maandag 20 mei 2019

Israelisch hooggerechtshof: 'archeologie in bezet gebied mag uit angst voor boycots geheim blijven'

Resten van het 2.000 jaar oude aquaduct dat de Tempel in Jeruzalem van water voorzag. (Foto Emek Naveh)

Israel is niet verplicht om informatie bekend te maken over archeologische opgravingen in ''Judea en Samaria'', oftewel de bezette Westoever. Dat heeft het Israelische hooggerechtshof bepaald in een zaak waarbij twee NGO's, Yesh Din en het zich met archeologie bezighouden Emek Naveh, om openbaarmaking hadden gevraagd. Het hof schaarde zich daarmee achter het standpunt van de staat Israel.
Het hooggerechtshof maakte zich daarmee opnieuw iets ongeloofwaardiger, want het ging voorbij aan het feit dat de Conventie van Den Haag van 1954 expliciet verbiedt dat een land dat gebied bezet houdt uit dat gebied archeologische vindingen verwijdert. Maar twee rechters, Yosef Elron en Noam Sohlberg, schaarden zich achter het stanpunt van de Israelische staat dat het bekend maken van de namen van de archeologen zou hen kunnen blootstellen aan academische boycots, en dat het bekendmaken van de plaatsen de positie van Israel zou kunnen ondermijnen in toekomstige onderhandelingen. Eén rechter, Anat Baron, was het daarmee niet eens. Zij verklaarde dat angst voor eventueel boycots niet rechtvaardigde dat zaken net bekend werden gemaakt. Dat zou immers verhinderen dat er een publiek debat over kon plaatsvinden, aldus Baron.

Rechter Elron motiveerde het besluit met de uiteenzetting dat het publiceren van namen van archeologen hen zou ''kunnen belemmereen bij het publiceren in internationale tijdschriften, het geven van lezingen, het deelnemen aan academische conferenties, de samenwerking met collega's, het verkrijgen van beurzen en toelagen, en het deelnemen aan programma's van academische instituten elders dan in Israel''. Ook meende rechter Elron dat het publiceren van de plaatsen van de opgravingen ''Israels relaties met het buitenland op velerlei manieren kon ondermijnen, waaronder bij eventuele toekomstige onderhandelingen met de Palestijnse Autoriteit of zouden kunnen dienen als een wapen voor landen die erop uit zijn Israel  aan te vallen in de internationale arena''.  
De  NGO Emek Shaveh zei in een reactie dat het had gehoopt dat dezelfde standaard kon worden geïntroduceerd voor archeologisch werk in Israel als op de Westoever. Immers'' hoe kan je een wet handhaven die bepaalt dat archeologisch werk in Israel openbaar is, terwijl het op de Westoever geheim wordt gehouden''.
Het echte probleem is natuurlijk, zo teken ik, AbuP. hierbij aan, dat het Israelische archeologiache werk op de Westoever neerkomt op diefstal. Israel voert diverse opgravingen uit in bezet gebied, waaronder in de nederzetting Shiloh of in het ''bijbelse park'' in Silwan, ''de stad van Koning David'', die toeristische plekpleisters voor Joden zijn. Uit deze plaatsen verdwijnen vindingen naar musea in Israel, zonder dat dit bekend wordt gemaakt of wordt beschreven.      

2 opmerkingen:

Meir zei

'Het hooggerechtshof maakte zich daarmee opnieuw iets ongeloofwaardiger'
Wat kan jij toch een onzin verkopen, Hijmans.
Die Arabieren verwoesten direct archeologische vindplaatsen en artefacten zodra zij die gevonden hebben, want Arabieren, fakenaam: Palestijnen, waren immers volgens antisemieten en Israëlhaters de oorspronkelijke bewoners van dit gebied.
https://unitedwithisrael.org/palestinians-destroy-important-israeli-archaeological-site-in-jericho/
http://www.jcpa.org/jl/vp483.htm
Wat ook in de Gazastrook gebeurt:
https://www.thestar.com/news/world/2017/10/06/hamas-flattens-a-4500-year-old-archaeological-site-in-gaza.html

Palestinians set fire to Joseph's Tomb Jewish holy site
https://www.youtube.com/watch?v=vvC8oLGzUW4

Arabieren/moslims en respect hebben voor het cultureel erfgoed van een ander. Die gehele suikertaart in Spanje, het Alhambra werd gebouwd van de verwoeste kerken en kathedralen

Op alles wat moslims verwoesten wordt een kazerne, ook wel moskee genoemd, gebouwd. Zie Tempelberg. Wilde dat volk ook flikken in New York.

De 'westoever', Hijmans, werd bevrijd van de Jordaniërs die die hadden ingepikt en nadat dit was gebeurd sloegen deze barbaren (bevriend met het NL 'koninklijk' huis)alles kort en klein. Judea en Samaria zijn bevrijde gebieden. Je dient je eens in de geschiedenis te verdiepen. Zelfs de linkse bolsjewikipedia spreekt jou tegen. En bovendien waren de gebieden nooit Arabisch, maar onder o.a Romeins beheer en uiteindelijk Brits beheer. En een land was 'Palestina' al helemaal nooit maar een gebied, een provincie.

Emek Shaveh staat volledig in dienst van de Arabieren, werkt samen met o.a. Oxfam Novib (vrouwenmisbruikers)en schrijft de grootste bagger: 'These tunnels, like those of Hamas,......
https://972mag.com/israels-very-own-tunnels-of-dread-in-jerusalem/96362/

Laatste komt van je antisemitisch lijfblad +972

Wat erg is is dat je gespeelde verontwaardiging gebaseerd is op niets, op je eigen leugens en die van Arabieren

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Zoals gewoonlijk is een discussie niet goed mogelijk als je alles op een grote hoop gooit. 1) Dit stukje ging erover dat het hooggerechtshof beperking van de vrijheid van meningsuiting gedoogt. Toch is die vrijheid de basis van een democratie.
2) Er valt wel wat te verbeteren aan de praktijk van de archeologie van sommige Arabische landen, maar wat dacht je van Israel? Op de Israelische monumentenlijst prijkt GEEN ENKEL islamitisch of christelijk monument. De staat Israel beschermt alleen Joods erfgoed. (Bron: Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken).
3) De Westoever werd door de Jordaniërs in 1948 bezet met goedvinden van Ben Gurion. Lees de geschiedenis voor je mij (opnieuw) verwijt dat ik daar niets van weet. Avi Shlaim, "Collusion over the Jordan" is een goed begin.

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...