donderdag 11 augustus 2016

Israel vernielt steenhouwerij en 500 jonge olijfbomen

Het Israelische leger heeft donderdagochtend een steenhouwerij vernietigd in het dorp Barta'a ten westen van Jenin op de Westoever, volgens inwoners ter plekke. Een dag eerder werd 3,5 hectare omgeploegd bij het dorp Iskaka(bij Salfit), waarbij 500 aangeplante jonge olijfboompjes werden vernield.
In Barta'a verscheen vroeg in de ochtend een forse legermacht met zware machines, die de steenhouwerij van Waleed Ajaj, begonnen te slopen omdat Ajaj geen vergunning zou hebben. Ook werd een deel van de inhoud van zijn bedrijf meegenomen.Na de sloop braken ongeregeldheden uit tussen plaatselijke jongeren en het leger, dat traangas en stungranaten gebruikte om hen te verspreiden. Ook werd de toegang tot het dorp enkele uren lang afgesloten.
In Iskaka kwamen woensdag, dus een dag eerder twee bulldozers. die toebehoorden aan nederzettingen in de omgeving, hun opwachting maken.
Vervolgens ploegden ze 35 dunam (3,5 hectare) land om in het oostelijke deel al Bayyada van het dorp, waar 500 jonge olijfboompjes waren geplant. Het hoofd van de de gemeenteraad Abd al-Qader Abu Hakmeh zei dat de dorpelingen verrast waren en van tevoren niet waren gewaarschuwd. Een woordvoerder van COGAT(de Israelische ''Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden'') zei dat de maatregel was genomen tegen een dorpeling die land in bezit had genomen dat niet van hem was. Een commissie had hem gevraagd te bewijzen dat het aan hem toebehoorde, maar dat was niet gebeurd, aldus COGAT.
Het district Salfit is omringd door 24 Israelische nederzettingen. Iskaka, een dorp dat voornamelijk leeft van de landbouw, heeft in de loop van de afgelopen jaren veel land verloren aan de bouw van de ''Muur'', checkpoints, speciale wegen voor kolonisten en niet te vergeten de nederzettingen zelf, waaronder Ariël, en de illegale outpost Rachelim die in 2012 door de Israelische regering met terugwerkende kracht werd gelegaliseerd.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...