dinsdag 7 mei 2019

Qatar schenkt Palestijnen bijna half miljard

Qatar gaat 480 miljoen dollar aan de Palestijnen in Gaza en op de Westoever overmaken. Dat heeft  het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar dinsdag bekend gemaakt. De aankondiging kwam als een verrassing voor de Palestijnen.
Qatar wil 300 miljoen van het bedrag bestemmen voor verbetering van de gezondheids- en onderwijsfaciliteiten op de Westoever en 180 miljoen voor humanitaire hulp, ondersteuning van programma's van de Verenigde Naties en verbetering van de elektriciteitsvoorziening vooral in Gaza.
De beslissing over het geld kwam twee dagen nadat door Egyptische bemiddeling een staakt-het-vuren overeen was gekomen in Gaza, na een tweetal dagen waarin 28 mensen, van wie het overgrote merendeel burger, werden gedood in Gaza en 160 gewonden vielen. Ismail Haniyeh, het hoofd van het politburo van Hamas, bedankte Qatar dat het de Palestijnen zelfs onder de meeste ingewikkelde omstandigheden te hulp kwam. 
Gaza zal het geld goed kunnen gebruiken. Na een voorlopige inspectie heeft het ministerie van Huisvesting in Gaza vastgesteld dat Israels leger en luchtmacht het afgelopen weekeinde 130 huizen hebben vernield en beschadigingen (variërend van zwaar tot licht) hebben toegebracht aan zo'n 700 andere. De Israeli's hebben raketten en granaten afgevuurd op huizen en woonblokken, en daarnaast op publieksgebouwen, wegen, agrarische gebieden en structuren voor de zeevaart. Ook een aantal winkels werd met hun hele inventaris vernield.

Geen opmerkingen:

Netanyahu wil de vrije hand houden in Gaza, UNRWA heeft het breekpunt bereikt

Volgens een peiling van de krant Ma'ariv zakt de partij van Netanyahu naar 18 zetels als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Smot...