zondag 5 mei 2019

Aantal doden in Gaza stijgt tot 26, ook vier doden in Israel

(Foto Ma'an)

Update 6. Israelische vliegtuigen hebben volgens de krant Haaretz honderden luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza, tegen ongeveer 600 raketten die vanuit Gaza naar Israel zijn afgeschoten. Volgens de krant Haaretz gaat het geweld in Gaza nog wel even door. Premier Netanyahu heeft orders gegeven om de ''heftige aanvallen voort te zetten en de troepen te versterken met pantsereenheden, artillerie en grondtroepen', meldt de krant. Dat kan dus uitlopen op een grondoffensief. 
Het aantal slachtoffers in Gaza is intussen opnieuw opgelopen tot 26 sinds het begin van de vijandelijkheden, afgelopen vrijdag. Achttien van hen vielen deze zondag. In Israel zijn vier mensen gedood. 
 Zondagavond laat werd nog twee mensen gedood: Iyad Abdullah Shrihi (34) in het middeen van de Strook, en de 37-jarige Hani Hamdan Abu Shaar uit Rafah die alsnog opverleed aan verwondingen van een eerder bombadement. Vroeger op de avond werd voor de tweede maal deze oorlog een baby gedood, de vier maanden oude Maria Ahmad Ramadan al-Ghazali. Andere slachtoffers van het bombardement van huis in het appartementencomplex in Beit Lahiya waren haar vader Ahmad Ramadan al-Ghazali (31) en Eman Abdullah Asraf (30). Er waren ook acht gewonden. In totaal zijn er ongeveer 135 gewonden.

Zondagmiddag werden acht Palestijnen bij twee Israelische luchtaanvallen gedood in het noorden en zuiden. In Beit Lahiya werd (opnieuw) een zwangere vrouw gedood, Amani Madhoun (33) en haar ongeboren, voldragen baby van 9 maanden. Andere slachtoffers  waren Abdullah Madhoun (22), and Fadi Ragheb Badran (31). In Rafah in het zuiden werd een appartement getroffen waarbij Ali Abdul Jawad (51) en Mousa Moammar (24) werden gedood. Iin het Bureij-kamp werd een luchtaanval uitgevoerd op een groep mensen, waarbij Mohammed Abdel-Nabi Abu 'Armaneh (30) and Mahmoud Sameer Abu 'Armaneh (27) de dood vonden.
 Een luchtaanval op een groep Palestijnse burgers in de wijk Shuja'iya van Gaza-stad doodde eerder zondag Bilal Mohammad Banna en Abdullah Abul-Ata. Verder voerde Israel de eerste ''targeted killing'' uit sinds 2014 door de auto te bombarderen van  de 35-jarige Ahmed al-Khodari in de wijk al-Daraj van Gaza-stad. Hij was volgens Israel belast met de transfer van belangrijk sommen geld vanuit Iran naar Gaza. Hamas zou alleen hebben bevestigd dat hij een belangrijk lid van de organisatie was
Nog weer eerder bombardeerden Israelische vliegtuigen zondag een groep jongeren bij de ingang van het Maghazi-kamp in midden-Gaza en daarbij werden de 26-jarige Mahmoud Subhi Essa en de 24-jarige Fawzi Bawadi gedood.  Het totaal slachtoffers van zondag kwam al met al  op 18.  Zaterdag vielen vier doden, onder meer een 37-jarige zwangere vrouw en een 14 maanden oude peuter ten prooi aan Israelische bombardementen op hun huis en vrijdag waren er eveneens vier doden. Het Israelische leger gaf over de dood van de vrouwe en de peuter het ( hoogstwaarschijnlijk onware) commentaar dat de vrouw en de baby door een raket vanuit Gaza zelf zouden zijn getroffen. Ook meldt het dat het allemaal doelen van de Islamitische Jihad en Hamas bombardeert, zoals oefenplaatsen, tunnels en afvuurinrichtingen, maar ook huizen van leden van de bewegingen waarin wapens zijn verstopt. Op die manier worden blijkbaar de aanvallen op woongebouwen gerechtvaardigd, waardoor tientallen families dakloos worden. Ook meldt het Israelische leger dat van de doden zes man lid waren van de verzetsbewegingen, terwijl er vanuit Gaza aanwijzingen zijn dat dit vermoedelijk hoogstens geldt voor vier van de 18. Het is echter gebruikelijk dat de berichten van de Israelische legervoorlichtingsdienst uiterst gekleurd zijn.
In Israel vielen intussen vier doden als gevolg van het geweld. In Ashkelon overleed de 58-jarige Moshe Agadi nadat een raket zijn huis had getroffen. Later werden nog twee mensen gedood. een man van 22  toen een raket een fabriek trof in Ashkelon en een andere, een 50-jarig Bedoeïen die werd gevonden in een getroffen auto langs de weg. Het vierde slachtoffer was een 21-jarige man in Ashdod.  
Haaretz meldt dat er ongeveer 200 mensen zijn behandeld in ziekenhuzen en dat er 12 ernstig gewonden zijn. Scholen zijn gesloten in Zuid-Israel, schuilkelders zijn open tot in de steden Rishon Lezion (8 km ten zuiden van Tel; Aviv) en Netanya (30 km ten noorden van tel Aviv). een raket trof een huis in Beer Sheba. De Islamitsche Jihad schijnt te hebben gezegd dat ze zondagavond Tel Aviv onder vuur gaan nemen. 
Haaretz citeert een woordvoerder van Hamas die zegt dat er geen luwte in de strijd is te verwachten voordat er beweging komt in de besprekingen onder leiding van Egypte tussen Israel en Hamas in Cairo. Een Israelische minister, Tzachi Hanegbi, zegt daarentegen dat het Israelische kabinet zich niet bewust is van het feit dat er nog steeds onderhandelingen zouden zijn. Het oorlogsgeweld verleent al met al een wat wonderlijk decor aan het Eurovisie songfestival dat volgende week zal plaatsvinden in Tel Aviv. De oorlog verstoort overigens ook de festiviteit van de vastenmaand Ramadhan, die maandagavand begint.

10 opmerkingen:

Mr.johanyip zei

Helaas is dit blog net zo gekleurd als de Israëlische informatie dienst!

Anoniem zei

Wat ben je toch een walgelijk en minderwaardig mens , beste Abu. Het is duidelijk dat de mosselmannen uit GAZA continu de confrontatie opzoeken met Israel , en als Israel dan reageert gaan de moslims in de slachtofferrol zitten. En waarom zijn er GVD 2 miljoen van die arme mosselarabieren in dat kleine lapje grond? Waarom blijven ze fokken als de konijnen? Juist , om 2 redenen.
1 lekker in de slachtofferrol gaan zitten dat het zo druk is en zo !
2 Als ze de kans krijgen Israel overspoelen en uitroeien. HET IS ZO DOORZICHTIG EN VOORSPELBAAR! Fijne dag verder.

Anoniem zei

Update : Hanija zweet peentjes en smeekt Israel om een time out. Zoooo herkenbaar! Verder staan de banknoppen bij Policor Nederland op MAXIMAAL.

Anoniem zei

Vanmorgen om 06.00 mocht Ankie Rechess haar woordje doen over de raketten vanuit Gaza. Tenenkrommend. Joris Luyendijk schreef in "het zijn net mensen" dat Israel bepaalt wat in het nieuws komt. Het was weer duidelijk waarneembaar.

Corrie

Meir zei

dat de vrouw en de baby door een raket vanuit Gaza zelf ZOUDEN zijn getroffen.

Op die manier worden BLIJKBAAR de aanvallen op woongebouwen gerechtvaardigd.

Het is echter GEBRUIKELIJK dat de berichten van de Israëlische legervoorlichtingsdienst uiterst gekleurd zijn.
Snap je dat je geen journalist bent maar een propagandist?

Die gekken vieren zelfs feest als gemoord hebben, zoals in Utrecht, New York, Sri Lanka. Maar als trouwe aanhanger van moordenaars en terroristen is jou dat een zorg. Jij vindt het erg dat de 'feestelijkheden' verstoord worden door die rotjoden in Israël.

Komen de schellen nog eens van je ogen? Ik denk het niet, zelfs niet op het moment dat een moslim je keel doorsnijdt.

Abu Pessoptimist zei

Anoniem en Mr Johanyip,
Waarom staan die ''mosselmannen'' eigenlijk tegenover Israel? Dat is omdat ze al 12 jaar de Gazastrook niet uit mogen en omdat er 12 jaar bijna niets de Strook in mag. Omdat ze totaal rechteloos en machteloos zijn. Omdat ze worden doodgeschoten als konijnen als ze dfaartegen vreedzaam demonstreren. En als Israel net even teveel mensen doodschiet, schieten ze ook wel eens terug. Heel walgelijk en minderwaardig natuurlijk.
Mr Johanyip, dit blog mag best gekleurd overkomen, in de zin dat ik zo nu en dan wel eens commentaar toevoeg. Maar anders dan de voorlichtingsdienst van het Israelische leger geef ik wel het nieuws van twee kanten, inclusief de leugens van diezelfde legervoorlichtingsdienst.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Je vergeet dat ik al ruim 40 jaar met dit bijltje hak en dus wel eens de kans heb gehad te verifiëren wat de Israelische legervoorlichtingsdienst allemaal beweert. Ik begrijp best dat voor de rechtgeaarde Israel-supporter hun woorden een waarde hebben als ware het de woorden van Kodesh Borchoe zelf, maar neem maar van mij aan dat het een stelletje beroepsleugenaars is. Ze deinzen zelfs niet terug voor vervalsingen, zoals bijvoorbeeld tijdens de affaire van de Gaza Flotilla (de Mavi Marmara) in 2010, toen ze met geluidsbanden knoeiden.

Meir zei

Je moet niet met een bootje proberen Israël binnen te vallen. Wie mijn voordeur openbreekt krijgt ook klappen, maar jij stelt je deur wagenwijd open als blijk van goede wil.

Iemand als Orban zal het ook wel niet goed doen in je ogen. Wil geen islamitische moordenaars en verkrachters (Timmermans jammert, Juncker jammert). Doe jij als het Israëlische leger moordenaars en terroristen tegenhoudt die zich op een boot verschuilen.

Dat je achter die genocidale Arabieren staat met hun geleuter op Mars van de Terugkeer (gaat niet gebeuren) zegt genoeg.

Meir zei

Abu Pessoptimist zei...
Anoniem en Mr Johanyip,

, ...als ze dfaartegen VREEDZAAM demonstreren.'

Nou val je toch wel vreselijk door de mand. Proberen het hek op te blazen is 'vreedzaam', het hek kapot knippen is ook al 'vreedzaam'. Duizenden banden verbranden zodat de grond en de lucht vergiftigd word ook al 'vreedzaam'. Brandende vliegers, ook brandstichting hebben Joden zich te laten aanleunen.

Jij hebt een merkwaardige opvatting van vreedzaam.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Ik vind het hek kapotknippen en ballonnen sturen altijd nog redelijk vreedzaam. Maar bij de voorlaatste vredesovereenkomst tussen Hamas en Israel (van eind maart 2019, https://abu-pessoptimist.blogspot.com/2019/03/grensovergangen-van-israel-naar-gaza.html ) was onder meer afgesproken dat Hamas de msnsen van de grens zou weghouden en geen ballonnen meer zou sturen. Israel zou de visserijzone verruimen, heklpen de lektrciiteit te herstellen en de invoer wat meer vrijgeven. Hamas heeft zich aan de afspraak gehouden (de Islamitische Johad iets minder, naar het lijkt) en Israel al helemaal niet. Dat is de belangrijkste achtergrond van het treffen van afgelopen weekeinde.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...