maandag 1 augustus 2016

Israelische leger arresteert 37 man, doodt een Palestijn met een mes en verwondt een andere

Een draaibank wordt weggetakeld in een workshop in Qalqilya. Het was één van meerdere machineonderdelen die in beslag werden genomen door het Israelische leger (Foto IDF)

Het Israelische leger heeft in de nacht van zondag op maandag  10 mensen opgepakt in de plaats Dura (ditrict Hebron) in verband met de moord op de kolonistenrabbijn Miki Mark, die op 1 juli, tijdens een autorit met zijn familie met zijn familie vanuit  de nederzetting Otniel waar hij woonde, werd doodgeschoten. 
De dader van deze aanval, Mohammed Faqih, werd vorige week door het leger gedood in wat in de Israelische pers een ''hangemeen'' werd genoemd. In werkelijkheid werd het huis waarin hij zich schuilhield eerste met tien anti tankgranaten beschoten en daarna door een bulldozer boven zijn hoofd neergehaald.

 Onder de tien arrestanten zaten familieleden van Fakih. Eerder waren al een broer en een neef van hem gearreseerd die geholpen hadden bij zijn pogingen zich verborgen te houden.
Elders op de Westoever werden nog eens 27 mensen opgepakt. Zo werd in Qalqiliya in het noorden een metaalbewerkerszaak overhoop gehaald waar wapens zouden zijn gemaakt. Vrijwel de hele  inventaris,  een draaibank met bijbehoren machines zoals boor en freesmachines, werd door het leger ingeladen en meegenomen. Ook werden wapens in beslag genomen, waaronder een lokaal vervaardigd automatisch Karl Gustav geweer, een pistool en munitie. Volgens het leger werden bij de razzia's ook vier mensen aangehouden die ervan verdacht werden lid van Palestijnse groepen te zijn: twee van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina en twee van Hamas.
 De twee leden van het volksfront werden aangehouden tijden een raid in het Duheishe kamp bij Bethlehem, volgens Israelische eb Palstijnse veiligheidsbronnen.  Undercover eenheden kwam in een burgerauto om de twee van hun bed te lichtten,  maar werden ontdekt en omringd door omwonenden wat tot clashes leide. Eén man werd met scherp in zijn been geschoten.     
Zondag werd ook weer een Palestijn gedood bij een checkpoimt. Het was de 31 jarige Rami Muhammad Zaim Zartani, volgens het persbureau Ma'an News. Zartani kwam volgens het Israelische leger en Palestijnse getuigen met een auto uit de richting Nablus bij het Huwwara checkpoint. Hij zetten de auto neer en stormde op de Israelische militairen af met een mes, aldus de getuigen. Daarop werd hij met een paar salvo's gedood. Onder meer kreeg hij drie kogels in de borst. Zaterdagavond, pakten de Israeli's bij hetzelfde checkpoint vier jonge Palestijnen op die messen bij zich zouden hebben gehad. 

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...