woensdag 31 augustus 2016

Israel keurt plannen goed voor nog eens honderden nieuwe huizen in nederzettingen

Ingang van de nederzetting Elkanah.

Israel heeft woensdag de bouw goedgekeurd van 324 nieuwe woningen in een aantal nederzettingen op de Westoever. Bovendien werden 179 huizen, die in de jaren '80 ''illegaal'' (dat wil in dit geval zeggen zonder vergunning van de Israelische overheid) gebouwd waren in de nederzetting Ofarim, met terugwerkende kracht alsnog goedgekeurd.
De Hoge Planningscommissie van de "Burgeradministratie" (het militaire gezag op de Westoever) keurde de bouw van 284 nieuwe wooneenheden goed in Elkanah voor een rusthuis, plus 30 huizen in de nederzetting Beit Aryeh en 20 in Givat Ze'ev. Plannen voor een tachtigtal huizen in Efrat en Nofim werden echter teruggetrokken. De planningcommissie was bijeen gekomen op speciaal verzoek van premier Netanyahu en minister van Defensie Avigdor Lieberman, zo berichtte de Legerradio.   
De goedkeuring van de woningen vond plaats ondanks scherpe kritiek die maandag werd geuit door
Nikolay Mladenov, de speciale coördinator voor het vredesproces in het Midden Oosten van de Verenigde Naties. Voor de VN Veiligheidsraad stelde hij de retorische vraag hoe de bouw van 1.700 nieuwe huizen in illegale nederzettingen de vrede en de twee statenoplossing dichterbij kon brengen.

'' Geen juridische acrobatiek kan het feit veranderen dat alle uitposten, of ze nu gelegaliseerd zijn door de Israelische wet of niet, of ze nu gevestigd zijn op staatsland, of op land van ''absentees'' dan wel privé grond, kortom alle nederzettingen in Area C of Oost Jeruzalem, illegaal blijven volgens het  internationale recht,'' aldus Mladenov. Volgens hem had Israel sinds 1 juli plannen voor meer dan 1.000 nieuwe huizen in Oost Jeruzalem en 735 huizen op de Westoever goedgekeurd. Bovendien  wordt de bouw van een hele nieuwe nederzetting in de buurt van Bethlehem voorbereid. Hij noemde   dit laatste ''een stap op weg naar het opdelen van de zuidelijke Westoever''. 
Mladenovs uitspraken werden buitengewoon scherp op de korrel genomen door het bureau van premier Netanyahu. In een verklaring werd gezegd dat Mladenov de vrede ''verder weg had geduwd''. Ook werd gezegd dat Joden al duizenden jaren in Jeruzalem, en Judea en Samaria (de Westoever) aanwezig zijn en dus geen beletsel voor vrede vormen. “De bewering dat Joods bouwen in Jeruzalem illegaal is, is absurd en en even absurd als de bewering dat Amerikaans bouwen in Washington of Frans bouwen  in Parijs illegaal is.(...) De Palestijnse eis dat een toekomstige Palestijnse staat ''ethnisch gereinigd'' van Joden zou moeten zijn is schandalig en de VN zou dat moeten veroordelen in plaats van het over te nemen, '' aldus de reactie van het bureau van Netanyahu. Mijn reactie (AbuP,) is intussen, dat het zeker niet uitgesloten moet worden geacht dat het bijeenroepen van de planningscommissie een reactie op Mladenovs uitlatingen is geweest.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...