maandag 29 augustus 2016

Israel en zijn gevangenen: drie voorbeelden

The 18-jarige Yara al-Sharabati, heeft zondag voor het eerst in haar leven haar vader kunnen aanraken en omhelzen. Dat is de nu 49-jarige Ayman al-Sharabati uit Oost Jeruzalem. Hij werd in mei 1998, voor zij was geboren,  tot levenslang veroordeeld wegens zijn lidmaatschap van de Brigade van de Martelaren van al Aqsa en zijn aandeel in  een aanslag waarbij een kolonist werd gedood en een andere gewond.
Yara mocht de afgelopen drie jaar haar vader helemaal niet zien. Daarvoor had ze hem alleen wel eens gezien achter tralies, aldus radio Sawt al Asraa, Stem van de Gevangenen, de radio van de Palestijnen in gevangenschap.Al Sharabati zit in de Gilboa gevangenis in Israel.

De Palestijnse gevangene Raed Muhammad al-Saadi is zondag aan zijn 28ste jaar in een Israelische gevangenis begonnen. Hij is een van de langst zittende Palestijnse gevangenen. Al-Saadi is nu 49 en komt uit Silat al-Harithiya in het district Jenin.  Hij werd gepakt in 1989 en werd tot twee keer levenslang veroordeeld voor deelname aan aanvallen tijdens de Eerste Intifada waarbij soldaten en kolonisten werden gedood. Al-Saadi zou tijdens de gevangenen uitwisseling van 2014  zijn vrijgelaten, maar dat ging niet door. Israel brak zijn woord en hield de laatste zending tegen. Niet veel later begin het een oorlog in Gaza Al Saadi zou trouwens onder de Akkoorden van Oslo al in 1994 of daaromtrent vrij hebben moeten komen, onder de afspraak dat gevangenen van vóór 1993 zouden worden vrijgelaten. Ook toen heeft Israel zich niets van die afspraken aangetrokken. 

Muhammad Abu Sakha

Muhammad Abu Sakha (24) is clown van het Palestijnse circus en leraar aan de circusschool. De mensenrechtenorganisatie Addameer meldt dat op 25 augustus zijn beroep tegen een verlenging van zijn administratieve detentie is verworpen. Er werd geen reden gegeven. Het circus, Muhammad en zijn ouders weten trouwens ook niet waarom Muhammed überhaupt vastzit. Zo gaat dat met administratieve gevangenschap.  Hij werd in december 2015 vastgezet en zou in juni zijn vrijgekomen. Maar toen werd zijn detentie met nog eens zes maanden verlengd. Er is geen vervanger voor Mohammed die vooral les geeft aan kinderen met handicaps. Israel was ook niet blij dat hij in de gevangenis les ging geven aan gedetineerden. Hij werd overgeplaatst. 

Geen opmerkingen:

Leger vertrekt uit Jenin en Tulkarm maar twee mensen gedood in de buurt van Nablus

  De Israelische troepen zijn vrijdag na tien dagen vertrokken uit Tulkarm en Jenin, waar ze vooral in de laatste plaats een gigantische pui...