maandag 8 augustus 2016

Israel veroorzaakt opnieuw spanningen rond Al Aqsa moskee

Israel heeft in de laatste tien dagen 21 werknemers van de Waqf (de religieuze stichting die de al Aqsa moskee en het bijbehorende terrein beheert in Oost Jeruzalem) gearresteerd, van het terrein verbannen of alleen maar voor verhoor opgeroepen. Firas al-Dibs, het hoofd van de afdeling Public Relations van de Waqf,  zei dat 10 werknemers van het terrein zijn verbannen voor periodes variërend van vijf dagen tot zes maanden. Elf anderen zijn gearresteerd of opgeroepen voor verhoor.
 Al-Dibs zelf zat korte tijd vast voor hij een verbod kreeg om het Aqsa terrein de komende zes maanden te betreden. Hij zei dat Israel ''een rode lijn'' heeft overschreden door donderdag voor de tweede keer in  twee dagen Bassam al-Hallaq te arresteren en hem een verbod op te leggen om vijf dagen lang het terrein te betreden. Al Hallaq is de chef van de commissie van de Waqf die herstelwerkaamheden uitvoert.
Israel voert regelmatig de spanning op rond de Aqsa moskee. In oktober en in de afgelopen vastenmaand Ramadhan door grote groepen Joden onder politiebegeleiding op het terrein toe te laten en soms religieuze ritualen te laten verrichten. Nu weer door herstelwerkaamheden te hinderen en te verklaren dat daarvoor geen vergunningen zijn verleend.
In oktober zette dat de verhouding tussen Israel en Jordanië onder druk. Tijdens Ramadhan protesteerde Jordanië opnieuw tegen de provocaties. Jordanië kreeg bij het vrede verdrag tussen de twee landen officieel de functie va toezichthouder over de heilige plaatsen in Jeruzalem.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...