dinsdag 30 augustus 2016

Israel vernielt huis van man die auto bestuurde bij aanslag op rabbijn

Het Israeliche leger heeft dinsdagmorgen het huis in Dura (district Hebron) gesloopt van Muhammad Abd al-Majid Amayreh, die sinds 4 juli in een Israelische gevangenis zit op verdenking van medeplichtigheid aan de dood van de rabbijn van de nederzetting Otniel, Miki Mark. Amayreh, die door de Israelische pers Omayreh wordt genoemd, werd gearresteerd enkele dagen nadat de auto van de familie Mark vanuit een rijdende auto op Weg nummer 60 tussen de nederzettingen Beit Haggai en Otniel tn zuiden van Hebron onder vuur was genomen. De auto van rabbijn Mark sloeg over de kop. De kolonistenrabbijn zelf werd gedood, zijn vrouw raakte ernstig gewond en twee van zijn kinderen raakten licht gewond.
Amayreh, een lid van de Palestijnse veiligheidstroepen, zou tegenover de Shin Bet tijdens zijn verhoren hebben bekend dat hij de auto bestuurde van waaruit geschoten werd. De schutter zelf, Muhammad al Faqih, werd tijdens een zogenaamde ''pressure cooker arrestatie'', die gewoonlijk de dood van de arrestant met zich meebrengt, gedood met een aantal anti tank raketten, waarmee ook het huis werd verwoest waarin hij zich had verschanst. Ook Faqihs broer Sahjid en diens neef Muaz werden later gearresteerd wegens het helpen verbergen van Muhammed Faqih en diens wapen. Het wapen en Amayrehs auto zijn in beslag genomen.
De mensenrechtenorganisatie HaMoked had bij het Israelische hooggerechtshof een procedure aangespannen om te verhinderen dat het huis van Amayreh zou worden verwoest. Aangewend werd dat zijn vrouw en kinderen niets wisten van de aanslag op weg nr 60 en dus schuldeloos dakloos zouden worden. Het hof verwierp het beroep. Huizen van verdachten vernielen is een oorlogsmisdaad onder het internationaal recht. Het Israelische hooggerechtshof stoort zich als het over de bezette gebieden gaat echter meestal niet aan het internationale recht.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...