dinsdag 23 augustus 2016

Israel bereidt, voor het eerst in 10 jaar, een uitbreiding voor van de nederzettingen in Hebron

''Welkom in Mitkanim'' staat er bij de ingang van de legerplaats. (Foto Haaretz)

De Israelische krant Haaretz meldt dat ervoor het eerst in tien jaar weer plannen zijn om de nederzettingen voor Joden binnen de stad Hebron  uit te breiden. De Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT) wil alleen kwijt dat er wordt ''gestudeerd op het teruggeven van wat grond voor gebruik door burgers'', waarbij hij refereerde aan de Mitkanim post van het leger. Het ministerie van Defensie heeft eerder dit jaar een vergunning afgegeven voor het plannen van de bouw van diverse nieuwe huizen op gebied in H2 (het gedeelte van Hebron dat volledig onder controle van Israel is). Ook hij doelde op de legerpost Mitkanim.
Mitkanim ligt pal naast de wijk die de Joodse kolonisten Abraham Avinu (Onze vader Abraham) noemen, dat wil zeggen dicht bij de groentemarkt (gesloten door Israel) en de hoofdstraat van Hebron, de Shuhada straat(tegenwoordig grotendeels verboden voor Palestijnen). Vroeger, voor 1948, was de grond van Mitkanim bezit van Joden, maar na 1948 werd zij door Jordanië geleased aan inwoners van Hebron. Het was de plek van het centrale busstation van Hebron. De grond werd in 1982 onteigend en ingericht als legerpost ter bescherming van de Joodse nederzettingen, die als een soort voorposten van de nederzetting Kiryat Arba naast Hebron, inmiddels waren gesticht in de stad Hebron zelf.
Volgens Haaretz is de planning nog in een vroeg stadium en gaat het maar om een paar huizen. Israelische bronnen en de kolonisten onderstrepen dat het gaat om land dat vroeger Joods eigendom was, en dat het dus een daad van rechtvaardigheid is om dat weer aan Joden terug te geven. De NGO Vrede Nu voert daar er echter tegen aan dat de maatregel in de eerste plaats een uitspraak van het Israelische hooggerechtshof negeert dat het niet is toegestaan om land te onteigenen voor militaire doeleinden om het daarna om te toveren in een nederzetting. In de tweede plaats wordt volgens Vrede Nu weer een keer ''een eenzijdig recht op terugkeer'' gehanteerd, omdat Palestijnen nooit aanspraak kunnen maken op bezittingen die voor 1948 van hen waren. Volgens de NGO was het gebied geleased door inwoners van Hebron en dient het aan hen te worden teruggeven, aangezien ze huurbescherming genoten.
Een laatste tegenargument is dat de kolonisten in Hebron de meest rechtse, fascistische kern vormen van alle kolonisten op de Westoever. Het was in de jaren '90 de geboorteplaats van de verboden racistische en fascistische Kachpartij en er is sinds die tijd niets aan de mentaliteit van de kolonisten veranderd.

Geen opmerkingen:

Zes doden op Westoever, maar waarom geen aandacht voor de stemming in de Algemene Vergadering?

Drie dode Palestijnen op het dak van een huis in Qabatiyah Er zijn weer zes Palestijnen op de Westoever toegevoegd aan de lijst van shuhada&...