maandag 22 augustus 2016

Israel voert heftige aanvallen uit op Gaza na het afschieten van een raket op Sderot

Israel heeft zondag tenminte 50 en mogelijk wel 60 aanvallen uitgevoerd op verschillende plaatsen in de Gaza Strook. Daarbij werden tenminste vijf mensen gewond,,zonder dat precies duidelijk is hoe ernstig de verwondingen waren.
Er waren zowel beschietingen met tankartillerie als luchtaanvallen. De aanvallen waren een antwoord op het afvuren van een raket, eerder op de dag door een onbekende groep in Gaza die, zonder schade aan te richten of slachtoffers te maken, terecht kwam in de grensplaats Sderot.
Twee kampen van de Qassam Brigades van Hamas werden geraakt, en verder een waterreservoir, het Landbouw College en landbouwgronden in de noordelijke plaats Beit Hanoun, evenals trainingsplaatsen van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en de al-Quds brigades van de Islamitische Jihad. Daarvoor waren diverse tankgranaten afgevuurd op de landbouwgrond en lege plekken op verschillende plaatsen in Gaza.
De Israelische aanvallen waren een welbewuste poging van Israel om door het opvoeren van de druk een einde te maken aan het afschieten van raketten vanuit Gaza.
Israel houdt Hamas daarvoor verantwoordelijk. De werkelijkheid is echter dat andere - vaak ongeïdentificeerde - groepen voor het afschieten van de raketten verantwoordelijk zijn. Hamas probeert dat tegen te gaan maar slaagt daar niet altijd in. Volgens het Israelische leger zijn dit jaar tot dusver 14 raketten op Israel afgevuurd. Hamas heeft geen enkel daarvan geclaimd. Mede als gevolg van de zwaarte van de Israelische represailles waren er veroordelingen van divere Palestijnse organisaties. De krant Haaretz meende dat Israel een risico van verdere escalatie nam door te reageren zoals het deed.
Op 1 juli lanceerde Israel, als represaille voor het afschieten van een raket, ook diverse aanvallen op plaatsen die door Palestijnse groepen als trainingsgrond in gebruik zouden zijn. In mei kwam een vouw om bij diverse door Israel uitgevoerde luchtaanvallen na het afvuren van een raket.

2 opmerkingen:

Jaap Hamburger Broek in Waterland zei

Elders lees ik dit: ‪

#‎GazaUnderAttack‬ The Gaza Strip is under Israeli air, land and naval attack. At least 30 strikes have been carried out. Tanks fired several shells, 5 people are injured so far. The ongoing attacks are causing panic amongst the 1.8 million besieged Gaza residents, as drones hover the sky. Tonight's attacks are the fiercest since the end of the last Israeli onslaught on ‪#‎Gaza‬ in August 2014 ‪#‎Zionism‬

Let op de toevoegingen: ook aanvallen vanuit zee (scheepsgeschut geldt als het zwaarste geschut), paniek onder de burgerbevolking (de herinneringen aan 2014 zijn niet verdwenen).

Israël escaleert en verklaart dan tegelijkertijd: wij zijn niet uit op escalatie. Een geraffineerde manier is dat, om op voorhand de andere partij verantwoordelijk te maken voor de gevolgen van een reactie harerzijds.

Abu Pessoptimist zei

Jaap Hamburger,
Het nieuws was erg verwarrend en kwam eigenlijk pas laat. Het lijkt erop dat de mensen in Gaza niet goed begrepen wat hen overkwam. Maar ik heb nergens gelezen dat ook de marine was ingeschakeld. Ik heb alleen (in de Jerusalem Post en bij Ma'an News) uitspraken van de legerwoordvoerder gezien waarin gesproken werd van een tank en van de luchtmacht.

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...