maandag 6 mei 2019

In Gaza heerst nu een wankel staakt-het vuren

 Nieuwe ruïne in Gaza-stad. (Foto IMEMC)

Sinds 4.30 uur plaatselijke tijd (1.30 u GMT) is in Gaza een staakt-het-vuren van kracht dat door Egyptische bemiddeling is bereikt. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa op gezag van een Egyptische bron. Israel doet er als gewoonlijk het zwijgen toe wat de overeenkom,st betreft.
Volgens Wafa houdt het staakt-het-vuren in dat Israel zijn aanvallen op Gaza beëindigt en dat de blokkade van de Strook zal worden verlicht. Onder meer zullen de grensovergangen weer open gaan en zullen vissers, boeren en demonstranten niet langer worden beschoten. In hoeverre Israel zich hieraan zal houden is een open vraag. Dit soort bestandsovereenkomsten is al meerdere malen gesloten en Israel heeft zich er nog nooit aan gehouden.
Wel heeft de afspraak een einde gemaakt aan de vijandelijkheden waarbij volgens Wafa ongeveer 150 bomdardementen van de luchtmacht en zo'n 200 artilleriebeschietingen hebben plaatsgevonden. Er vielen 26 doden aan Palestijnse kant, onder wie twee hoogzwangere vrouwen en twee peuters. Van die doden is bevestigd door de Palestijnse strijders dat acht of negen slachtoffers deel uitmaakten van een militie. De rest was burger. Er zijn verder 154 gewonden en de vernielingen zijn zwaar, onder meer zijn winkels en een aantal woonblokken neergehaald, zodat nog meer mensen werkloos werden en tientallen families dakloos zijn geworden. Israel rechtvaardigde dat met de bewering dat in zulke huizen wapens zouden zijn opgeslagen. Zelfs als dat waar zou zijn, is dat natuurlijk een onzinnige reden om een heel woonblok te vernielen.

Aan Israelische kant vielen zo'n 700 raketten neer, meldde Haaretz. Er waren vier doden in Israel en  tenminste 12 ernstig gewonden. Een aantal huizen, auto's en andere eigendommen werd vernield.
Israelische commentaren op het staakt-het-vuren geven weinig hoop. De rechtse politicus Bezalel Smotrich, die kandidaat is voor het ministerschap van Justitie, twitterde "Tactisch gesproken zou de ronde in Gaza hebben moeten eindigen met 700 dode terroristen, één voor elke raket, en met zware fysieke schade voor Hamas, zodat ze jaren nodig zouden hebben om er overheen te komen. We kunnen niet hebben dat  er om de zoveel weken miljoenen burgers in de schuilkelders zitten.''
Netanyahu's rivaal generaal Benny Gantz zei dat de militaire afschrikking tegenover Hamas verloren is gegaan en dat de recente escalatie ''eindigde in een nieuwe overgave aan de chantage van Hamas en de terroristische organisaties''. En het Likud parlementslid Gideon Sa'ar (ook een rivaal van Netanyahu) noemde het staakt-het-vuren geen prestatie voor Israel. ''Gaza's terreur organisaties worden sterker, de gevechtsronde is veeleer uitgesteld dan voorkomen''.

4 opmerkingen:

Meir zei

'een aantal woonblokken neergehaald, zodat nog meer mensen werkloos werden'
Als zij het weer opbouwen hebben zij werk.

Je leeft volledig op een andere planeet, Hijmans. Doel van die moslimgekken is uitroeiing van Joden, niet Israëliërs, maar Joden. Dat ten eerste interesseert je geen barst. Overigens zul je dat ook nog eens ten stelligste ontkennen, al komt de ander met hun jachtakte naar je toe.

De terreur komt van die genocidale gekken in de Gazastrook, net zoals het van moslims op Sri Lanka kwam, maar vervolgens beginnen de volgelingen te jammeren en te janken dat zij te maken krijgen met de gevolgen, dat zij er op aangekeken worden (nee man, het waren de Amish).

Hamas krijgt klappen en ineens willen zij een wapenstilstand en zie, ook jij jammert en schaart je weer aan de zijde van de moordenaarsbendes. 'Zomaar' worden wapenopslagplaatsen vernietigd. Vreselijk.

Pech voor je, die moslimgek die 8 jaar in het Witte Huis zat en ook 8 jaar lang geprobeerd heeft Netanyahu weg te treiteren verleden tijd is (over inmenging in verkiezingen gesproken)

Je kunt naar de Dam gaan met je geloofsgenoten (BDS) en roepen dat Israël vernietigd moet worden (doel van BDS die jij steunt). Moet lukken met antisemiet Halsema, die was immers ook bevriend met die massamoordenaar Pol Pot, net als Rosenmöller. Voor jou staat het politieke klimaat in Amsterdam dus onder een goed gesternte.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
De moslims willen Joden doden, er zat een moslimgek in het Witte Huis en Halsema is een antisemiet. Inderdaad, Meir, je hebt gelijk, jouw planeet is duidelijk niet de mijne. Maar wat betreft woonblokken vernielen en dat er dan mensen werkeloos worden: er zaten in die woonblokken ook winkels. Ik las het verhaal van een eigenaar van een modewinkel,. Zijn winke en zijn hele voorraad zijn weg en dat geldt ook voor al zijn kapitaal.Hij en zijn twee medewerkers staan op straat.

Mr.johanyip zei

Zou het zo kunnen zijn dat er raketten tussen die woonblokken opgesteld staan? In het ja geval zal er niet veel keuze zijn!

Abu Pessoptimist zei

Mr Johanyip,
Dat zou inderdaad kunnen. Maar woonblokken werden opgeblazen met behulp van raketten vanuit vliegtuigen. En die gaven er blijk van goed te kunnen mikken. Dus waarom dan niet op de raketbasis vuren, zou je zeggen.

Israelische politie schiet een Bedoeìen dood bij de Aqsa-moskee

De Israelische politie heeft vrijdag omstrreeks middernacht een Bedoeïen uit de Negev doodgeschoten bij de Aqsa-moskee. Het was 26-jarige Mo...