dinsdag 16 augustus 2016

Israelische leger valt vluchtelingenkamp binnen:17 jarige jongen gedood, ruim 40 mensen gewond

 De nu gedode Mohammed Abu Hashshash.

Tijdens een razzia van het Israelische leger in het Fawwar vluchtelingenkamp bij Hberon is dsindagmorgen een 17jarige jongen dodogeschoten en raakten meer dan40 jongeren gewond, volgens een opgave van het Palestijnse ministerie van Gezondheid, meldt Haaretz. De gedode jongen was de 17 jarige Mohammed Abu Hashshash. Hij werd door scherpe munitie getroffen in het hart. Volgens een telling van Ma'an News was hij de 218e die gedood werd door Israelisch vuur sinds begin oktober.
Het Israelische leger bevestigde dat 11 jongeren door scherpe munitie uit de zogenoemde klein kaliber Lüger geweren waren getroffen in hun onderlichaam. Volgens Palestijnse opgaven vielen er zeker 40 gewonden, waaronder meerdere door  rubberkogels en traangas.
Ooggetuigen meldden dat de Israelische militairen het kamp hadden omsingeld en bij verschillende huizen naar binnen gingen om ze overhoop te halen en mensen te ondervragen. Er braken rellen uit en vervolgens bleek dat de militairen schutters op de daken hadden geposteerd, die op de menigte schoten.

Ook was het voor ambulances en hulpverleners door de omsingeling moeilijk om het kamp binnen te komen om de gewonden hulp te verlenen. "Het kamp werd aangevallen op een niet eerder  vertoonde manier,'' vertelde een Palestijnse activist aan Haaretz. ''Het was uren bezig en iedereen hield zijn  mond erover, van de Palestijnse Autoriteit tot internationale hulporganisaties.''
Een woordvoerder van het leger zei dat een grote troepenmacht was ingezet om enkele mensen in Fawwar te arresteren, naar illegale wapens te zoeken en mensen op te roepen zich te melden voor ene verhoor. 
Mohammed Abu Hashshash was de eerste dode die sinds oktober viel in het Fawwar kamp, maar zeker niet in het gebied in en rondom Hebron, dat als het epicentru van de onlusten mag worden gezien. Van de 218 doden sinds oktober vieldn er minstens 64 in dit district. Verder werd hier de bewegingsvrijheid ernstig ingeperkt doordat steden van de buitenwereld werden afgesloten en werkvergunningen werden ingetrokken.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...