maandag 15 augustus 2016

Vrede Nu: Israelische regering wil nederzetting Efrat gaan uitbreiden met 2,500 huizen

Het Israelische militaire bestuur van de Westoever is voorbereidingen aan het treffen voor de aanleg van een nieuw uitbreidingsplan dat de nederzetting Efrat, één van de nederzettingen van het Etzion blok,  met 2,500 huizen zal doen groeien. De beweging Vrede Nu heeft dat bekendgemaakt.
Vrede Nu zegt dat het project, dat Givat Eitam gaat heten, de stad Bethlehem aan de zuidzijde volledig zal afsluiten. Vrede Nu heeft het plan ''E2" genoemd, naar analogie van het E1 project dat Jeruzalem en de nederzetting Maaleh Adumim met elkaar zou verbinden en daardoor de Westoever volledig in tweeën zou snijden. Het  E1 project is nooit/nog niet/ uitgevoerd omdat Amerika en Europa hebben laten weten dat het onacceptabel is omdat het een twee statenoplossing onmogelijk zou maken.  Volgens Vrede Nu zou de uitwerking van het E2 plan eveneens de Westoever in tweeën delen en dus qua uitwerking ongeveer op hetzelfde neerkomen.
De beweging Vrede Nu voerde korte tijd geleden een procedure voor het Israelische hooggerechtshof om te voorkomen dat 1,341 dunam (134 hectare) Palestijns grondgebied, waarop deels landbouw werd bedreven,  tot staatsgrond zou worden verklaard. Die procedure verloor het in januari van dit jaar. Maar het bedong toen dat het hof de staat opdracht zou geven Vrede Nu te waarschuwen als de grond zou worden gebruikt voor uitbreidingsplannen van de ruim 8.000 inwoners tellende nederzetting Efrat. Kennelijk is dat nu het geval.
De krant The Jerusalem Post hoorde van Oded Revivi, het hoofd van de gemeenteraad van Efrat dat de planning voor uibreiding van de nederzetting in eerste instantie 800 huizen betreft. Volgend hem worden de deel gebouwd op een stuk land dat al door het Joods Nationaal Fonds zou zijn gekocht vóór de stichting van de staat Israel in 1948. Het zou neerkomen op het ''goedmaken'' van een onrecht uit het verleden, omdat Efrat de grond niet eerder heeft mogen gebruiken. Volgens Revivi gaat het om het bouwen aan de wederopstanding van Zion. Vrede Nu gelooft daar niet, aldus Revivi. Hij noemde het tekenend dat de beweging met haar bekendmaking kwam aan de vooravond van de Joods treurdag Tisha Beav, ter herdenking van de verwoesting van de Tempel.     

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...