woensdag 3 augustus 2016

Na bekend worden video: maatregelen tegen Israelische agenten die fiets afpakten van 8 jarig meisje


De Israelische grenspolitie heeft maatregelen genomen tegen één van de twee agenten die een achtjarig meisje in Hebron wegjoegen en haar fiets in het struikgewas gooiden (zie bovenstaande video van de mensenrechtenorganisatie B'tselem). De video is al een kleine twee weken oud, maar werd deze week door B'tselem gepubliceerd. Aanleiding voor het optreden van de agenten was het feit dat het meisje fietste op een stuk van de Shar'a  al Ibrahimi, de Ibrahimistraat, in Hebron dat verboden is voor Palestijnen en alleen nog toegankelijk voor Joden. Het incident kon worden gefilmd doordat het plaatsvond onder het raam van B'tselems medewerker Raed Abu Ramila. Het meisje is volgens haar  moeder nog steeds overstuur en te bang om buiten te spelen.
De Israelische krant Haaretz meldt dat de grenspolitie de politieman die de fiets in de struiken gooide heeft geschorst en dat de rol van de andere agent nog in onderzoek is. Het is duidelijk dat deze maatregelen nooit zouden zijn genomen als de ouders van het meisje, of andere Palestijnen, waren gaan klagen. De reden is dat de video ''viral'' is gegaan en allerwegen het net over is gegaan. Windowdressing dus.
Het toeval wil dat ik deze week een ''training'' bijwoonde van het CIDI over ''omgaan met kritiek op Israel'' en dat een van de inleiders daar de toehoorders verzekerde dat het feit dat er in Israel op dit moment een man terecht staat omdat hij in Hebron een Palestijn (een ''terrorist'') die gewond op de grond lag doodschoot, een incident was dat verder eigenlijk nooit voor is gekomen. Zijn bewijs? Het feit dat er geen opnamen bestaan van vergelijkbare zaken. En dat in een tijd waarin iedereen met telefoons en camera's toch alles kan vastleggen. Een bewijs uit het ongerijmde. Er gebeuren namelijk ook veel dingen buiten het zicht van getuigen en hun eventuele apparatuur. Zo hebben bijvoorbeeld Palestijnen gezien dat de kameraad van de man die in Hebron werd doodgeschoten en over wiens dood nu dat het proces gaat, eveneens, maar net wat eerder, door het hoofd was geschoten toen hij al gewond op de grond lag. Maar ze waren te laat en te ver verwijderd om opnamen te kunnen maken. En omdat zij Palestijnen zijn telt hun getuigenis in Israel niet mee.
Los daarvan zijn er ook opnamen van het doodschieten van gewonde aanvallers die helemaal niet tot processen hebben geleid. Denk aan het doodschieten van het meisje Hadeel Hashlamoun, de man uit Yatta, Amjad al Jundi die werd doodgeschoten toen hij wegvluchtte na een soldaat te hebben aangevallen in Kiryat Gat (er zijn foto's waarop te zien is dat hij op de vlucht werd doodgeschoten), of Fadi Alloun, die werd achterna gezeten door Joodse jongeren. Hij zocht bescherming bij de politie maar die schoot hem dood. 
Ik kan de lijst nog veel langer maken als ik zoek. Ook (video) opnamen geven dus geen garantie dat daders zullen worden vervolgd. Maar toch maar ermee doorgaan, zou ik zeggen. En zoveel mogelijk verspreiden op blogs, twitter en facebook, die opnamen, want als ze echt volop rondgaan komt Israel wel in actie. Dan kunnen ze de zaak namelijk niet meer routinematig in de doofpot stoppen, zoals ze meestal doen.

2 opmerkingen:

inke zei

In Haaretz staat dat die dappere soldaten het meisje eigenlijk wilden beschermen. Zo kon ze de ,voor Palestijnen, levensgevaarlijke Joodse Wijk in Hebron niet in gaan. Dat ze haar dan ook met fiets en al bij haar moeder hadden terug kunnen brengen zit niet in hun Pavlov systeem. Ik blijf het ZO onbegrijpelijk vinden dat de link tussen "joodje pesten" in de nazi tijd in Europa en hun eigen gedrag nu tegen Palestijnen nooit gelegd wordt. Er is nog heel wat te winnen in Israël met goed geschiedenis onderwijs en sociologie op middelbare scholen. Maar dat is ongetwijfeld een naïef idee van mij.

Abu Pessoptimist zei

inke,
Tja, dat kan pas als de Holocaust niet meer uit zijn context wordt gelicht en weer een plast krijgt als een, zij het uitzonderlijk, onderdeel van de geschiedenis van WO II. Dan houden ze ook op Joden te zien als mythologische goede wezens die niet in staat zijn zich evengoed schuldig te maken aan het bedrijven van de ''banaliteit van het kwaad''.

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...