vrijdag 26 april 2019

Rechter in Texas verwerpt wet tegen boycot van Israel

Het gerechtsgebouw in Austin.

Een federale rechter in de Amerikaanse staat Texas heeft donderdag een wet van de staat ongeldig verklaard, die van werknemers en firma's met staatsopdrachten eist dat zij een verklaring ondertekenen dat zij geen boycot zullen ondersteunen van Israel.
 Rechter Robert Pitman in Austin zei in een uitspraak van 56 pagina;'s dat boycotts behoren tot het door de grondwet beschermde recht op vrije meningsuiting. Bovendien verklaarde hij dat de wet geen dwingend belang van de  staat dient.
Het proces was de uitkomst van twee juridische acties. Een was afgelopen december aanhangig gemaakt door de Raad voor Amerikaans-Islamitiseh Relaties (CAIR) ten behoeve van Bahia Amawi, een islamitische logopediste en Amerikaans staatsburger die haar baan in dienst van een schooldistrcit in een buitenwijk van Austin verloor, omdat ze weigerde een verklaring te tekenen dat ze niet aan een bocot van Israel zou deelnemen.  
De andere zaak werd aangebracht door ''Amerikaanse Unie voor de Burgerlijke Vrijheden'' (ACLU) een belangrijke Amerikaanse organisatie die opkomt voor de burgerrechten. In dit laatste geval gi ng het om een viertal personen in schooldistricten en besturen van staatsuniversiteiten. De klacht luide dat de vier verkies hadden geleden omdat zij weigerden de anti-boycot verklaring te tekenen die ''inging tegen het eerste amendement'' (van de grondwet, i.c. het rehct op vrije meninsguiting). Een klager verloor twee contracten met een uiniversiteit, een andere derfde inkomen omdat hij niet als scheidsrechter een debatwedstrijd mocht beoordelen.
CAIR prees de uitspraak van het hof als een overwinning van de grondwet en zei dat Arabisch-sprekende schoolkinderen bijna een heel jaar verstoken waren van de diensten van Bahia Amawi ten gevolge van een onconstitutionele wet. Een advocaat van ACLU in Texas noemde de uitspraak een ''overwinning van de vrije meningsuiting voor alle Texanen".
Texas is één van de 25 staten in de VS die dit soort weten hebben aangenomen die een boycot van Israel verbieden. In een aantal gevallen hebben rechters echter uitspraken gedaan gelijk aan de rechter in Austin. Het CIDI zal dit nieuws overigens vermoedelijk niet brengen. Hte CIDI vindt boycotten van Isarel geen vrije meningsuiting, maar simpelweg antisemitisch.

Geen opmerkingen:

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...