woensdag 18 september 2013

Weer onlusten op Tempelberg/Haram al-Sharif wegens biddende Joden

قوات الاحتلال الاسرائيلي، تمنع المصلين من دخول المسجد الاقصى.(عدسة:عفيف عميرة/وفا)
(Foto WAFA)

Israelische politietroepen zijn woensdagmorgen via twee poorten in flinke aantallen het terrein van Haram al-Sharif/de Tempelberg in Jeruzalem binnengegaan en hebben vervolgens alle ingang afgesloten zodat Palestijnse gelovigen het gebied niet meer binnen konden komen. Ook 500 studenten van religieuze scholen op het terrein en hun leraren werden tegengehouden. Dat gebeurde met het doel een groep Joden de gelegenheid te geven te bidden op het terrein.
De actie van de politietroepen lokte verzet uit van jongeren die de agenten met stenen begonnen te bekogelen. De jongeren werden daarop teruggedreven naar de zuidelijke moskee, waar zij door de politie werden ingesloten en bewerkt met pepper spray, aldus de persbureaus WAFA en Ma'an. Honderden andere Palestijnen protesteerden intussen bij de poorten die de politie waren afgesloten.
De Israelische krant Times of Israel bracht het nieuws woensdag net een klein beetje anders. Het vertelde zijn lezers dat jongeren op de Tempelberg de Israelische politie hadden aangevallen en met stenen hadden bekogeld, waarbij twee agenten licht gewond waren geraakt.
Rond het gebied van de Aqsa moskee is het al een tijd onrustig als gevolg van herhaalde keren dat Joden er onder politiebegeleiding komen bidden.
De frequentie van de bezoeken van die biddende Joden is opgevoerd in verband met de joodse feestdagen van deze weken, Joods Nieuwjaar (Rosh Hashana) en Yom Kippur, en het zeven dagen durende Sukot (Loofhutten)-feest dat vanavond begint. Islamitische hoogwaardigheidsbekleders vrezen dat Israel van plan is de bestaande situatie, waarbij de Waqf (stichting die het islamitische erfgoed beheert) het voor het zeggen heeft over hert gebied ronde Aqsa-moskee, te veranderen en de zeggenschap over te nemen. Zij worden daarin gesterkt door acties als van de parlementariër Moshe Feiglin (Likud) die in het parlement de sinds 1967 bestaande afspraken over het beheer van de heilige plaatsen aanvecht, terwijl bijvoorbeeld een lid van de huidige regering als minister Uri Ariël van Huisvesting (Bayit Hayehudi) de laatste weken een aantal keren op het terrein bij de Aqsa moskee is verschenen en pleidooien hield om Joden vrije toegang tot het terrein te geven om te kunnen bidden. 

De bezorgdheid van de islamitische leiders wordt versterkt doordat Israel ook kritiek op het toelaten van Joden op de Tempelberg de kop indrukt. Tijdens het feest Rosh Hashana werd de grootmufti van Jeruzalem de toegang tot het terrein rond de Aqsa moskee ontzegd, terwijl de leider van de Islamitische Beweging - Noordelijke Afdeling, sheikh Raed Salah, werd opgepakt en een dag later 30 kilometer van Jeruzalem werd vrijgelaten. Aan de vooravond van het Joodse 'bezoek' van woensdag werden de plaatsvervangend leider van de Islamitische Beweging, sheikh Kamal Khatib, en de adviseur van de beweging voor Jeruzalem en de zaken van de Aqsa-moskee, Ali Abu Sheikha, opgepakt.

2 opmerkingen:

Piet. zei

Een reactie vanuit Jeruzalem, een paar honderd meter van de beschreven plek verwijderd.
Maar ik vraag me wel af waar jullie Hollandse nuchterheid is gebleven. Want het is de laatste tijd heel normaal dat tijdens de joodse Hoge Dagen de radikalski's van beide kanten elkaar op de Tempelberg ontmoeten om elkaar op te jennen. Dat duurt even en de eerste steentjes vliegen door de lucht. Dan komt de oproerpolitie in, die schiet wat traangas en geluid af, arresteert een paar moslims (meestal) en gaat weer terug naar het bureau. Het is een ritueel geworden dat door de radicalen van beide kanten is opgezet onderhouden wordt. Media-aandacht ervoor speelt hen in de kaart. Niet meer over dit soort dingen schrijven dus; het is nergens goed voor. Integendeel.
Groet,
Piet.

Abu Pessoptimist zei

Piet, het is míjn Hollandse nuchterheid - of het gebrek daaraan - waar we het hier over hebben. En ik ben het - nuchter of niet - niet met je eens. Natuurlijk zijn er radicalen aan beide kanten - en natuurlijk wordt er ook door Palestijnen soms overdreven. Maar anders dan jij geloof ik dat de status quo van de Haram al-Sharif op dit moment wel degelijk wordt bedreigd. Ik weet niet of je de situatie kent in de Ibrahimi-moskee in Hebron, waar een synagoge is verrezen middenin de moskee. Als je hoort en leest wat er aan de kant van de Joodse extremisten wordt gezegd, zou een dergelijke situatie ook op de Haram al-Sharif kunnen ontstaan. En vergeet niet dat die extremisten nu deel deel uitmaken van de huidige Israelische regering. Ik denk dat wat zij zeggen daarom serieus moet worden genomen. Dat is de belangrijkste reden dat ik over dit soort incidenten schrijf. Incidenten die - en dat wil ik ook nog wel even onderstrepen - altijd worden uitgelokt doordat er Joden onder politiebegeleiding komen bidden, iets wat tien, twintig jaar geleden nauwelijks of niet voorkwam.

Israel werkt in Gaza samen met plunderaars van vrachtauto's

  Een intrigerend bericht twee dagen geleden was dat UNRWA en The World Food Program 100 vrachtauto's Gaza hadden binnengereden en dat d...