dinsdag 16 augustus 2016

Israel sloopt 11 huizen en een auto showroom, 70 mensen dakloos, 15 verliezen hun baan

De puinhoop in Beit Jala bij Bethlehem. (Ma'an) 

 Ruim 50 leden van een uitgebreide Palestijnse familie hebben dinsdagmorgen het dak boven hun hoofd verloren toen Israel acht huizen vernielde aan de buitengrens van het dorp Sair in Oost Hebron. Nog eens 20 anderen raakten dakloos bij de sloop van twee huizen in de  buurt van Bethlehem. En in Anata, net ten noorden van Jeruzalem ging een autohandel tegen de vlakte. Vijftien mensen verloren daardoor hun baan.
Eén van de huiseigenaren in Sair, Ziad Shalalda, vertelde dat militairen dinsdagmorgen vroeg het gebied Jurat al Kheil net iets ten oosten van Sair bestormden en acht families van de Shalalda clan met hun kinderen onder bedreiging van vuurwapens uit hun huizen verdreef. Draglines vernielden vervolgens de huizen onder zware militaire bewaking. 

Shalada zei dat de eigenaren twee jaar geleden zogenoemde ''Stop het werk'' orders hadden gekregen omdat de huizen de noodzakelijke vergunningen niet zouden hebben. Sindsdien hadden de acht families consistent geprobeerd een vergunning te bemachtigen, maar al hun verzoeken werden afgewezen.

Nijvere Israelische slopers aan het werk in Jabal Mukabbir.

In Beit Jala’s Beir Ouna buurt, in het district Bethlehem, werden evenen dinsdag, zonder voorafgaande waarschuwing, twee huizen en een kamer neergehaald die deel uitmaakten van een complex waar een familie woonde. Moussa Zreina, een van  de eigenaren, vertelde dat hij met zijn vijf broers en een totaal van 20 familieleden nu op straat stond
Daarmee was het niet afgelopen want in Jebel al Mukabbir, een buurt van het bezette Oost Jeruzalem, sloopte een dragline een huis bestaande uit een kamer en diverse muren, waarvoor door de gemeente Jeruzalem geen vergunningen waren verleend.  De eigenaar, Muhammad Ali Ubeidat, vertelde Ma’an dat hij de kamer van 40 vierkante meter aanvankelijk had gebouwd als een huis, maar later besloot er een paardenstal van  te maken in de hoop dat Jeruzalem het gebouw zou laten staan als er geen mensen in woonden. Hij voegde eraan toe dat een paar muren en een poort met stalen tralies van zijn buurman Riyad Shweiki ook was gesloopt. 
 In Anata, een dorp ten noorden van Jeruzalem dat vrijwel geheel door de ''Veiligheidsmuur'' is omsingeld, werd tenslotte door militairen met behulp van een bulldozer van de nederztting Bet El een auto showroom vernield die eigendom was van Zakarya Moussa. Ook een ruimte van 40 vierkante meter van plaatijzer die als kantoor diende werd gesloopt. Daarbij werden ook tevens twee auto's vernield en ging de inventaris van het kantoor verloren. Moussa had van tevoren geen waarschuwing gekregen en kreeg niet de tijd de inventaris in veiligheid te brengen. De autodealer leverde sinds een jaar werk aan 15 mensen. Moussa vertelde dat veel zaken in de buurt van zijn bedrijf slooporders hadden ontvangen. Maar hijzelf had er nooit een gekregen, zie hij.  

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...