), Nemer Anwar Hamarsheh (25), Mohammed Yassir Shehadeh (20) en Mohammed Hassan Ghanem Knoh (22).  

Het was de derde aanval in drie dagen in Nur Shams. Maandag werden bij een grootscheepse aanval een 47-jarige vrouw een een 15-jarig kind gedood. Die dag werden ook grote verwoestingen aangericht door bulldozers die de meeste wegen onbegaanbaar maakten. Zondag werd een huis met daarin de 24-jarige Saeed Izzat Jaber gebombardeerd door een vliegtuig. Jaber werd daarbij gedood en vijf anderen raakten gewond van wie één ernstig.  Het aantal doden op de Westoever sinds 7 oktober is intussen opgelopen tot 560.

Het was trouwens dinsdag een gezellige dag op de Westoever. In Hebron belandden twee mensen in het ziekenhuis nadat zij door soldaten in de Shuhada-straat heftig waren afgeranseld. In de wijk Wadi al-Joz van bezet Oost-Jeruzalem werd een huis van twee verdiepingen dat toebehoorde aan Hamdan Seyam gesloopt.  In de plaats Tuqou (bij Bethlehem) werden door kolonisten caravans geplaatst op een stuk privé-land. De eigenaren van de grond waren al sinds 7 oktober verhinderd hun land te benaderen. De plaatsign van de caravans was een opmaat voor het in bezit nemen van het land. In Beita werden drie mensen onder wie een kind gewond door kogels bij een inval van het legerBeita is de plaats op grond waarvan de onlangs ''geëchte'' naderzetting Evyatar staat.

Dinsdagnacht om middennacht sloopten de bezettingsautoriteiten met veel misbaar (en drie bulldozers) een huis in de plaats Duma (ten zuiden van Nablus) dat toebehoorde aan Ahmad Samer Dawabsheh. Dawabsheh is op 22 april gearresteerd en wordt beschuldigd van het doden van een kolonist. Het vernielen van zijn huis is zonder meer een oorlogsmisdaad. In Lubban al-Sharqiyya (ten zuiden van Nablus) blokkeerden kolonisten uit de nederzetting Eli de weg tussen Ramallah en Nablus en gooide stenen naar auto's. Drie mensen raakten gewond en verscheidene auto's werden beschadigd. Militairen keken ondertussen toe. Bij Bethlehem werden in de gemeente all-Minya twee dunam land met jonge zaailingen van olijfbomen door kolonisten omgeploegd. Ze vernielden ook een ruimte die gebruikt werd door de boer. 

Woensdag vernielden de bezettingsautoriteiten twee huizen in aanbouw in Yatta (ten zuiden van Nablus). Ook werd een huis van drie verdiepingen vernield in Jericho dat werd bewoond door tien mensen. In de Mleihat gemeenschap bij Jericho stichtten kolonisten brand in land met haver en tarwe.

maandag 1 juli 2024

Rumoer in Israel na vrijlating chef-arts van het Shifa-hospitaal; beleg Shuja'iyah duurt voort

Uittocht uit Shuja'iyeh

Het is vandaag een dag van gemengd nieuws, het is de de vijfde dag dat een operatie aan de gang is met tanks in de wijk Shuja'iyeh van Gaza-stad. Zo'n 80.000 mensen zijn donderdag van het ene op het andere moment verdreven zonder dat ze wisten waarheen ze moesten gaan. Maar er bleven ook mensen achter in Shuja'iyeh die niet konden wegkomen en die zijn nog slechter af. Ze kunnen vanwege de felle bombardementen en beschietingen hun huis niet uit en zitten daar, zonder water, zonder eten en met het risico dat hun huis wordt gebombardeerd of binnengevallen en dat ze daar niet levend vanaf komen. Ondertussen blazen de Israeli's - opnieuw - hele blokken huizen op.

Het was ook de dag dat Israel 50 gevangenen uit Gaza losliet van wie de meesten al vanaf november hadden vastgezeten. Sterk vermagerd want ze hadden nauwelijks te eten en te drinken gehad (volgens sommigen verloren ze gemiddeld zo'n 30 kilo), werden ze bij Deir el Balah over de grens gezet. Onder hen was ook dr Mohammed Abu Salmia, de directeur van het Shifa-ziekenhuis die in november was opgepakt. Het ziekenhuis zou immers een commando-centrum van Hamas hebben gehuisvest. Het zat vlak boven een tunnel van Hamas en er zouden ook Israelische gijzelaars hebben vastgezeten, of nee, ze waren er binnen geweest. 

Dr Mohammed Abu Salmia
Dr Abu Salmia gaf in Deir al-Balah een persconferentie waarop hij vertelde dat de gevangenen uit Gaza dag en nacht worden gemarteld. Ook doktoren en verplegers sloegen erop los gingen met de gevangenen om alsof het geen levende wezens waren. Israeli's vielen dag en nacht de cellen binnen en vielen de gevangenen aan. Niemand had een advocaat gezien of iemand van een erkend internationaal instituut. Twee maanden lang aten de gevangenen niet meer dan één stuk brood. Maar het belangrijkste: hij werd vrijgelaten zonder dat er ooit een aanklacht tegen hem was ingediend. Daarmee was in één klap duidelijk dat alle verhalen en beschuldigingen over het Shifa-ziekenhuis totaal nergens op waren gebaseerd dat de ''vondst'' van wapens bij de MRI-scanner door de Israeli's in scene was gezet, en de verhalen over tunnels en een commandocentrum waren verzonnen. Abu Salmiya zei dat honderden medisch personeelsleden waren vastgezet, dat sommigen tijdens verhoren waren overleden en deed er een beroep op dat de gevangenen aan de orde moesten komen bij de onderhandelingen over een einde aan de oorlog.

In Israel waren er de nodige protesten dat Abu Salmia was vrijgelaten. Benny Gantz en Yair Lapid noemden het een fout, minister en Gvir riep op tot het ontslag van de directeur van de Shin Bet, en Bezalel Smotrich noemde het ernstig. De gevangenisautoriteit ontkende dat gebrek aan ruimte in de gevangenissen en dito kampen de reden zou zijn zoals eerst was gezegd, en Netanyahu kondigde een onderzoek aan, nadat hij had gezegd dat een discussie bij het hooggerechtshof misschien de reden was.

Intussen werd er hevig gevochten in Noord- en Zuid-Gaza. Er waren de afgelopen 24 uur weer 23 doden, de twee voorgaande dagen waren dat er 43 en 40. Er zijn nu officieel 37.900 slachtoffers, waarbij zo'n 10.000 doden onder het puin moeten worden opgeteld. Er zijn 80.060 gewonden. Ook werd opnieuw een Israeli gedood, dat gebeurde in een huis in Rafah dat was geboobytrapt. Negen andere werden gewond  van wie één ernstig. Het klopt met een melding van Hamas van een dag eerder dat er doden en gewond waren gevallen in een huis waarin een explosief tot ontploffing was gebracht. Het Israelische verliescijfer is nu 319.

Vernielingen in Nur Shams 

Op de Westoever was het grote nieuws een nieuwe inval in Tulkarm. Die begon 's ochtends om vier uur met een uitgebreide legermacht die de straten omploegde en onbegaanbaar maakte en op de daken scherpschutters posteerde. Een 47-jarige vrouw, Nisreen Khaled Damiri, werd doodgeschoten evenals een 15-jarige jongen, Mohammed Ali Sarhan. De aanval op Tulkarm was een dag eerder begonnen met een bombardement van een huis door een drone. Daarbij kwam de 24-jarige Saeed Izzat Jaber om en werden vijf anderen gewond, terwijl een aantal huizen in de wijk Manshiyah in het Nur Shams-kamp werd beschadigd. Jabr was een leider van het verzet in Nur Shams. Op 2 juni was al eerder een poging gedaan hem in zijn auto te vermoorden, maar dat liep op niets uit. Het aantal gedode Palestijnen op de Westoever is sinds 7 oktober u opgelopen tot 556, van wie 137 kinderen. 

De president die 14.000 bommen van 2.000 pond aan Israel leverde en vroeg er voorzichtig mee om te gaan

Joe Biden in 2019

 Tussen de start van de Israelische aanval op  Gaza op 8 oktober en nu heeft Amerika Israel tenminste 14.000 MK-84 bommen van 2.000 pond geleverd, 6.500 bommen van 500 pond, 3.000 Hellfire lucht-naar- de-grond raketten, 1.000 bunkerbuster bommen (bommen die door dikke lagen beton gaan), 2.600 kleine diameter bommen en nog andere munitie, zo bericht Reuters. De nieuwsdienst zegt dit op gezag van Amerikaanse functionarissen die niet genoemd worden omdat ze hierover geen commentaar mogen geven. Er werd geen tijdstip van levering genoemd, maar het totaal lijkt aan te geven dat er geen noemenswaardige pauzes in acht zijn genomen, ondanks internationale oproepen om de wapenleveranties te minderen en een recente beslissing van de Amerikaanse regering om de levering van zware bommen te stoppen. 

Volgens experts is het aantal dat geleverd werd voldoende om de voorraden van Israel in zijn  acht maanden oude campagne volledig aan te vullen. ''De lijst laat zien dat Amerika een flinke hoeveelheid steun aan zijn Israelische bondgenoten heeft geleverd,'' aldus Tom Karako een expert van het Centrum voor Strategisch en Internationale Studies. Hij voegde eraan toe dat de munitie van het type was dat Israel gebruikte tegen Hamas of in het conflict met Hezbollah. Over de geleverde hoeveelheden was niet eerder bericht. De regering Biden weigerde er commentaar op te geven en de Israelische ambassade in Washington gaf niet meteen een reactie. Volgens een Amerikaanse official zijn de leveranties een deel van een langere lijst van wapens die zijn geleverd sinds het conflict begon. Een hoge functionaris van de regering-Biden zei donderdag dat Washington sinds 7 oktober voor 6,5 miljard extra veiligheidshulp aan Israel had bijgedragen.  

 Premier Netanyahu claimde onlangs dat Amerika wapens tegenhield, wat in Washington werd ontkend al gaf men toe dat er een paar 'bottlenecks'' waren. De regering Biden heeft één leverantie 2.000 ponds bommen opgehouden omdat er bezwaren waren tegen het gebruik ervan in dichtbevolkte gebieden. De bommen maken kraters met een middellijn van 35 meter en gaan door dik beton en staal heen. Reuters berichtte donderdag dat met Israel gediscussieerd werd over het vrijgeven vaan een zending die in mei was opgehouden.  Tot zover Reuters.

Wat de grote vraag is, nu deze lijst bekend is, is in hoeverre er eigenlijk rekening is gehouden met de effecten van dit speelgoed in Gaza en in hoeverre de herhaalde oproep van Biden dat er ''minder burgerslachtoffers'' zouden moeten vallen ooit hard is gemaakt. Biden, zowel als zijn altijd ijverige assistent, minister Blinken, hebben herhaaldelijk ''wee voorzichtig'' en dat soort dingen geroepen, maar als we de lijst aan geleverde spullen nalopen is er nimmer ook maar één bom of raket minder op geleverd - behalve dan in mei wat rijkelijk laat was. Biden - en Blinken - hebben wat vermanende, quasi op de mensenrechten toegespitste opmerkingen gemaakt, maar intussen hebben ze Israel echt alle ruimte van de wereld  gegeven om volop iedereen naar de andere wereld te bombarderen en heel Gaza te veranderen in een onbruikbare hoeveelheid zand, rommel en puin. 

Ook over het toekomstbeeld van Gaza bleven ze uiterst vaag en zelfs wat de levering van eten en hulpgoederen betreft bleken hun opmerkingen en hun ingrepen - getuige de waardeloze pier van 320 miljoen dollar - ontzettende weinig doeltreffend. Terwijl toch echt acht maanden lang Biden met een één telefoontje een einde aan de eindeloze rij totaal nutteloze doden, de vele dode kinderen, de tienduizenden gehandicapten, en de honderdduizenden uitgehongerde daklozen had kunnen maken. Eén telefoontje en het hele circus was gestopt. Waarom deed hij dat niet?

Ik denk dat we na deze week wel een antwoord hebben gekregen. Biden was altijd zo hij geen zionist dan toch een Israel-gelovige, die in het goede van de zionistische onderneming is blijven geloven. Ook toen de Israeli's de natiestaatwet aannamen en de wereld van mensenrechtenorganisaties als Amnesty en Human Rights Watch van een ''apartheidsstaat'' begon te spreken en de moorden en brandstichtingen van de kolonisten elkaar begonnen op te volgen. Na zijn optreden in het tv-debat met Trump weten we nu zeker dat er nog meer aan de hand is. Hij was al in oktober zo goedgelovig dat hij zich  op de mouw liet spelden dat hij onthoofde baby's had gezien. Hij moet nog veel meer enge verhalen voor waar hebben aangenomen. Zo vertelde hij in het debat  dat hij ''Israel had gered'' bij een aanval van Iran, waarbij met Amerikaanse hulp vrijwel alle rakettenen en drones uit de lucht ware geschoten, En dat  nadat ongeveer de hele wereld had gemeld dat het antwoord dat Iran gaf nadat Israel een gebouw van de Iraanse ambassade in Damascus had gebombardeerd waarbij acht officieren waaronder twee Iraanse generaals werden gedood, uitzonderlijk ''soft'' was geweest. 

De kortsluiting in zij hoofd was dit keer te duidelijk zichtbaar om over het hoofd te worden gezien, zijn antwoorden waren daarvoor te onnauwkeurig en te rafelig, waarbij halve zinnen wegvielen in een hulpeloos gestamel. Hier sprak hij niet rechtstreeks op basis van de feiten, maar op op grond van wat vage kennis die in het verleden was blijven hangen en gedeeltelijk was weggevaagd. Het was geen presidentiële presentatie, veeleer een regelrechte vertoning, een démasqué van een man die driemaal een veto liet uitspreken bij de Veiligheidsraad, braaf Israels boodschappenlijstje liet afwerken en nog wat extra toe gaf en het liet bij wat vage kreten dat er teveel burgers doodgingen en dat er meer eten Gaza zou moeten binnenkomen. Een bejaarde, die misschien wel meer dan wie ook, en misschien zelfs zonder het te weten, medeschuldig is aan de duivelse wijze waarop Netanyahu Israel in zijn greep houdt, en daarmee aan een ongekende genocide waarvan de gevolgen Israel, de VS en zo'n beetje de hele westerse wereld nog heel lang zal heugen. Hij moet worden vervangen, maar hoe?    

Israel doodt vier man met drone in Nur Shams en meer ellende van de bezetting

De vier van Nur Shams Israel heeft dinsdagavond net voor middernacht en drone-aanval uitgevoerd op vier mannen in het Nur Shams-kamp bij Tul...