dinsdag 23 augustus 2016

Veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit slaan verdachte dood


Demonstratie in het centrum van Nablus wegs het doden van Ahmed al Halawa. (Foto al Quds).
Een commerciële staking heeft dinsdag het openbare leven in Nablus in het noorden van de Westoever  verlamd, terwijl in de binnenstad een demonstratie werd gehouden. Beide waren uitingen van protest tegen het doden, door de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit, van Ahmed (Abu al Ezz) Halawa, de commandant van de plaatselijke afdeling van de Martelaren van al Aqsa Brigade van de Fatah beweging.   
Al Halawa werd dinsdagmorgen opgepakt, omdat hij verdacht werd van betrokkenheid bij de schietpartij van vorige week vrijdag waarbij twee leden van de veiligheidstroepen werden gedood. Hij werd naar de Jneid gevangenis vervoerd. Daar werd hij vervolgens door leden van de veiligheidstroepen doodgeslagen, nadat hij hen, volgens wat naar buiten kwam, zou hebben uitgescholden. Sommige leden van de veiligheidstroepen schoten, volgens al Quds, in de lucht om te proberen de moord te voorkomen, maar zonder resultaat.
Woordvoerder van Hamas, Abu Zuhri noemde het ''een executie''. De Palestijnse premier Hamdallah heeft een onderzoek naar de toedracht aangekondigd. Al Halawa's familie gaf een verklaring uit waarin hij een ''nobele nationale leider'' werd genoemd die ''in koelen bloede is vermoord''. De familie wil dat de daders worden berecht.
Al Halawa was overigens de derde verdachte die werd gedood. Twee verdachten werden vrijdag al doodgeschoten tijdens een uitgebreide zoekactie nadat de twee veiligheidsagenten waren gedood en twee andere gewond. Drie mensen werden later gearresteerd, waarbij automatische wapens, munitie en een anti tank raket werden buitgemaakt die waren gekocht in Israel. Woordvoerder Dmeiri van de veiligheidstroepen zei toen dat de zoektocht zou worden voortgezet tot alle verdere verdachten waren opgespoord. Dat waren er toen zes, daarvan zijn er nu dus nog vijf over. Dmeiri zie bij dezelfde gelegenheid dat er deze maan al vijf leden van de veiligheidstroepen zijn gedood. De actie van de veiligheidstroepen valt binnen het kader van een algemene actie tegen misdaad en wapenbezit van de Palestijnse Autoriteit. Daarvan is overigens niet duidelijk of het ook gaat om mensen die politiek verdacht zijn.

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...