woensdag 3 augustus 2016

Israel kan met nieuwe wet ook Palestijnse kinderen van 12 naar de gevangenis sturen

De toen nog 13 jarige Ahmed Manasra voor de rechters.  

De Israelische Knesset Israels parlement, is er mee akkoord gegaan dat kinderen van 12 gevangenisstraf kunnen krijgen als ze veroordeeld worden op grond van ''terroristische vergrijpen'', zo heeft het parlement woensdag in een verklaring laten weten.  Dinsdagavond werd de zogenoemde ''Jeugd Wet" waarin dat werd bepaald, in tweede en derde lezing goedgekeurd. Nu kunnen ook kinderen onder de leeftijd van 14 jaar gevangenisstraf krijgen als ze voor ernstige zaken worden veroordeeld zoals moord, poging tot moord of doodslag.
In Israel is de wettelijke leeftijd waarop een kind kan worden veroordeeld tot gevangenisstraf 14 jaar. Op de Westoever, waar militair recht geldt en door militaire rechtbanken recht wordt gesproken, kunnen kinderen echter al op hun 12e gevangen worden gezet. De nieuwe wet is er dan ook vooral voor Palestijnse kinderen, met name uit Oost Jeruzalem, die nu volgens dezelfde maatstaven als op de Westoever kunnen worden aangepakt.In de verklaring heette het dat de ''ernst van de aanslagen in de afgelopen maanden om een meer agressieve aanpak tegenover minderjarigen vraagt''. Ook werd Anat Berko aangehaald, de indiener van de wet en een Knessetlid van de Likudpartij van premier Netanyahu, die zei dat ''het er voor degene die wordt vermoord met een mes in zijn hart niet toe doet of het kind 12 of 15 is''.

De recente golf van aanslagen sinds begin oktober hebben aan 218 Palestijnen, 34 Israeli; s, twee Amerikanen, een Eritreeër en een Sudanees het leven gekost, volgens een telling van het persbureau AFP.  (Andere tellingen komen wat het aantal Palestijnen betreft overigens hoger uit). De wet kreeg de enthousiaste steun van minister van Justitie Ayelet Shaket toen hij vorig jaar in een ministeriële commissie werd besproken. "De wet zal geen genade kennen voor kinderen zoals Ahmed Manasra, die zich met terreur inlaten en uit zijn op de dood van Joodse burgers,'' zo werd ze toen geciteerd in de pers.
Manasra is een 14-jarig Palestijns jongetje dat in mei werd veroordeeld voor poging tot moord op twee Israeli's van 20 en van 12 jaar uit de nederzetting/wijk Pisgat Zeev bij Jeruzalem in een aanval met messen die hij in oktober pleegde samen met zijn 15-jarige neefje. Het neefje werd doodgeschoten, hijzelf werd aangeschoten en bovendien aangereden door een auto. Hij was ten tijde van de aanval nog maar 13. Zijn straf krijgt hij binnenkort te horen.
De "Jeugd Wet" is niet de eerste wet die strengere straffen voor Palestijnse kinderen mogelijk maakt. In juli 2015 werd een wet aangenomen die straffen mogelijk maakt tot 20 jaar voor het gooien van stenen naar Israeli's als kan worden aangetoond dat dit gebeurde met de opzet schade of verwondingen te veroorzaken. Zonder zo'n bewijs kan iemand echter al voor 10 jaar de gevangenis ingaan. In november werd een wet aangenomen die een minimum van drie jaar stelde op het gooien van een steen naar een Israeli, met daaraan verbonden secundaire straffen als het schrappen van de toegang tot de gezondheidszorg, of sociale voorzieningen voor de familie van de veroordeelde. Strenge straffen zijn nu al evenmin een uitzondering. Zo werd in juli een 14jarige tot zeseneenhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Volgens de Israelische organisatie voor de burgerrechten ACRI zijn er zelfs voorstellen in de maak om kinderen onder de 14 jaar tot levenslang te kunnen veroordelen.Defence the Children Palestine heeft destijds fel verzet aangetekend tegen de verzwaarde wetten voor stenengooiers, die vooral voor Palestijnse kinderen waren bedoeld. Gevangenisstraffen voor jonge kinderen zijn in strijd met de Conventie voor de Rechten van het Kind die Israel in 1991 heeft ondertekend.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...