zondag 12 mei 2019

Israel voert de sloop van huizen vooral in Oost-Jeruzalem op ongekende wijze op

Israel heeft de sloop van  huizen en andere Palestijnse gebouwen dit jaar flink opgevoerd. Met name in Oost-Jeruzalem.  Het aantal ligt daar nu al boven de 100 en dat is meer dan in het hele jaar ervoor.  Hierbij zijn ook meer mensen dakloos geraakt dan in het hele jaar 2018: dit jaar al 193, tegen 176 in 2018.  
Dat heeft de coördinator voor humanitaire zaken van de VN,  Jamie McGoldrick gezegd, aldus de e Electronic Intifada. Volgens McGoldrick ''is het slopen in Oost-Jeruzalem de afgelopen maand toegenomen in een onthutsend tempo. Daarbij zijn tientallen Palestijnen dakloos geworden en verloren anderen van de ene dag op de andere hun baan''. McColdrick deed een beroep op Israel om  op te houden met slopen onder het motto: "dit moet stoppen''. .
Sinds het begin van het jaar werden zoals gezegd meer dan 100 huizen gesloopt, maar ongeveer de helft daarvan vond plaats in april. In totaal werden de afgelopen twee weken 41 huizen gesloopt, waarvan 37 in Jeruzalem en vier elders op de Westoever. Op één bepaalde dag - 29 april - sloopte Israel zelfs 31 gebouwen op meerdere plaatsen in het bezette Oost-Jeruzalem, het hoogste aantal sinds OCHA (het Bureau van de VN voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken) in 2009 met het documenteren van de aantallen begon.
De dag daarna voerde Israel nog vier vernielingen uit in het Wadi Yasul-gebied van Silwan, waarbij 11 mensen dakloos werden onder wie zeven kinderen. Vooral Wadi Yasul loopt wat de vernieling van huizen betreft een hoog risico, want een rechter heeft onlangs bepaald dat daar 500 woningen gesloopt mogen worden. Wadi Yasul is een gebied in Silwan waar de grond in Palestijnse handen was, maar waarvoor Israel jarenlang geweigerd heeft ontwikkelingsplannen te maken. De bewoners hadden geen andere uitweg dan bouwen zonder plan en uiteraard zonder vergunning. Een Israelische rechter heeft echter onlangs in een zaak van drie bewoners van de wijk tegen voorgenomen sloop, bepaald dat de bouw illegaal was en dat dus mag worden gesloopt. Deze uitspraak zet alle 500 appartementen in het gebied op de tocht. De sloop ervan zou 550 mensen dakloos maken.

Geen opmerkingen:

Israeli's doden kolonel van de inlichtingendienst

Ahsraf Ibrahim   Een kolonel van de Inlichtingendienst van de Palestijnse Autoriteit en oud-gevangene is maandagmorgen bezweken aan de verwo...