donderdag 11 april 2019

Ook dieren hebben geen leven in de Gazastrook

 (Foto's Stichting Vier Poten)

De Gazastrook met zijn drinkwater dat voor 97% ondrinkbaar is, zijn gebrek aan elektriciteit, sanitaire voorzieningen, hoge werkloosheid en voedseltekorten is niet alleen voor mensen nauwelijks meer bewoonbaar. De Israelische blokkade maakt het ook zo goed als onmogelijk voor dieren om er te overleven. Afgelopen zondag 7 april is de dierentuin van Rafah, in het zuiden van de Strook, daarom ontruimd. De dierentuin leed aan een gebrek aan bezoekers, had geldgebrek en verkeerde mede daarom in verwaarloosde staat. Eind januari overleden er, tijdens het toen heersende noodweer, nog vier leeuwenwelpen.
Verantwoordelijk voor de operatie was de organisatie Four Paws (Vier Poten) die zijn zetel heeft in Wenen in Oostenrijk. Een team van dierenartsen en wildlife experts arriveerde al op 4 april, dus drie dagen van tevoren om alles in orde te maken. Afgelopen zondag werden de 47 dieren uit de dierentuin in kratten afgevoerd, via de grensovergang Erez (waar de vracht moest worden overgeladen), door Israel naar Jordanië.
Daar werden de meeste dieren losgelaten in reservaten. Alleen de twee oudste leeuwen vlogen vanuit Amman naar Zuid-Afrika om daar in een reservaat te worden uitgezet. De hele levende have van de dierentuin bestond uit vijf leeuwen, een hyena, verschillende apen, wolven, vossen, stekelvarkens, emoes, struisvogels, eekhoorns, en honden en katten.
Het was al derde dierentuin in Gaza die door Vier Poten werd ontruimd. In 2014 gebeurd dat met de Bisan-dierentuin, en in 2014 was de dierentuin van Khan Younis aan de beurt, waarvan de meeste dieren waren overleden tijdens de Israelische ''Protective Edge'' veldtocht van dat jaar in de Gazastrook. De actie was overigens voor eind maart gepland, maar toen maakte beschietingen over en weer dat onmogelijk.
Israel werkte ''om humanitaire redenen'' mee aan de ontruiming en de eigenaar van de dierentuin werd schadeloos gesteld, al werd het geldbedrag niet genoemd. Four Paws kreeg steun van de Amerikaanse journalist en zakenman Eric S.Margolis en de Franse dierenwelzijnsorganisatie ‘Fondation 30 Millions d’Amis’, die allebei donaties deden.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...