woensdag 29 mei 2019

Sara Netanyahu sluit ''plea bargain'' met Israels openbaar ministerie

(Foto Wikipedia)
Sara Netanyahu, de vrouw van de Israelische premier heeft een ''plea bargain'' met het Israelische openbaar ministerie gesloten, een schuldbekentenis in ruil voor een lichte straf.  Mevrouw Netanyahu verkeerde sinds juni 2018 in staat van beschuldiging wegens fraude. Ze had in de residentie van de premier over een langere periode voor zo'n 360.000 shekel (ongeveer 90.000 euro) aan maaltijden van gerenommeerde ''chefs'' laten komen, en dat terwijl er een kok in de residentie in dienst en aanwezig was.
De aanklacht wegen fraude is nu echter onder de ''bargain''  verdwenen. Zij maakte zich nu alleen nog schuldig aan "het opzettelijk misbruik maken van een fout van een ander'', een misdrijf dat heel zelden ten laste wordt gelegd in Israel. Als de rechter met de deal akkoord gaat hoeft mevrouw Netanyahu nu nog maar een boete te betalen van 10.000 shekel (ongeveer 2.500 euro) en een bedrag terug te betalen van 45.000 shekel (plm. 11.250 euro). Ezra Saidoff, de vroegere plaatsvervangende chef de bureau van het kantoor van haar man, moet voor hetzelfde vergrijp eveneens 10.000 shekel boete betalen en krijgt er nog eens 120 uur gemeenschapsdienst bij.

Over de deal is zes maanden onderhandeld tussen het openbaar ministerie en de advocaten van mevrouw Netanyahu. Procureur-generaal Avishai Mandelblit probeerde al voordat hij haar in staat van beschuldiging stelde, te bewegen tot een schuldbekentenis en belofte dat zij het niet meer zou doen, plus het terugbetalen van de kosten, waarna de zaak niet zou hoeven voor te komen. Dat werd echter van de hand gewezen. Sara Netanyahu is eerder in opspraak geraakt wegens wat je ''ietwat onconventioneel omgaan met staatseigendommen'' zou kunnen noemen, zoals bijvoorbeeld een zaak waarbij ze voor grote sommen staatsiegeld op flessen en dergelijke voor eigen rekening liet innen. Dat werd echter in der minne geschikt.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...