zaterdag 11 mei 2019

Sousse in Tunesië noemt straatnamen naar Joden

De gemeente Sousse in Tunesië heeft afgelopen donderdag drie straten de namen gegeven van vroegere Joodse inwoners van de stad. Dat gebeurde op feestelijke wijze en in aanwezigheid van een aantal van hun familieleden. 
De namen die vereeuwigd werden waren die van de advocaat Claude Shatbon, de vroedvrouw Yvonne Bessis, en de arts David Wazan. De gemeente Sousse wilde hen eren voor hun verdiensten voor de stad. Zo werkte Yvonne Bessis zeker 30 jaar in de de Franse koloniale tijd, waaronder ook 's nachts in de perioden dat er een uitgaansverbod heerste.
Het besluit om de straten naar Joden te noemen is ook een eerbetoon aan de 100.000 Joden die destijds in Tunesië woonden, van wie 6.000 in Sousse. Veruit het grootste deel van hen vertrok na de geboorte van de staat Israel. Israel stelt dat dit was omdat zij antisemitisch werden bejegend, maar de naamgevingsceremonie geeft aan dat daar mogelijk kanttekeningen bij te plaatsen zijn. De transcriptie in het Frans (of die van het Frans in het Arabisch) van de namen laat echter helaas te wensen over. De naar de Joden genoemde straten bevinden zich in een noordelijke villawijk van Sousse.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...