woensdag 17 april 2019

Israel maakt begin met sloop van 500 huizen in Silwan en sloopt nog een paar andere huizen

Israelische slopers aan het werk in Wadi Yasul (Silwan). Foto Ma'an.

Israelische bulldozers hebben woensdag een huis en paardenstallen gesloopt in de buurt Wadi Yasul (Wadi Yetzol in het Ivriet) in de tot Oost-Jeruzalem behorende wijk Silwan. Dat gebeurde een dag nadat het hooggerechtshof een beroep had afgewezen tegen een voorgenomen sloop van 500 woningen in deze wijk.  Het huis behoorde toe aan Ezz al-Deen Barqan. De stallen (200 vierkante meter) waren eigendom van Muhammad al-Qaq. Een correspondent van WAFA meldde dat de buurt werd afgesloten door tientallen man politie. Er braken rellen uit met de bewoners.
Eveneens woensdag werd het huis gesloopt van Saleh Barghouthi, die op 12 december door Israelische undercover-eenheden werd onvoerd en sindsdien spoorloos is. Barghouthi voerde volgens Israel een aanval uit waarbij zeven Israeli's gewond raakten. Een baby, die per keizersnede ter wereld werd gebracht na de aanslag, overleed later.Volgens de familie van Barghouthi werd hij levend gearresteerd en is hij mogelijk in gevangenschap doodgeschoten. De mensenrechtenorganisatie al-Haq heeft de UN gevraagd om een onderzoek. De Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem heeft echter in een onderzoek vastgesteld dat hij werd klemgereden met zijn taxi en vervolgens door het leger is geëxecuteerd.
Het huis van Barghouthi stond in het dorp Kobar. Volgens de burgemeester van het dorp was het al het vierde huis dat in de twee afgelopen jaren werd gesloopt in het dorp. Eerder dit jaar werd het huis van Salehs broer, Assem, gesloopt die een dag nadat Saleh verdween twee Israelische soldaten doodschoot. Assen werd op 8 januari na een klopjacht door het leger doodgeschoten
In Jbara, een dorp ten zuiden van Tulkarem, is woensdagmorgen een huis van 200 vierkante meter in aanbouw gesloopt. De reden was dat er geen vergunning voor was verleend. Israel verleent nooit vergunningen aan Palestijnen om te bouwen in de zogenoemde ''Area C'' van de Westoever, het gedeelte waar de meeste nederzettingen staan en dat door Israel wordt bestuurd. Het gevolg is dat de Palestijnen wel gedwongen zijn om ''illegaal'' te bouwen. Volgens de burgemeester van Jbara staan er nog vijf andere huizen in het dorp op de nominatie om om dezelfde reden te worden gesloopt.
Dinsdag sloopt het Israelische leger een tent in het dorp Susya. Daardoor werden Hussein Nawaaja en 10 leden van zijn familie dakloos.
Afgelopen zaterdag werd de familie Ajlouni in de Oude Stad van Jeruzalem gedowngen om haar eigen huis zelf te slopen om de hoge kosten van de sloop door de gemeente te ontlopen.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...