zondag 21 augustus 2016

Een hotel en een park voor nederzetting Maaleh Adumim

 Maaleh Adumim

Israel heeft zaterdag vier tenders gepubliceerd voor de verdere ontwikkeling van de nederzetting Maaleh Adumim. Ze werden respectievelijk uitgegeven door de Israelische Land Autoriteit (ILA) en de Maaleh Adumim Ontwikkelingsmaatschappij en ze betroffen de huur van land voor een (hernieuwbare) periode van 49 jaar, plus de bouw van een hotel en de aanleg van een park bij de industriële zone van de nederzetting.
Het hotel is het eerste in de nederzetting. Het moet zes verdiepingen krijgen op een plot van 2.300 vierkante meter. Het park krijgt een omvang van ruim 100 dunam (10 hectare). Volgens de krant Kol Hair zei Benny Kashriel, de burgemeester van Maaleh Adumim, dat de industriële zone in de komende tien jaar zal worden verdubbeld. 

Maaleh Adumim is de derde nederzetting qua grootte op de Westoever. Het inwonertal bedroeg 40,693 in 2015. De nederzetting ligt aan Hoofdweg nr 1, die haar verbindt met het 7 kilometer verderop gelegen Jeruzalem en met Tel Aviv en omgeving,  De nederzetting was oorspronkelijk een Nahal post (een gecombineerde leger- en  landbouw nederzetting) die in de jaren '70 Gush Emumim kolonisten aantrok. In 1977, nadat premier Menachem Begin aan de macht was gekomen, kreeg zij een officiële status. Aan het eind van de jaren '90 werden ongeveer 1,050 Jahalin Bedoeïenen gedwongen plaats te maken voor de uitbreiding van de nederzetting. Ze kregen compensatie maar waren gedwongen hun levenswijze en middelen van bestaan op te geven.
Er wonen nog meer Jahalin dichtbij Maaleh Adum in een gebied dat bekend staat als ''E1''. Zij worden allemaal met verdrijving bedreigd, voor een plan om dit E1 gebied, dat Maaleh Adumim met Jeruzalem zou verbinden, te gaan bebouwen en bij de nederzetting te trekken. Dankzij protesten van de VS en Europa dat dit de Westoever tweeën zou knippen en twee-statenoplossing voorgoed onmogelijk zou maken, is dat tot nu toe niet gebeurd. Wel wordt er voortdurend gesloopt. In augustus alleen al werden er 20 Jahalin families dakloos in het gebied. Ook is een order uitgegaan om een lagere school die met Italiaanse hulp is opgezet, te sluiten en binnenkort te slopen.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...