maandag 19 september 2011

Palestijnse scholen in O.-Jeruzalem verzetten zich tegen verplichte invoering Israelisch lesmateriaal


Verschillende privé scholen in bezet Oost-Jeruzalem zijn acties begonnen tegen de verplichte invoering van Israelische studieboeken in plaats van de oorspronkelijke Jordaans-Palestijnse. Op sommige scholen wordt gestaakt, andere dreigen zelfs met sluiting.
De boosheid is het gevolg  van een brief van de gemeente Jeruzalem, eerder dit jaar, aan de scholen waarin  opdracht werd gegeven leerboeken te gaan gebruiken van de Jerusalem Educational Administration (JEA), een organisatie waarin zowel de gemeente Jeruzalem als het Israelische ministerie van Onderwijs in zijn vertegenwoordigd. De boeken werden al (verplicht) gebruikt op gemeentelijke scholen. Privé scholen, die niet door de gemeente worden bekostigd maar wel een subsidie ontvangen, konden tot dit jaar hun eigen keuze maken.
De verplichte invoering van het nieuwe lesmateriaal is volledig politiek gemotiveerd. De aanleiding was een opmerking van Alex Miller, parlementslid van Israel Beitenu (de partij van Avigdor Lieberman) en lid van de Onderwijscommissie van de Knesset, dat het lesmateriaal in Oost-Jeruzalem 'geïsraeliseerd' diende te worden. Ouders en docenten klagen dat de nu ontvangen boeken, waarop het logo van het Palestijnse ministerie van Onderwijs is verdwenen, uitsluitend de Israelische visie geven en alleen door Israelische  auteurs zijn geschreven. Op een persconferentie, vorige week, klaagden ouders dat dit een stap was op weg naar het volledige uitwissen van alles wat Palestijns is in de stad.  
In 1967, na de (illegale) annexatie door Israel van Oost-Jeruzalem, bleven de Palestijnse scholen het Jordaanse lesmateriaal gebruiken. In 1993, na de Oslo-akkoorden, kwam daar materiaal van de Palestijnse Autoriteit voor in de plaats, dat nu dus geheel moet wijken voor een Israelische versie. Een boze ouder betoogde vorige week op de persconferentie dat de Palestijnse kindertjes nu bijvoorbeeld uit zulke boeken  leren dat niet de Israeli's, maar de Palestijnen eigenlijk bezetters zijn. 
Volgens het directoraat voor onderwijs van Oost-Jeruzalem zijn er 50 gemeentescholen in het oostelijke deel van de stad. Daarnaast zijn er 68 privé-scholen (of scholen gerund door de islamitische autoriteiten (Waqf) of de Palestijnse Autoriteit); 52 procent van de leerlingen bezoekt deze 68 scholen van de laatste categorie. .

15 opmerkingen:

Gennadi zei

Privé scholen, die niet door de geemnete worden bekostigd maar wel een subsidie ontvangen, konden tot dit jaar hun eigen keuze maken.

Dus als zij zullen stoppen met ontvangen van een subsidie dan kunnen gewoon doorgaan met de Palestijnse boeken? Ik vind het meer dan logisch dat geld van de Israëlische belastingbetaler wordt niet meer gebruikt om de anti-Israelsiche propaganda te bekostigen.

Abu Pessoptimist zei

Internationaal juridisch gezien is Oost-Jeruzalem gewoon bezet gebied, Israel heeft daar helemaal niets te veranderen op onderwijsgebied.

Los daarvan maakt je één klein denkfoutje, Gennadi. De Palestijnse ingezetenen van Jeruzalem betalen namelijk óók belasting. (Waarvan trouwens het grootste deel nooit henzelf ten goede komt, maar dat terzijde).

Anoniem zei

He Abu,

Je gaat niet in op Gennadi zijn argument, dat veel van die Palestijnse kinderboeken vaak anti-Semitische propaganda bevatten.

Daar horen we jou nooit over.
Kritisch over Israël is oké, maar belicht het niet te eenzijdig.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi scheef 'anti-Israelische propaganda' niet antisemitische. En dat liet ik dus maar zitten.
Maar ach, dat soort argumenten hoor je steeds terug. Het is meerdere malen onderzocht - ondre meer door de EU - en niet waar bevonden. (En eerlijk gezegd zou ik wel een onderzoek willen zien naar de nu ingevoerde studieboeken, over de vraag hoe objectief die dan wel zijn).

Anoniem zei

En welke propaganda krijgen Palestijnse kinderen uit Israelische boeken te lezen?
Over het heldhaftige optreden van Israel tegen zijn vijanden, dat alles een woestijn was en dat zij die tot bloei hebben gebracht?
gr. Jose

Anoniem zei

Dit zijn woorden van Nurit Peled die in 2001 de Sacharov Prijs voor Mensenrechten en Vrijheid van Meningsuiting kreeg uitgereikt door het Europese Parlement. " Dit is het grootste succes van het Israëlische onderwijs: het onderscheid in bloed en bloed, tussen een Joods dood kind en een Arabisch dood kind, en het erin hameren van de overtuiging dat de moord op Palestijnen en hun kinderen geen misdaad is. Iedereen die in het Israëlische leger dienst neemt weet dat en wordt tijdens twaalf jaar onderwijs daarop voorbereid. De jongemannen die de Al-Maatak- familie vermoordden (bij een Israëlische militaire aanslag, SvH) werden niet slecht geboren, ze waren net als degenen die het Centrum voor Remedial Teaching in Gaza met de grond gelijkmaakten, en degenen die bij de controleposten mensen martelen en oude vrouwen bevelen onder bedreiging van de loop van een geweer zich uit te kleden, die treiteren en vernietigen en iedereen terroriseren. Zij allen zijn het product van onderwijs. De wreedheid die niet in woorden kan worden uitgedrukt, de methodische, vernuftige mishandeling, waarvoor de beste Joodse hersenen worden ingezet om het te plannen en te perfectioneren, kwam niet uit een leegte voort. Het is het resultaat van een systematisch, diep, totalitair onderwijs. Israëls kinderen worden opgevoed binnen een compromisloos racistisch discours. Een racistische lezing die niet stopt bij de controleposten, maar alle menselijke relaties in dit land beheerst. Israëls kinderen zijn opgeleid om het kwaad dat ze onmiddellijk na hun scholing geacht zijn toe te passen, te zien als een noodzakelijke realiteit waarin ze hun rol moeten vervullen. Al zestig jaar lang hebben racisme, angst voor de ander en grootheidswaan onze levens gedicteerd. Zestig jaar waarin Israëlische kinderen opgevoed worden met racisme van het type dat in de beschaafde wereld decennialang niet heeft bestaan. Zestig jaar waarin zij hebben geleerd hun buren te haten louter en alleen omdat ze buren zijn, hen te vrezen zonder hen te kennen, om hen te vergelijken met nazi’s, om bijna een kwart van de staatsburgers te beschouwen als een demografisch gevaar en een interne vijand, en om de inwoners van de getto’s die door de bezettingspolitiek zijn gecreëerd te zien als een probleem dat ’opgelost’ moet worden".
Daar horen we die pro-israel lui nooit over. Dus over eenzijdigheid gesproken.
Dat we Abu nooit over de anti semitische propaganda in Palestijnse schoolboekjes horen is omdat dat er niets anti-semitisch in die boeken staat! Het is dus het tegenovergestelde, zoals zo vaak. De Palestijnse kinderen hoeven geen hekel aan joden te krijgen door daarin les te krijgen. Daar zorgen die Israelische soldaten zelf wel voor door hun gedrag.

Gennadi zei

Laat ANDREJ SACHAROV zelf spreken:

"Israel has an indisputable right to exist,"
"All the wars that Israel has waged have been just, forced upon it by the irresponsibility of Arab leaders."
Then, a final clincher: "With all the money that has been invested in the problem of Palestinians, it would have been possible long ago to resettle them and provide them with good lives in Arab countries!"

Abu Pessoptimist zei

Ik had destijds groot ontzag voor de strijd die Sacharov in Rusland heeft gevoerd en de offers die hij ervoor heeft moeten brengen. Maar in dit geval heeft hij het op minimaal twee punten mis. Voor zover ik weet was alleen de Oktober-oorlog van 1973 echt 'forced upon Israel'. De rest staat ofwel ter discussie ofwel is begonnen door Israel.
En wat de 'resettling van Palestinians' betreft, ach waarom zouden die niet zelf mogen kiezen wat hun identiteit is? Juist Sacharov had dat moeten begrijpen. En wat had hij trouwens voor oplossing in gedachten voor de bezette bevolking van Oost-Jeruzalem en de West Bank?

Gennadi zei

Yelena Bonner said:

Because the plan “two states for two peoples” is the creation of one state, ethnically cleansed of Jews, and a second one with the potential to do the same thing. A Judenfrei Holy Land - the dream of Adolph Hitler come true at last. So think again, those who are still able, who has a fascist inside him today?

Gennadi zei

...dat alles een woestijn was en dat zij die tot bloei hebben gebracht.

Jij kan alles ontkennen maar niet het feit dat Israëliërs in 60 jaar tijd economisch gezien veel meer bereikte dan Arabieren in de eeuwen. Kijk naar de statistieken; zij liegen niet.

Abu Pessoptimist zei

Voor Jelena Bonner geldt wat ik over Sacharow schreef. Ik bewonderde haar maar aangaande Israel slaat ze de plan mis. Tot nog toe zijn het vooral de Israeli's die zich met 'ethnic cleansing' hebben beziggehouden. Lees Morris, Pappé e.d.

Gennadi zei

Met alle respect maar ik lees liever Bonner en Sacharov dan Pappe.

Abu Pessoptimist zei

..en wat statistieken betreft: kijk ook eens naar de statistieken van de hulp die Israel over de jaren uit bijv. de VS kreeg, van de Amerikaanse regering, en ook van Joodse organisaties.
...en moet ik nog uitleggen dat Jaffa sinaasappels vroeger Palestijns waren en na 1948 Israelisch werden? Er zijn nl ook statistieken over de agrarische activiteiten van de Palestijnen van vóor 1948. Kijk voo de aardigheid naar dit artikel 'Palestinians made the desert bloom before the Israelis got there'.Uit...The Jewish Chronicle. http://www.thejc.com/blogpost/palestinians-made-desert-bloom-israelis-got-there

Abu Pessoptimist zei

Gennadi, dat je liever Bonner leest dan Pappé kan ik begrijpen - vanuit jouw standpunt. Maar je zegt niets over de bevindingen van de toegewijde zionist Benny Morris, die minitieus beschrijft hoe en waar ethnic cleansing plaatsvond, maar er de voorkeur aan gaf het niet zo te noemen.

Anoniem zei

Gennadi: kijk naar deze statistieken. Zij liegen niet.
Wie de woestijn tot bloei bracht!
http://sabbah.biz/mt/archives/2010/10/25/the-real-bloomers-of-palestine/

Corrie

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...