vrijdag 12 april 2019

Israelische spacecraft stort neer op de Maan

Model van de Bereshit (Wikipedia)
Een Israelisch ruimtevaartuig dat op de achterzijde van de Maan had moeten landen, is donderdag roemloos ten onder gegaan. Na een tocht van zeven weken maakte de ''Bereshit'' (genoemd naar het eerste boek van de bijbel) nog een selfie van zichzelf met de Maan op de achtergrond, maar verloor vervolgens de controle over een motor. Het ruimtecentrum verloor daarna contact en het ding stortte neer. Ten overstaan van premier Netanyahu en diens familie en de Amerikaanse ambassadeur Friedman die naar het controlecentrum waren gekomen en een menigte toeschouwwers die de landing volgden in een hotel.
Opmerkelijk was dat de mislukking door de Israeli's en de Israelische pers geen mislukking werd genoemd. Netanyahu en de voornaamste financier van het project, Morris Kahn, verklaarden reuze trots te zijn dat de Bereshit zo dicht bij de Maan was gekomen. Dat was ook de teneur van twitterende Israel-fans. Blijkbaar zijn in Israel mislukkingen ook prestaties. De bedoeling was geweest dat de Bereshit onderzoek zou doen en foto's zou nemen. Het project heeft 100 miljoen dollar gekost. Netanyahu zei overigens wel dat je het nog een keer moet proberen als het de eerste keer niet lukt.

4 opmerkingen:

Elisabeth de Boer zei

Nou zullen we nooit weten wat voor omtrek het territorium van Israel had op die kaart die ze meegestuurd hadden.

Anoniem zei

Zionist Netanyahu en de voornaamste financier van het project Morris Kahn hadden hun geld dus beter kunnen investeren in het terugtrekken uit de illegaal bezette gebieden in Palestina dan in dit mislukte prestige-projectje.

Overigens: Wie ruimt de rotzooi op?

Meir zei

Hijmans, heb je nou zelf niet door met dit stuk van je hoezeer naar buiten komt hoe groot je haat voor Israël en Israëliërs is. Jij bent duidelijk in je nopjes als een raket van je geliefde Arabieren voor en verderf onder Joden zorgt, niet als een wetenschappelijke prestatie is verricht door Israël, dan kun je slecht sneren en je minachting tonen en komt je haat bovendrijven I

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Ik ga ervan uit dat de wetenschappelijkke prestatie van een maandlanding nou juist die landing is. Vervolgens stel ik vast dat de Israeli's toch al heel blij blijken te zijn met het afvuren van die raket die de maanlander in de buurt bracht, hoewel het moeilijkste gedeelte totaal is mislukt. Ik stel alleen vast. En verbaas me erover. Daaruit blijkt mijn ''haat '', volgens jou. Bedoel je dat ik ook blij zou moeten zijn met deze mislukking?

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...