vrijdag 26 augustus 2016

Nog een Israelische overwinning: einde verhaal voor de dierentuin van Khan Younis

Eén van de laatste foto's van Laziz, de tijger in Khan Younis. Hij is nu in Zuid Afrika.

 Rechtse pro zionistische sites zetten het nogal aan, ''de ergste dierentuin van de wereld'' is er niet meer. En de NOS, via de altijd Israel vriendelijke, wat dommige Monique van Hoogstraten, zegt dat de dieren die íllegaal'' het land zijn binnengekomen (via de tunnels aan de grens met Egypte) en er nu legaal weer zijn uitgegaan.
En ja, het is deels waar. Of ze ooit illegaal het land binnen zijn gekomen (n.b. in een land dat al negen jaar lang illegaal wordt belegerd) is heel erg de vraag. Maar ze zijn inderdaad afgevoerd. Met hulp en toestemming van de Israeli's.
 Dat was dan de dierentuin van Khan Younis. Een redelijk uitgestrekte ruimte met tien jaar geleden nog zo'n honderd dieren.Waar dagelijks schoolklassen langskwamen en ruime aantallen bezoekers. Maar na drie invallen en oorlogen van Israel was het er heel droevig mee gesteld. De laatste meer dan 50 dagen durende Israelische operatie ''Protective Edge'' in 2014 betekende de doodsteek. De dierentuin was lang achtereen vrijwel onbereikbaar voor de eigenaar en het personeel.De meeste dieren hebben dat niet overleefd.
 Daarna was het een neerwaartse spiraal. Geen dieren meer, nauwelijks bezoekers. Nauwelijks bezoekers, vrijwel geen geld. En vrijwel geen geld betekende eigenlijk geen middelen om de dieren goed te voeden, laat staan om de levende have aan te vullen. Wel had men inmiddels een aantal dode dieren opgezet en tentoongesteld. Maar dat was redelijk morbide en trok niet meer bezoekers. Die hadden trouwens in een Gaza waar de werkloosheid alle records heeft gebroken en driekwart van de bevolking door de VN moet worden bijgevoed, ook nauwelijks meer geld.
Nu is Four Paws, een organisatie die zich inzet om bedreigde dieren te reden met standplaats Wenen, tussenbeide gekomen. Deze donderdag zijn de vijftien overlevende dieren, een tijger, vijf apen, twee struisvogels, een hert, twee schildpadden, twee stekelvarkens, een emu en een pelikaan, geëvacueerd, om het zo te zeggen. Er ging een langere operatie aan vooraf om de dieren te keuren en te zorgen dat ze in goede conditie waren en op een vrachtauto konden worden geladen. Ze werden uitgezwaaid door jaloerse Gazanen: '' De dieren mogen eruit, maar wij mensen blijven hier opgesloten,'' was één van de commentaren die ik heb opgetekend.''
De meeste dieren gaan naar het ‘New Hope Centre’ voor geredde dieren in Jordanië, onderdeel van de organisatie Al Ma’wa for Nature and Wildlife, die wordt gerund door Pour Paws samen met de Princess Alia Stichting. De vijf apen gaan naar Israel. En tijger Laziz is naar een instelling in Zuid Afrika gegaan.
Gaza is dus nu weer een bezienswaardigheid armer. Het is verbazend om te zien hoe kranten in Israel weten te verzwijgen dat de oorzaak van het echec NIET mismanegement is, of  dom gedrag van Hamas, maar Israels oorlogszuchtige optreden. Het verslag in The Times of Israel heeft zelfs een ondertoon van ''zie je wel, zelfs een dierentuin kunnen die Palestijnen niet runnen''. Er is echt iets mis met de mentaliteit daar in Israel. En het is de vraag of dat zonder druk van buiten ooit nog wel goed komt.

Geen opmerkingen:

Weer opgepakte gevangene Zubeidi is zwaar mishandeld: gebroken kaak en ribben

Zubeidi Wat al zo'n beetje via Twitter bekend was geworden is nu bevestigd: de Palestijnse gevangene Zakaria Zubeidi, een van de zes die...