zaterdag 4 mei 2019

Situatie rond Gaza escaleert, opnieuw 1 dode

(Foto Ma'an)

Updated. De situatie in Gaza gaat weer naar een nieuw dieptepunt. Nadat er vrijdag vier doden waren gevallen, werden er zaterdag rond 150 raketten vanuit Gaza afgevuurd op Israel. Een deel werd volgens de krant Haaretz onderschept door het Iron  Dome-systeem, andere vielen onder meer in Ashkelon, Kiryat Gat, Nahal Oz en andere gemeenten rond de Gazastrook. In Kiryat Gat werd een 80-jarige vrouw ernstig gewond, in Ashkelon raakte een man door vallend puin matig gewond. Een aantal huizen raakte beschadigd.
Israel beantwoorde de beschietingen onmiddellijk met nieuwe bombardementen op Gaza. Volgens de eerste berichten vielen daarbij twee één doden, de 22-jarige Mohammed Nassir, en vier gewonden.  
Raed Abu Teir
De beschietingen uit Gaza waren vermoedelijk een reactie op de bombardement dat vrijdag het leven kostte aan twee leden van de Ezzedin al-Qassem-militie van Hamas, die een antwoord zouden zijn geweest op het feit dat twee Israelische militairen aan de grens (licht) gewond waren geraakt door geweerkogels, volgens mededelingen van het Israelische leger. Nog weer eerder vielen er twee doden door beschietingen van demonstranten van de Grote Mars van de Terugkeer. 

 Volgens Haaretz was de escalatie echter ook een uiting van frustratie van de leiders in Gaza dat onderhandelingen via Egypte over een definitief staakt-het-vuren en verbetering van de levensomstandigheden in Gaza niet sneller opschieten. Israel heeft in plaats daarvan de visserijzone onlangs weer ingekort en ook vallen er nog steeds slachtoffers bij demonstraties van d Grote Mars op de Terugkeer. Met name de Islamitische Jihad voerde de druk weer op met onder meer brandende ballonnen. Ook publiceerde het een video,waarop het aankondigde dat het ook over raketten beschikt die de nucleaire reactor van Dimona, de haven van Ashdod, het vliegveld Ben Gurion of zelfs de raffinaderijen in Haifa kunnen halen.  
De mensenrechtenorganisatie al-Mezan meldde intussen dat één van de twee mannen die werden gedood tijdens de demonstraties van vrijdag, de 19-jarige Raed Abu Teir, werd doodgeschoten terwijl hij zich voortbewoog op krukken. Dat was omdat Abu Teir een week eerder een schot in zijn bekken had opgelopen bij de demonstratie van die week.
Het is niet de eerste keer dat Israel invaliden doodschiet. In december 2017 werd al een keer een man zonder benen gedood, de 29-Ibrahim Abu Thurayya die beide benen verloor in 2009 bij de toenmalige Israelische inval. Hij probeerde vanuit zijn rolstoel een vlag vast te maken aan het grenshek. Blijkbaar voelden de Israelische soldaten zich daardoor bedreigd. Volgens hun schietinstructie is dat namelijk een legitieme reden om iemand dood te schieten.

1 opmerking:

Meir zei

'die een antwoord zouden zijn geweest'


Je weet het altijd 'aardig' te vertellen Hijmans en wel zo dat die lieve Arabieren slachtoffer zijn van die vreselijke Joden. De konjuntieven vliegen je om de oren.

al-Mezan is overigens een filiaal van de PLO, maar ja, dat is volgens jou ook een verzetsbeweging
Wat ook erg is is dat je serieus schrijft over die Arabische terroristen bij het hek en meent dat Grote Mars van de Terugkeer iets anders is dan poging tot genocide.

Je bent al helemaal ingepakt door Hamas.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...