zaterdag 18 mei 2019

Bundestag veroordeelt BDS als ''antisemitisch''

De Duitse Bundestag, het Duitse parlement, heeft vrijdag verklaard dat de BDS-beweging (BDS staat voor boycot, desinvestment en sancties) ''antisemitische'' methodes gebruikt. Het parlement zei dat de BDS doet denken aan de ''beangstigende'' nazi-campagnes tegen de Joden onder Hitler. Stickers of banners die aanmoedigen om zaken  niet te kopen zouden doen denken aan het ''kauft nicht bei Juden'' uit de nazi-tijd. De BDS-beweging gaf als een reactie dat de motie ingaat tegen het internationale recht dat boycotten onder het recht op vrije meningsuiting schaart.
De motie, die niet-bindend is, was ingediend door de CDU van Angela Merkel en werd mede gesteund door de SPD, de Grünen en de Liberaal Democratische Partij. De motie is niet bindend. Hij getuigt ervan dat het boycotten van Israel in een land dat verantwoordelijk is geweest voor de moord op zes miljoen Joden begrijpelijkerwijze nog steeds veel misverstanden oproept.  
De huidige Israelische regering speelt op deze sentimenten in door te verkondigen dat BDS de ''joodse staat wil vernietigen'' en door het etiket ''antisemitisme'' consequent te plakken op vrijwel alle kritiek op Israel. De motie werd dan ook verwelkomd door premier Netanyahu, die zei dat hij hoopte dat er ''concrete stappen zouden volgen'' en andere landen opriep het Duitse voorbeeld te volgen.

De BDS-beweging wees er in een verklaring anti-Palestijns is en ''niets bijdraagt aan de strijd tegen het echte anti-Joodse racisme''. De beweging wees erop dat niet individuele Israeli's worden geboycot maar instituties die  medeplichtig zijn aan de onderdrukking. BDS is slechts een drukmiddel om een einde te maken aan de bezetting. De BDS-beweging heeft zich verder geschaard achter het anti-discriminatie verdrag van de VN dat  alle discriminatie veroordeelt, van Palestijnen, zwarten, Joden, vrouwen, LHBT-personen of wat dan ook. 
De BDS-beweging, via zijn Academische en culturele PACBI-boycot, verzet zich onder meer met kracht tegen het Eurovisie Songfestival in Israel dat de aandacht afleidt van Israels (oorlogs)misdaden. Het effect van deze boycot is waarschijnlijk op dit moment mede voelbaar in een groot aantal niet verkochte tickets en hotelplaatsen in Israel en een toenemend aantal kritische beschouwingen in de pers dat de verhouding van Israel ten opzichte van de Palestijnen belicht, achter de façade van glitter en glamour die het festival omringt. 

1 opmerking:

Anoniem zei

Gaan we ook in Duitsland: "Zwijgen over Israël"?

Het-staakt-het-vuren hout voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...