dinsdag 30 augustus 2016

Veiligheidsman kolonisten van Hebron: militairen schieten gewonde terroristen altijd door het hoofd

Het door  het hoofd schieten van mensen die in de bezette gebieden of Israel worden verdacht van het plegen van een aanslag is routine. Dat heeft Eliyahu Libman, een burger veiligheidsman van de kolonisten in Hebron zondag verklaard voor de militaire rechtbank in Jaffa Daar staat de militair Elor Azarya terecht voor het door het hoofd schieten van de gewond op de grond liggende Abd al-Fattah al-Sharif in Hebron. Zijn daad werd vastgelegd op een video opname die vervolgens rondging. Daarna werd Azraya gearresteerd en eerst beschuldigd van moord, maar dat werd later doodslag. Ook al Sharifs kameraad Ramzi al-Qasrawi werd eerder op dezelfde wijze gedood, aldus een getuigenis van B'tselem, maar daarvan is geen video en dus staat er ook niemand voor terecht.
Veiligheidman Libman verklaarde zondag in Jaffa dat er geen reden was voor beschuldigingen tegen Azarya, want in het verleden hadden andere soldaten precies hetzelfde gedaan en die waren niet voor een rechtbank gedaagd.   
''In de terroristische incidenten die ik met mijn eigen ogen gezien heb waarin een terrorist aanviel schoten soldaten hem in zijn lichaam tot hij was geneutraliseerd ... en schoten hem dan een kogel door het hoofd om er zeker van te zijn dat de terrorist niet een bomgordel kon doen afgaan of de aanval voortzetten. Deze soldaten zijn nooit voor een rechtbank verschenen,'' zo citeerde The Times of Israel Libman.
 
Libman, die op het moment van het incident ter plekke aanwezig was, betwistte het feit dat al Sharif op het moment dat Aazarya hem door het hoofd schoot was geneutraliseerd en dus niet langer een dreiging betekende. Hij verklaarde dat het woord ''geneutraliseerd'' alleen van toepassing was op een aanvaller die ofwel was gedood, ofwel door specialisten van het leger was onderzocht op bommen en in de handboeien zat. Hij ondersteunde ook d ebewering van Azarya dat het een heel warme dag wa en dat het verdacht was dat Sharif een jas droeg. Dar had wel een bom onder kunnen zitten. ''Iedereen met enige ervaring weet dat er een ernstige dreiging is van een bom.'' zei hij.
Hoewel Azarya had getuigd  dat ht die dag voelde alsof het 30 graden Celsius was, had correspondent Chaim Levinson van Haaretz aangetoond dat de temperatuur volgens de meteorologische dienst die dag 19 graden bedroeg. Ook had hij op Facebook een foto gevonden waaruit bleek dat Azarya op die dag zelf ook een jas droeg. De comandant van Azarya getuigde eerdredvat deze tegen hem had gezegd: ''Die terrorist leefde nog. Hij moest dood.''

Geen opmerkingen:

Israelische beveiligers executeren 15-jarige na ''ramming'' aanval

Mohammed Younes   Minder dan een dag nadat twee politieagenten in Jeruzalem een gewond op de grond liggende verdachte hadden doodgeschoten ...