dinsdag 17 september 2013

Bedoeïenen N-Jordaanvallei voor 4e keer in een jaar verjaagd omdat Israels leger moet 'oefenen'.


Israelische legerplaats bij al-Maleh in de Jordaanvallei. (Activestills.org) 

Het Israelische leger heeft dinsdag alle checkpoint die leiden naar het noorden van de Jordaanvallei (op de Westoever) gesloten en leraren en leerlingen verhinderd hun scholen te bereiken, zo meldde Aref Daraghme, hoofd van gemeenteraad van het dorp al-Maleh bij Tubas. Daraghmeh vertelde Ma'an News dat Israelische strijdkrachten tientallen mensen uit de dorpjes al-Burj en al-Maita die tot al-Maleh behoren tijdelijk verjaagt, omdat het Israelische leger moet oefenen. Zaterdag werden al zo'n 100 mensen weggejaagd om plaats te maken voor oefeningen. Maandag werd ook een heel dorpje met 120 inwoners in dezelfde buurt, Khirbet Makhoul, met de grond gelijk gemaakt.
Israel verjoeg al drie keer eerder een 1000-tal mensen met hun hele hebben en houden uit de regio in verband met oefeningen waarbij het leger met scherpe munitie schiet. De eerste keer was in november 2012, daarna gebeurde dat nogmaals in januari en mei 2013.De inwoners van de streek, overwegend Bedoeïenen, zijn ervan overtuigd dat Israel wil proberen hen permanent te verdrijven. 

De Jordaanvallei maakt onder de Akkoorden van Oslo deel uit van 'Area C', een gedeelte van ongeveer 60%  van de Westoever waar Israel het alleen voor het zeggen heeft. (In Area A is dat - in ieder geval in naam - de Palestijnse Autoriteit en in Area B is de zeggenschap gezamenlijk). Volgens cijfers van Save the Children is ongeveer 44% van Area C 'gesloten militair terrein', terwijl ongeveer 50% van het gebied bezet wordt gehouden door nederzettingen. Slechts zo'n 6 % van Area C is toegankelijk voor Palestijnen, volgens Save the Children.

Geen opmerkingen: