vrijdag 26 augustus 2016

Het Israelische leger spreekt zichzelf vrij van oorlogsmisdaden in Gaza

Het Israelische leger heeft zichzelf vrijgesproken van schuld aan oorlogsmisdrijven in een serie  gebeurtenissen tijdens de militaire campagne van 2014. Tijdens deze campagne werden 2351 Palestijnen gedood mensen, van wie tweederde burger. Ook 73 Israeli's kwamen om.
In een verklaring zei de militaire Advocaat Generaal dat zeven onderzoeken waren afgesloten zonder dat er vervolgingen waren ingesteld. De gevallen betroffen onder meer een luchtaanval op 1 augustus 2014 op een huis in Rafah in het zuiden van de Gazastrook, waarbij 15 leden van de familie Zurub werden gedood. Volgens het leger werd het huis gebruikt als commandocentrum van Hamas. Onder de doden was een commandant van Hamas, Nazmi Zurub. Daarom was de ''nevenschade'' in relatie tot het militaire voordeel van de aanval, hoewel hoger dan verwacht, ''niet te beschouwen als excessief''.
Adel Zurub, een broer van de eigenares van het verwoeste huis, noemde dit onzin. Nazmi Zurub was bij een andere aanval gewond geraakt. Hij was niet in het getroffen huis, volgens hem.
Een ander geval betrof het doden van 10 mensen bij de ingang van een school van de VN, een aanval die scherp was veroordeeld door secretaris generaal Ban Ki Moon van de VN. Volgens het Israelische onderzoek was de aanval gericht tegen een motorfiets met drie militante erop, die plotseling een andere afslag nam dan verwacht, De raket die op hen was afgeschoten, met een geringe explosieve kracht om niet teveel burgerslachtoffers te maken, kon toen niet meer worden gestopt. Procedureel was de gang van zaken in orde geweest, aldus de militaire Advocaat Generaal.
Ook een aanval op 21 juli waarbij 12 leden van de familie Siyam werden gedood, was niet strafbaar geweest. Volgens Israel waren er sterke aanwijzingen dat ze waren gedood door mortieren van Hamas. Een luchtaanval een dag eerder op een huis in het Bureij kamp die zeven leden doodde van de familie Ziyadeh was eveneens in orde. Het huis was een commando centrum en er waren drie militanten onder de doden, onder wie een commandant, volgens de Advocaat Generaal
Volgens de Israelische militairen heeft het leger ongeveer 360 klachten ontvangen in relatie tot de campagne van 2014. In 31 gevallen werd voldoende bewijs gevonden om een stafrechtelijk onderzoek te beginnen. Ten minste 13 van deze gevallen zijn n afgehandeld, waarbij alleen in drie gevallen een vervolging is ingesteld wegens plundering.
Het lijkt een beetje op de gang van zaken met betrekking tot de inval van 2009, waarbij ruim 1400 slachtoffers vielen. Toen kreeg een soldaat een paar maanden celstraf wegens het stelen van een creditcard, werden twee anderen veroordeeld tot een degradatie van sergeant majoor tot sergeant en een voorwaardelijke straf wegens het misbruiken van een negenjarige jongetje als menselijk schild, en werd drie jaar later nog weer een ander tot 45 dagen cel veroordeeld wegens het  doodschieten van  twee vluchtende vrouwen met een witte vlag. Dit alles hoeft geen verbazing te wekken, het ''meest morele leger ter wereld'' heeft de neiging nogal mild over zichzelf te oordelen. Palestijnse organisaties zijn echter intussen bij het Strafhof in Den Haag bezig een eigen strafdossier op te stellen over de Israelische gedragingen in Gaza in 2014. De Paletijnse Autoriteit heeft het Strafhof, naar aanleiding van de jongste sepo's intussen gevraagd het onderzoek te versnellen.

3 opmerkingen:

M van de Pol zei

Hahaha, dat beertje is er weer!

Libanon: http://www.zombietime.com/reuters_photo_fraud/r1891896384.jpg


Mickey Mouse ter afwisseling: http://photos1.blogger.com/hello/73/1209/1024/mickeymouse2.jpg
(varianten zijn Minnie Mouse en de bekende trouwjurk http://www.psywarrior.com/IsraeliLebanon.html)

Zuid Ossetië: Wat Pallywood kan kunnen wij ook:
http://thewe.cc/thewe_/images_5/___/international_global_elite_strategy/teddy_bear.jpe

Ook de Oekraïne levert een variant op het beertje: https://ria.ru/photolents/20150302/1050376955.html

Elisabeth zei

Kan deze teddybeer wel je goedkeuring wegdragen?
http://www.idoabramsohn.com/wp-content/uploads/2014/12/Teddy-bear.jpg

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Abu, het kan geen kwaad apart te memoreren dat van de 73 doden aan Israëlische kant er 66 (volgens andere bronnen 67) militair waren, en 7 (6) burger. Over het aantal 'militanten' aan Palestijnse zijde vs. het aantal burgerslachtoffers heb ik geen definitief betrouwbaar te achten cijfers (wat niet wil zeggen dat die er niet zijn). In ieder geval meer dan 7 burgers...ik laat buiten beschouwing de omvang van de bevolkingspopulaties in respectievelijk Israël en de Gazastrook. In die verhoudingsgetalen bestond in Israël voorheen - tot tamelijk recent - juist veel belangstelling: toen gesuggereerd werd dat het kleine Israël in oorlog was met de bevolkinsrijke 'Arabische wereld', waar men ook minder aan het leven hechtte, natuurlijk.

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...