vrijdag 17 augustus 2018

Israel schoot deze vrijdag twee Palestijnen dood in Gaza en verwondde er 241

Karim Abul Fatayer
Twee Palestijnen zijn deze vrijdag tijdens de manifestaties van de Grote Mars van de Terugkeer doodgeschoten door het Israelische korps scherpschutters aan de grens met Gaza. De twee doden waren Karim Abul Fatayer (30) en Sa'adi Aklram Muammar (26) die door zijn hoofd werd geschoten. aldus het  ministerie van bGezondheid in Gaza. 
Er waren verder 241 gewonden.
Het aantal doden sinds 30 maart staat nu op 179. Er zijn ruim 18.000 gewonden. Het is langzamerhand een wekelijks gebeuren, deze doden op vrijdag in Gaza. De Westerse wereld is er al aardig aan gewend. Alleen op 14 mei toen het dodental boven de 60 uitkwam (het is intussen door de later gestorven gewonden nog veel hoger) was er even een schrikreactie. Nu is het gewoon weer routine.
Sa'adi Akram Muammar

3 opmerkingen:

Jaap Bosma zei

Beste Abu Pessoptimist,

NOS teletekst p. 126 schrijft: "Ze gooiden met brandbommen en stenen naar Israëlische militairen,die reageerden met traangas en geweervuur."

Juan Cole's website Informed Comment schrijft: "Friday’s protests, which took place a few hundred meters from the fence, though dozens came closer, with some rolling burning tires, Reuters reports."

Was het nu alleen maar brandende banden en papegaait de NOS het wel vaker liegende IDF, of kloppen de brandbommen wel?

Abu Pessoptimist zei

Jaap Bosma,
Ik denk dat Reuters gelijk heeft. Maar zelfs al ze wèl dichtbij het hek zouden demonstreren of het zouden beschadigden, of wat dan ook, rechtvaardigt dat dat de Israeli's mensen doodschieten? En rechtvaardigt dat dat de NOS dat mede voor zijn rekening neemt? Deze dingen zijn in feite schandalig en ongelofelijk, maar zo gaat het al een jaar of wat.

Jaap Bosma zei

Dank je Abu Pessoptimist,

De NOS schrijft vaak dat Israëlisch geweld een reactie is op Palestijns geweld, en bijna nooit andersom, terwijl het meestal andersom is. En je hebt gelijk, ook de disproprotionaliteit van het Israëlische geweld wordt door de NOS genegeerd.

Onlangs schreef ik de NOS een klacht hierover. Hun antwoord was een standaard antwoord dat ze kritiek krijgen van beide zijden, en dat ze onafhankelijk zijn. Daarop schreef ik terug dat onafhankelijk niet het goede criterium is, maar neutraliteit, een neutraal gezichtspunt. De NOS neemt altijd het Israëlische gezichtspunt, zelfverdediging, als uitgangspunt, en nooit het Palestijnse, kolonisatie.

Die klacht had ik overigens niet goed gedocumenteerd met screenshots, maar wel met andere bronnen die aantoonden dat Palestijns geweld een reactie was op Israëlisch geweld. Ik probeer nu enkele goed gedocumenteerde voorbeelden te krijgen en dan weer te klagen en door te gaan naar de ombudsman.

Israelisch-Amerikaans onderzoek: Israel schoot de kogel af maar het was vast geen opzet

  Het was wie dit had bedacht, Amerika, of de Israeli's. De Palestijnen hadden geweigerd de kogel over te dragen die Shireen Abu Aqleh h...