woensdag 17 augustus 2016

Raid in al Fawwwar duurde een hele dag, 45 mensen gewond door scherpe munitie

Door scherpe munitie gewonde jongeren uit al Fawwar na hun behandeling. (Ma'an)

De inval in het Fawwar kamp bij Hebron van dinsdag is iets heviger uitgepakt  dan ik eerder meldde. Niet alleen werd de Mohammed Abu Hashshash doodgeschoten, en vielen er meer 40 gewonden (45 volgens de opgaven van Palestijnse ziekenhuizen en bovendien allemaal door scherpe munitie), het blijkt ook dat het kamp de hele dinsdag afgegrendeld en bezet is geweest.
 Een woordvoerder van het Israelische leger bevestigde tegenover het persbureau Ma’an dat
de troepen het kamp pas in de loop van de nacht verlieten, nadat ze er dinsdagochtend voor het begin van de dag waren binnengevallen. Tijdens die bezetting en de invallen in huizen braken, zoals kon worden verwacht, rellen uit. 
De directeur van het Regeringsziekenhuis in Hebron, Walid Zalloum, zei dat daar behalve de overleden Mohammed Abu Hashshash, 38 andere mensen werden binnengebracht met schotwonden van scherpe munitie, meestal in hun dij of een been, en bij sommigen in een arm.
Yousef al Takruri, de directer van het Ahli ziekenhuis in Hebron bevestigde dat daar vijf Palestijnen werden behandeld voor schotwonden, vier waren getroffen in hun benen, één in de borst. Verder kwam één Palestijn terecht in het Rafidiyeh ziekenhuis in Nablus met eens schotwond in een been en en werd één man met een schotwond in de schouder (van naar verluidt een explosieve kogel) naar een ziekenhuis in Ramallah gebracht. Medische kringen van de VN bevestigden dat aanvankelijk een geïmproviseerde kliniek in het kamp zelf werd ingericht, omdat door de belegering niet direct hulp kon worden geboden en omdat ''er veel gewonde Palestijnen op straat lagen''.
Inwoners van het kamp vertelden Ma'an dat de militairen bij hun invallen in huizen geld en goud stalen en de nodige vernielingen aanrichtten. Zo vertelde het hoofd van de Vereniging van Gevangenen in Hebron, die in Fawwar woont, Amjad al Najjar, dat hij en zijn hele familie van 40 man vier uur in een kamer werden opgesloten tijdens de razzia en dat daarna goud en geld werden gemist.Tijdens de raid werden ook tenminste drie Palestijnen opgepakt, onder wie een vader en zoon in wier huis een kapot geweer werd aangetroffen. Het Israelische leger  melde dat het tijdens de razzia twee pistolen, een commando mes, stungranaten en kogels werden gevonden.
In al Fawwar wonen ongeveer 9,500 Palestijnse vluchtelingen op een gebied van 0.27 vierkante kilometer, met een militaire wachttoren bij de ingang. Het kamp ligt een paar kilometer van de nederzetting Beit Haggay. Volgens de VN is het aantal invallen in het kamp de laatste tijd toegenomen. Maar doden waren er niet gevallen sinds in 2014 een 12 jarig jongetje was doodgeschoten.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...