dinsdag 16 april 2019

Israelisch hooggerechtshof: groen licht voor sloop 500 huizen

Het Israelische hooggerechtshof heeft dinsdag een beroep verworpen tegen een uitspraak dat 500 huizen in de wijk Wadi Yetzol (in Silwan, een gedeelte van het geannxeerde Oost-Jeruzalem) mogen worden gesloopt. De 500 huizen kunnen nu elk moment tegen de vlakte gaan.
Wadi Yetzol (Wadi Yasul in het Arabisch) werd 30 jaar geleden gebouwd tussen de stadsdelen Silwan en Abu Tor. Dat gebeurde zonder bouwvergunningen, want de gemeente Jeruzalem geeft die eigenlijk nooit aan Palestijnen. Zij waren eigenaars van het land, maar dat was gemarkeerd als ''groene zone''. Jeruzalem maakt namelijk ook geen ontwikkelingsplannen voor gebieden waar Palestijnen wonen. 
Er werden 60 gebouwen neergezet, met daarin 500 appartementen. Een Jeruzalemse rechter verwierp twee weken geleden het verweer van de bewoners dat zij geen keus hadden, omdat Jeruzalem nu eenmaal nooit bouwvergunningen afgeeft voor Palestijnen. Het hooggerechtshof verwierp hier dinsdag een beroep tegen.
Rechter Josef Elron was het met de lagere rechter eens dat er geen planning voor het gebied bestond, zodat er geen grond was voor het beroep. Het argument dat de overheid het gebied had verwaarloosd en daarom de bevolking aanzette tot illegaal bouwen vond hij irrelevant.
''Ik geloof dat de redenering dat de overheid de plaatselijke bewoners discrimineert door geen enkel ontwikkelingsplan te maken irrelevant is in het kader van een discussie over criminele activiteiten, '' schreef hij. In de dossiers zag hij dat de bewoners zelf zo'n plan hadden opgesteld, ''maar dat kan niet met terugwerkende kracht al die illegale bouw rechtvaardigen of ook maar enig oponthoud bij het onmiddellijk uitvoeren van de slooporders''.

Geen opmerkingen:

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...